Івано-Франківська облрада закликає відкласти другу хвилю медреформи


Звернення до Верховної ради, Кабміну та Президента України та Національної служби здоров'я щодо відтермінування другої хвилі медичної реформи прикарпатські обранці прийняли під час сесії обласної ради 21 лютого.

Як зауважив доповідач, голова постійній комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолій Піцуряк, же з 1 квітня всі медичні заклади перейдуть на нову систему фінансування. Тож спеціалізовані медичні заклади мають укласти контракти з Національною службою здоров'я, аби отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Та зараз лише 79% закладів вторинного та третинного рівня готові до укладання договорів з НСЗУ. Зокрема автономізованого 98% закладів, комп’ютеризовано – 68%, отримали ліцензії – 60% медзакладів.

«Поряд з цим є багато проблем, які унеможливлюють перехід та подальшу роботу закладів. Закладеної на зарплати субвенції до запуску реформи вже зараз бракує. На 1 квітня буде борг близько 37 мільйонів, і це якщо дуже економити. При тому, впровадження реформи призведе до звільнення великої кількості медпрацівників, яким теж потрібно виплатити розрахункові. А це ще збільшить фінансову діру», - каже депутат.

За словами Манолія Піцуряка, від медзакладів вимагають мати сучасне обладнання, аби укласти контракт з НСЗУ та отримати ліцензію на медичну практику. І ніхто не бере до уваги хронічне недофінансування медичної сфери останні три десятиліття.

«Багато районних лікарень мають ще радянське обладнання і не мають грошей на сучасне, бо це мільйони. Також є брак комп’ютерів, для закупівлі яких потрібно теж мільйони.  Надважливим питанням є навчання працівників охорони здоров’я, адже тут йде мова не тільки про зміну фінансування, а й перехід на електронний документообіг та багато іншого, а на це теж потрібно час. Серйозною проблемою є отримання чи продовження ліцензії на медичну практику, обіг наркотичних речовин та прекурсорів, вимоги до штату медзакладів для укладання договорів – це все потребує від лікарів часу» - підкреслює Манолій Піцуряк.

Окрім того, на Прикарпатті деякі медзаклади опинилися під загрозою закриття, бо не дотягають до умов для укладання контрактів з НЗСУ, або просто не зможуть існувати при новій системі фінансування.

«Ми всі розуміємо, що медична реформа потрібна, але всі ці зміни мають бути обґрунтовані та випробувані», - каже депутат, який і сам є медиком.

Відтак, Івано-Франківська облрада прийняла звернення до президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Верховної ради, обласних рад та НСЗУ з проханням відтермінувати старт другої хвилі медичної реформи.