Івано-Франківська ОДА: Ситуація у Калуші є результатом недоліків і прорахунків міської ради


У зв’язку із поширенням у ЗМІ повідомлень про ситуацію у місті Калуші обласна державна адміністрація інформує. Формування міського бюджету міста Калуша здійснено Міністерством фінансів України за формульним розрахунком як і для усіх місцевих бюджетів України.

Ситуація, яка сталася в місті Калуші спричинена перш за все недоліками та прорахунками міської ради при плануванні та використанні бюджетних коштів. 

Так, при затвердженні міського бюджету на заробітну плату було спрямовано лише 64,9 відс. від загального обсягу бюджету, тоді як по інших містах – 75,2 відс. При умові приведення такого показника до середнього по містах можна було б додатково спрямувати на видатки по заробітній платі ще 21,3 млн.грн., а це 1,5 місячного фонду заробітної плати, що дало б змогу забезпечити її виплату працівникам бюджетних установ міста за жовтень-листопад п.р.

Водночас, на виконання програм місцевого значення по місту Калушу заплановано 30,1 млн.грн., тоді як по усіх містах області лише 5,1 млн.грн.

У грудні 2012 року обласною державною адміністрацією було надіслано попередження міському голові м. Калуша про неналежне виконання бюджетного законодавства в частині планування видатків бюджету та доручено вжити заходів щодо приведення рішення про міський бюджет у відповідність до бюджетного законодавства.

Незважаючи на незабезпеченість міського бюджету коштами на заробітну плату бюджетними установами міста проведено стимулюючих виплат на суму 8,3 млн. грн., що на 18,4 відс. більше ніж за відповідний період минулого року. Найбільший їх обсяг виплачено працівникам міської ради – 4,3 млн. грн. або майже по 20 тис. грн. на кожного. Якщо по міській раді стимулюючі виплати зросли на 70,5 відсотка, то працівникам освіти виплачено лише на 11,7 відсотка більше, а працівникам охорони  здоров’я – зменшено на половину.

Слід зазначити, що за умови нарахування стимулюючих виплат по міській раді на рівні минулого року, коштів на виплату заробітної плати працівникам міськвиконкому було б достатньо до кінця року.

Водночас, при невиконанні доходної частини загального фонду міського бюджету за І півріччя безпідставно збільшено дохідну частину загального фонду міського бюджету і спрямовано кошти не на заробітну плату, а на капітальні видатки – 2,9 млн. грн., які профінансовані в повному обсязі, при наявності у міському бюджеті бюджету розвитку в сумі 35,8 млн.грн.    

Крім цього, у місті наявна більш розширена мережа бюджетних установ у порівнянні з іншими містами області.

За умови визначення пріоритетності видатків при плануванні міського бюджету і раціонального використання бюджетних коштів протягом року ситуації щодо невиплати заробітної плати працівникам бюджетних установ можна було б не допустити.

Водночас, 9 жовтня п.р. Урядом прийнято рішення щодо виділення бюджету області додаткових коштів, при розподілі яких буде врахована і потреба міста Калуша для проведення обов’язкових виплат із заробітної плати працівникам бюджетних установ міста.