Івано-Франківська ОДА: Коли йдеться про спорудження малих ГЕС, висновок - за наукою


Сьогодні у засіданні Координаційної ради з питань будівництва двох малих ГЕС в с. Голошина Верховинського району, яке провів перший заступник голови облдержадміністрації Василь Плавюк, взяла участь голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко з м. Києва.

Доповідав заступник начальника департаменту промисловості та інфраструктури ОДА Вадим Козленко. За його словами, у 2009 році підприємець В. Миронюк виступив замовником проекту з будівництва каскаду з 4-ох міні ГЕС на ріці Білий Черемош в с. Голошина (з них 3 – дериваційні, 1 - руслова). На підставі розробленої документації 16 серпня 2010 року В. Миронюк в установленому порядку уклав договір оренди земельної ділянки загальною площею 1,29 га з Голошинською сільською радою. 

В кінці 2010 року В. Миронюк та ТОВ «Гідропауер» досягли згоди, що товариство будує 2 гідроелектростанції з каскаду. З цією метою 15 жовтня 2010 року було укладено договір суборенди і ділянку площею 0,63 га передано ТОВ «Гідропауер», яким підготовлено пропозиції та документи для будівництва наступних ГЕС.

Голошинська ГЕС № 1 ТОВ «Гідропауер» - станція руслового типу, потужністю 480 кВт. До складу споруд входять: водозливна гребля, затворна секція, рибохід, будівля ГЕС. 

На вимогу Координаційної ради інвестором зроблено науково-екологічну експертну оцінку (розроблена ІФНТУНГ). Висновок: запропонована діяльність не матиме регіонального довготривалого впливу на стан природної екосистеми. Локальний негативний вплив на гідроекосистему річки Білий Черемош встановлено як допустимий. Соціальний пакет підтримано на громадських слуханнях 25 грудня 2012 року: укладено угоду про соціальне партнерство між ТОВ «Гідропауер» та ФОП Миронюком з однієї сторони та Голошинською сільською радою з другої. Основні зобов’язання інвесторів: побудувати за власні кошти берегоукріплення в місцях водозабору/скиду води та районі «Воротці», виділяти кошти на підтримання дороги, організувати освітлення в прилеглій території, залучати мешканців до будівельних робіт; рішення Голошинської сільської ради від 25.10.2009 про затвердження матеріалів служб про погодження місцерозташування земельної ділянки В. Миронюку для будівництва та обслуговування малої ГЕС (1,3 га). Дозвільні документи: позитивний висновок комплексної державної експертизи від 21.07.2011 № 09-00348-11; дозвіл на виконання будівельних робіт від 01.08.2011.

Основні зауваження стосуються неузгодженості документації: містобудівне обґрунтування розроблено на каскад міні ГЕС – 5 станцій загальною потужністю 5,4 МВт, а не на конкретну станцію.

Аналогічно проект землеустрою розроблено на загальну ділянку площею 1,3 га.

Відповідно і у висновку державної експертизи землевпорядної документації від 16.03.2010 № 85-10, проведеної Держкомземом України, йдеться про ділянку 1,3 га для будівництва В. Миронюком малої гідроелектростанції. Тобто, експертизи землевпорядної документації конкретної ГЕС ТОВ «Гідропауер» немає.

Голошинська ГЕС № 2 ТОВ «Гідропауер» - станція дериваційного (тунельного) типу, потужністю 990 кВт. До складу споруд входять: водоприймач (затворна секція, рибохід, відстійник), напірний тунель, водопропускні лотки під дорогою, будівля ГЕС. 

Також зроблено науково-екологічну експертну оцінку (розроблена ІФНТУНГ). Висновок – запропонована діяльність не матиме регіонального довготривалого впливу на стан природної екосистеми. Локальний негативний вплив на гідроекосистему річки Білий Черемош встановлено як допустимий. Соціальний пакет також підтримано на громадських слуханнях 25.12.2012 року: укладено угоду про соціальне партнерство між ТОВ «Гідропауер» та ФОП Миронюком з однієї сторони та Голошинською сільською радою з другої. Основні зобов’язання інвесторів: побудувати за власні кошти берегоукріплення в місцях водозабору/скиду води та районі «Воротці», виділяти кошти на підтримання дороги, організувати освітлення в прилеглій території, залучати мешканців до будівельних робіт; рішення Голошинської сільської ради від 25.10.2009 про затвердження матеріалів служб про погодження місцерозташування земельної ділянки В. Миронюку для будівництва та обслуговування малої ГЕС (1,3 га). Дозвільні документи: експертний звіт щодо розгляду проектної документації (позитивний) від 19.08.2011 № 09-00407-11; дозвіл на виконання будівельних робіт від 28.10.2011.

Основні зауваження: неузгодженість документації - містобудівне обґрунтування розроблено на каскад міні ГЕС – 5 станцій загальною потужністю 5,4 МВт, а не на конкретну станцію.

Проект землеустрою розроблено на загальну ділянку площею 1,3 га.

У висновку державної експертизи землевпорядної документації від 16.03.2010 № 85-10, проведеної Держкомземом України, йдеться про ділянку 1,3 га для будівництва В. Миронюком малої гідроелектростанції. Тобто, експертизи землевпорядної документації конкретної ГЕС ТОВ «Гідропауер» немає.

В обговоренні «малогесівської» теми засідання Координаційної ради виступили: представник науки професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Людмила Архіпова, директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністраціїМихайло Бойко, депутат обласної ради перший заступник начальника Державного управління охорони природи ОДА Василь Головчак, Голошинський сільський голова Олексій Федорчак, заступник голови Верховинської РДА Юрій Середжук.

Виступаючі наголошували на необхідності проведення інвестором берегоукріплень там, де будуватимуться малі ГЕС, і на доопрацюванні технічної документації, по кожній ГЕС окремо.

Перший заступник голови облдержадміністрації наголосив: «Висновок - за наукою, а місцева громада має бути відповідальною у своїх рішеннях». Василь Плавюк націлював членів Координаційної ради «врахувати усі плюси і мінуси спорудження малих ГЕС на Білому Черемоші, у с. Голошина, з урахуванням мінусів Дземброні, де пішло відхилення від проекту».

У свою чергу Тетяна Тимочко, очільниця Всеукраїнської екологічної ліги, висловила застереження: екологи не схвалюють спорудження малих ГЕС саме у верхів’ях гірських річок, називаючи їх «екологічно вразливими».

За її словами, при спорудженні малих ГЕС на гірських річках необхідно врахувати і думку сейсмологів, з тим, аби не нашкодити Карпатському регіону, який є складовою Єврорегіону Карпати.

Після тривалого обговорення Координаційна рада вирішила: протягом п’яти днів узагальнити усі висловлені зауваження і передати їх інвестору. Наступне засідання цієї Координаційної ради відбудеться у серпні.