Івано-Франківська облрада звернулась до Кабміну та президента через облаштування пункту пропуску з ЄС


У п’ятницю, 13 грудня в Івано-Франківську розпочалася сесія чергова сесія обласної ради. У планах депутатів розглянути понад півсотні питань. Зокрема, й бюджет Прикарпаття на 2020 рік.

Традиційно розпочали з вручення державних та обласних нагород. Опісля перейшли до розгляду питань.  Зокрема, схвалили звернення обласної ради до центральних органів державної влади щодо необхідності відкриття пункту пропуску на українсько-румунському кордоні в межах населених пунктів Шибене (Верховинський район, Івано-Франківська область, Україна) та Поеніле-де-Суб-Мунте (повіт Марамуреш, Румунія).

“Питання є стратегічним для області. Відкриття пункту пропуску через українсько-румунський кордон дасть можливість розвитку не тільки Верховинського району, але й загалом Івано-Франківської області“, – підкреслив доповідач, перший заступник голови обласної ради Василь Гладій.

Водночас голова комісії з питань євроінтеграції, депутат-свободівець Ігор Дебенко зауважив, що це відкриття цього пункту пропуску обговорюється вже багато років.

«Кожна нова влада його "мусолить", але далі справа не рухається. Зараз це питання потрапило до програми розвитку Українських Карпат. Там передбачено будівництво дороги та пункту пропуску. Втім, гроші на дорогу у розмірі 1 мільярда гривень має дати облрада. Мені цікаво, де ми маємо взяти такі гроші, якщо це весь бюджет області на наступний рік? Без державної підтримки такої суми не знайти. Якби ми мали гроші, то вже давно б все зробили. Якщо Уряд робить програму, то хай дає фінанси. Ми єдина область, яка має 50 км кордону з Румунією і досі немає жодного пункту пропуску. Тому чекаємо на практичні кроки від Уряду ",- каже депутат облради.

Відтак, Івано-Франківська обласна рада закликала президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та народних депутатів України від Івано-Франківської області:

– ініціювати обмін дипломатичними нотами щодо відкриття зазначеного міжнародного пункту пропуску для пішохідного та автомобільного сполучення відповідно до ст. 3 Угоди між Кабінетом Міністрів України й Урядом Румунії про пункти пропуску через українсько-румунський державний кордон від 02.02.2006 р.;

– внести зміни в додаток 1 до Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020–2022 роки, передбачивши будівництво дороги до пункту пропуску на українсько-румунському кордоні Шибене Верховинського району коштом державного бюджету та облаштування пункту пропуску на українсько-румунському кордоні.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!