Івано-Франківська облрада виступила проти політичних переслідувань


Івано-Франківська обласна рада прийняла звернення до центральної влади щодо недопущення фактів переслідування за громадянську та політичну позицію

Зокрема, у тексті документі згадуються відкриті кримінальні справи проти ветеранів українсько-російської війни, вбивство депутата-свободівця Миргородської міськради Олега Супруненка, кримінальне провадження проти активіста Віталія Шабуніна, позбавлення громадянства Михайла Саакашвілі.

Слід зауважити, останній пункт викликав у залі бурхливу дискусію. Зокрема, депутат-свободівець Михайло Королик наголосив, що  фракція ВО "Свобода" засуджує дії Саакашвілі на західному кордоні і закликав українців бути свідомими та не створювати собі месію.

"Саме звернення дуже добре, але прошу колег-депутатів - не маніпулюйте іменами загиблих героїв заради власних інтересів. Гадаю, ставити в один ряд вбивство миргородського депутата-свободівця і політичні ігри Порошенка та Саакашвілі аморально. Але ми підтримаємо це звернення", - зауважив Королик. 

Натомість голова фракції БПП Остап Дзеза виступив проти підтримки звернення.

«Ми припускаємо, що є справи проти веретанів АТО та Віталія Шабуніна. Це обґрунтовано. Але порушення державного кордону сюди аж ніяк не ліпиться. Тому фракція БПП голосувати не буде і закликає депутатів не голосувати за нього. Або давайте заберемо з тексту слова пропозбавлення громадянства Саакашвілі", - заявив Дзеса.

Втім, пропозиція Дзеси не набрала необхідну кількість голосів. Також проти цього звернення виступив голова ОДА Олег Гончарук та народний депутат від БПП Юрій Соловей. Мовляв, якщо облрада його прийме, то виглядатиме ніби дії Саакашвілі на кордоні підтримує все Прикарпаття.

Натомість голова Івано-Франківської облради Олександр Сич підкреслив, що в тексті немає жодного слова про підтримку подій на кордоні. 

"Таке враження, що це звернення стосується тільки Саакашвілі. Там є й інші важливі факти. Мова йде про недопущенння фактів переслідування за громадську та політичну позицію, які є вже не поодинокими. Тому пропоную додати до тексту, що в той же час перераховані факти не мають бути підставою для порушення основ державності з масовим порушення закону на західному кордоні України", - запропонувсв Олександр Сич.

Втім, представники фракції БПП таку пропозицію не підтримали.

У підсумку облрада підтримала текст звернення з незначними правками . 51 - "за".