Івано-Франківська облрада отримала висновок державної екологічної експертизи щодо Угоди про видобуток «сланцю»


Івано-Франківська обласна рада нарешті отримала висновок державної екологічної експертизи та еколого-експертну оцінку проекту Угоди між Україною, компанією "Шеврон" та ТзОВ "Надра Олеська" про розподіл вуглеводнів, які будуть видобувати у межах ділянки Олеська.

У документі під назвою «Висновок №95 державної екологічної експертизи проекту «Угоди про розподіл вуглеводнів, які будуть видобувати у межах ділянки Олеська» зазначено, що Міністерство екології та природніх ресурсів України розглянуло еколого-експертну оцінку вищезгаданого проекту угоди, підготовлену Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління Мінприроди, - повідомляє кореспондент "Бліц-Інфо".

На підставі еколого-експертної оцінки науковців Міністерство «вважає за можливе визнати достатність екологічних обґрунтувань та надати їм позитивну оцінку за умови дотримання вимог природоохоронного законодавства»,- зазначено у висновку з підписом Міністра екології та природніх ресурсів Олега Проскурякова.

Зокрема на 23 сторінках документу висвітлена оцінка впливу на навколишнє середовище під час видобутку «сланцю», в якому науковці зазначають що «будь-яка діяльність людини завдає шкоди довкіллю». Крім того, науковці перелічують всі можливі ризики та загрози для навколишнього середовища та здоров’я людини. Серед них - забруднення території, надмірне використання води, використання хімічних реагентів для гідророзриву пластів, техногенна сейсміка, потенційне забруднення при поверхневих вод та питної води.

Документ детально описує технологію видобутку газу та шляхи уникнення можливої загрози, посилаючись на світовий досвід та авторитетних науковців. Також в ньому зауважено, що «добування сланцевого газу – це перший крок до забезпечення регіону власними енергоресурсами».

У підсумку еколого-експертної оцінки науковці зазначають:

«За результатами аналітичного опрацювання матеріалів проекту Угоди між Україною, компанією "Шеврон" та ТзОВ "Надра Олеська" про розподіл вуглеводнів, які будуть видобувати у межах ділянки Олеська, в тому числі Положення щодо охорони навколишнього середовища і проведення на їх основі порівняльного аналізу і оцінок ступеня екологічної безпеки, достатності та ефективності екологічних обґрунтувань, запланована діяльність відповідає вимогам чинного природоохоронного законодавства про охорону навколишнього середовища, раціонального використання і відтворення природніх ресурсів, забезпечення екологічної безпеки».

Нагадаємо, 20 вересня Івано-Франківська обласна ради погодила Угоду про видобуток сланцевого газу на Прикарпатті. Найбільше запальних дискусій викликало питання екологічної безпеки для регіону. Свою позицію громадськість та депутати аргументували відсутністю висновку державної екологічної експертизи та еколого-експертної оцінки даного проекту.