Івано-Франківська облрада закликає продовжити мораторій на продаж землі


Депутати Івано-Франківської обласної ради виступили проти скасування мораторію на продаж землі.

Звернення відповідного змісту до президента України, голови ВР, Кабміну та народних депутатів від області Івано-Франківська облрада прийняла на позачерговій сесії 3 жовтня.

Зокрема, як наголосив голова аграрної комісії обласної ради Іван Приймак, проект звернення напрацьований комісією на основі законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який поступив на розгляд у ВР.

За словами голови комісії, в законопроекті є доля хорошого, але вона перекреслюється деякими пунктами. Одним з таких пунктів є те, що в одні руки громадяни можуть придбати 15% земель області. В умовах нашої області - це 90 тисяч гектарів землі для фізичної чи юридичної особи. Те ж саме 0,5% в межах України це 200 тисяч га. Тому аграрна комісія разом з депутатами облради напрацювали таке звернення.

«Наголошуємо: сільськогосподарська земля – це не просто привабливий об’єкт для інвестицій. Для Української нації – це єдиний стратегічний ресурс, який не підлягає відтворенню, є репродуктивною умовою життєздатності і збереження генофонду Української нації, від якого залежить продовольча безпека та економічна роль України в світі.

Нашій державі належить значна частина світових запасів чорноземів, вартість яких в умовах постійного зростання дефіциту продовольства на глобальному рівні важко переоцінити. Узаконення торгівлі землею сільськогосподарського призначення – це пряма загроза для її відчуження на користь олігархічного або чужоземного капіталу та перетворення України на сировинну колонію, в якій українці опиняться у статусі наймитів «на нашій не своїй землі», а держава втратить вплив на внутрішній продовольчий ринок.

Тому вимагаємо заради сьогоднішнього та майбутніх поколінь українців:

1. До відновлення територіальної цілісності України заборонити в державі торгівлю землею сільськогосподарського призначення ,які підпадають під дію мораторію.

 2. Гарантувати право приватної власності на присадибні земельні ділянки, землі сільськогосподарського призначення, отримані під час розпаювання, одержавні в спадщину. Даровані чи відкуплені прямими родичами, та ті, що перебувають під житловими будинками й іншою нерухомістю, власність на які громадянами україни ще не оформлені.

3. Дозволити особам, які законним способом набули право власності на землі сільськогосподарського призначення, здійснювати передачу своєї земельної власності прямим родичам із правом родинного успадкування або продавати лише територіальним громадам та державі. Категорично заборонити набувати у власність землі сільськогосподарського призначення іноземцям та особам без громадянства, особам з подвійним громадянством, а також юридичним особам, власниками яких є іноземці або в статутний фонд яких вливається іноземний капітал.

3. Створити державний земельний банк ,який забезпечить регулювання впорядкованого обігу земель сільськогосподарського призначення. Розробити та забезпечити дієву реалізацію державних програм: програми стимулювання розвитку кооперативів та сімейних фермерських господарств; програми сприяння виробництву сільськогосподарської техніки з поступовим митним обмеженням імпорту техніки, аналоги якої виробляють в Україні», - йдеться у зверненні.

Як зауважив під час обговорення депутат облради Василь Мельничук, прибічники вільного продажу землі, нібито відстоюють право селян розпоряджатися власним майном, а справжні їх наміри скупити родючі чорноземи за безцінь.

«Великі агрохолдинги з іноземним капіталом зможуть викупити землю, а наші малі фермери не зможуть конкурувати з ними на аукціонах», - каже депутат.

Водночас представник фракції ВО «Свобода» Василь Попович наголосив, що українська земля завжди була найбільшою цінністю для нашої нації і саме за неї починалися всі війни.

«Згадаймо Богдана Хмельницького, який боровся з Річчю Посполитою, щоб звільнити землі від поляків, які володіли нашою землею, а як наслідок і українцями. Ця земля допомагала українській нації встати з колін після кожної війни, голодоморів. Чомусь нацисти вивозили наші чорноземи вагонами у Німеччину. Путін зі зброєю захопив частинку української землі, а ми хочемо відкрити інший шлях для захоплення української землі тим в кого вже відкриті валізи доларів, готові фірми з іноземним капіталом. І в один прекрасний момент ми прокинемося на своїй, але чужій землі. Ми пам’ятаємо дику приватизацію 90-х. Що українцям стало краще жити, вони стали багатші? Давайте будемо здавати землю в оренду, але не продавати», закликав свободівець.

Після обговорення «За» звернення проголосували  62 депутати.