Івано-франківські хірурги повернули обличчя чоловікові після "побачення" з ведмедем


Лікарі Івано-Франківської обласної лікарні відновили обличчя мешканцю Косівщини, якого місяць тому в лісі важко покалічив ведмідь. Аби чоловік, якому звір здер обличчя, розтрощив щелепи і позбавив носа, почав не тільки говорити й самостійно харчуватися, а й упізнав себе у дзеркалі, медикам довелося докласти неймовірних зусиль.

Франківські лікарі вперше зіткнулися з таким складним випадком і вже успішно провели кілька унікальних пластичних операцій. Однією з найскладніших стала операція з відновлення носа. Про це моторошно навіть говорити, але відкушений ведмедем ніс знайшли лісники лише через кілька годин після трагедії.

 

Трагедія в лісі

Вже більше місяця 55-річний Дмитро Зелінський з села Уторопи Косівського району лікується в обласній клінічній лікарні після нападу ведмедя. Медики не лише врятували йому життя, а й працюють над відновленням обличчя. Лицьові хірурги вже приживили пацієнтові відірваний звіром ніс, скальповану частину голови, щелепу та відновили зір. Кажуть, попереду ще кілька пластичних операцій, та найгірше вже позаду.

Трагічна зустріч з ведмедем сталася 8 вересня. Дмитро Зелінський вдосвіта пішов по гриби і, як кажуть, опинився не в тому місці і не в той час. Зовсім неподалік від людських помешкань ведмедиця сховала тіло впольованого оленя й час від часу навідувалася поласувати здобиччю.

Не здогадуючись про загрозу, пан Дмитро наблизився наблизився до вбитої тварини, а коли почув позаду тріск, було вже пізно – чоловік потрапив у лапи розлючено звіра, який захищав свою їжу від непроханого гостя. Ведмідь повалив Дмитра на землю, погриз обличчя й голову, відірвав ніс і пошкодив око, розтрощив щелепу… «Тато намагався боронитися ножиком. Потім той ножик знайшли зігнутим», - розповідає син потерпілого Віталій. Лише дивом чоловікові вдалося вціліти.

Після нападу Дмитро не втратив свідомість, навпаки зірвався і побіг кликати на допомогу. «Він пройшов сам десь півтора кілометра, люди бачили і тікали від нього», - каже Віталій. Зупинилися лише чоловік з жінкою, які за одягом впізнали односельчанина і зателефонували в лікарню. «Це була така стадія шоку, яка оптимізує всі сили організму, коли людина не відчуває болю», - пояснює лікар ОКЛ, доцент кафедри хірургічної стоматології ІФДНМУ Галина Проць.

Спершу чоловіка госпіталізували в Косівську центральну районну лікарню з діагнозом: «кусані рвані рани голови зі значним дефектом обличчя», «відкритий перелом лівого передпліччя», «множинні рвані рани». У районній лікарні Дмитру Зелінському надали першу медичну допомогу, увели протишокові та протигангренозні сироватки та доставили до обласної клінічної лікарні.

 

Складали по частинах

До обласної лікарні Дмитра Зелінського привезли у надзвичайно важкому стані. «Він не міг дихати, язик вийшов через ніс. Лікарі спершу поставили трахіостомічну трубку. Потім провели первинну хірургічну обробку рани, боролися з кровотечею, тому спершу на косметичні дефекти ніхто не зважав. Через півдня нам привезли його ніс, який єгері знайшли у лісі», - розповідає Галина Проць. Лісівники також знайшли в лісі зуби, шматки шкіри голови з волоссям. Всі відірвані частини шкіри через 12 годин після того, як поступив хворий, були доставлені в обласну клінічну лікарню.

Окрім того, що медики працювали над відновленням обличчя хворого, вони три рази робили остеосинтез (вправляння) поламаної руки. Через два дні після трагедії окулісти зшивали очний м’яз, робили остеосинтез верхньої щелепи. «Спочатку на щелепу йому наклали шини, зараз їх зняли і поставили рухомі пластинки, тепер він вже може самостійно  їсти», - каже лікуючий лікар Зелінського. Медикам вдалося відновити зір та ліву частину обличчя хворого. Втім, попереду у нього ще кілька пластичних операцій. На днях лікарі планують відновити верхню губу, а через один-два місяці провести пластичну операцію на носі. За словами Галини Проць, наразі погано приживається шкіра, м’яка частина носа. «Скальп, щелепа, носова кістка і хрящі пригоїлися, а м’які частинки відштовхуються. Занадто довго ніс перебував за межами тіла», - розповідає лікар.

Тому зараз лікарі щелепно-лицевого відділення ОКЛ міркують, яким способом відновити шкіру на носі. «Ми можемо замовити ендопротез у клініках, які проводять подібні операції, або пересадити шкіру з лоба, - зазначає Галина Проць. - Штучний ендопротез можна виготовити у Москві, Австрії, Німеччині. Клініки по-різному роблять цей ендопротез. Одні хочуть лише відбиток носа, інші - щоб пацієнт приїхав сам. Наразі потерпілий ще не готовий до цього ні психологічно, ні фізично, ні фінансово».

Що варто наголосити: унікальні пластичні операції лікарі обласної лікарні провели безкоштовно. Втім, якщо доведеться замовляти ендопротез за кордоном, це буде коштувати пацієнтові близько п’яти тисяч євро.

Після всіх операцій Дмитру Зелінському, кажуть медики, знадобиться два місяці для реабілітації. Лікарі також відзначають, що не вдалося б добитися успіху в лікуванні, якби не дивовижний оптимізм, мужність та витримка пацієнта. «Цей чоловік має неабияку волю до життя. Інша людина без віри б не вижила, вона б померла від шоку. Але є люди, яких не можна пояснити медичними термінами», - відзначає Галина Проць.

 

Ведмеді не винні

Цього року на Прикарпатті ведмеді нападали на людей тричі. У липні жертвою ведмедя у Кривопіллі Верховинського району стала молода жінка, яка збирала гриби. Вона побачила на галявині ведмежа, а через кілька секунд на неї накинулася ведмедиця. У вересні у тій же місцевості з ведмедем перетнувся грибник, але йому вдалося втекти від звіра. Чоловік  відбувся добрячим переляком. Третьою жертвою став Дмитро.

Чи не єдиною причиною нападу ведмедя на людей лісівники вважають намагання захистити своїх дитинчат. Причиною може стати також поранення звіра мисливцем чи зазіхання на його здобич. Що, очевидно, й сталося у випадку Дмитра. «Тому залишки оленя ми утилізували  - спалили і закопали, - бо боялися, що ще хтось з грибників попадеться. Але навіть після того ведмедиця постійно туди поверталася. Ми бачили там слід дорослого ведмедя і маленькі сліди», - розповідає мисливствознавець Кутського держлісгоспу Геннадій Лаврищев.

Досвідчений мисливець, колишній начальник мисливської інспекції обласного управління лісового та мисливського господарства Руслан Коцаба погоджується, що на людей нападають або поранені ведмеді, які не здатні довго шукати їжу, або ведмедиці, які бережуть від небезпеки своїх дітей. «М’ясний білок у ведмедів займає у харчуванні всього 10%. Вони переважно харчуються ягодами, горіхами, зеленими рослинами, комахами і тримаються якнайдалі від людей. Тільки хворий або підранений ведмідь наважується іти до людей, тобто тоді, коли не може самостійно здобувати їжу», - розповідає він.

У 90-х роках Руслан Коцаба з дозволу Міністерства екології застрелив двох таких ведмедів –поблизу Микуличина Яремчанської міської ради та біля села Спас Рожнятівського району. «У Микуличині ведмідь тероризував усю округу. Він був настільки нахабний, що заліз на літню стаю, здер дах, пробрався всередину і забив сім голів худоби. Всіх корів склав в одну купу, - згадує мисливець. – А найбільшу з них затягнув з тої стайні на гору і там залишив». Пізніше ту корову прив’язали тросом – як приманку - і влаштували біля неї засідку. Як виявилося, бурий уже був підстрелений і шкутильгав на одну лапу.

У Спасі за півроку поранений ведмідь покалічив двох людей. І навіть не побоявся прийти до одного ґазди додому, витягнув з буди пса, вбив його і з’їв просто на подвір’ї. «Цей ведмідь ходив у білий день по селу і шукав смерті. Він був уже старий, худий і на один бік лисий. На лисині була рана від кулі. Також були прострелені лапи», - згадує Руслан Коцаба, якому доручили застрелити звіра.

Насправді, каже мисливець, ведмеді, як і всі дикі тварини, бояться людей. Але саме люди перетворюють їх на агресорів.

 

Марія ГАВРИЛЮК, "Галицький кореспондент"