Івано-Франківський міськвиконком передає земельну ділянку в центрі міста заради дітей


Івано-Франківський міськвиконком ухвалив рішення «Про погодження умов інвестиційного договору на будівництво дитячо-юнацького клубу за місцем проживання з надбудовою житлових приміщень на вулиці Академіка Сахарова, 25-29 у м. Івано-Франківську». Згідно з цим рішенням ТзОВ «Спілка забудовників» отримає під забудову земельну ділянку площею 0,13 га в центральній частині міста.

Своєю чергою інвестор зобов’язується передати івано-Франківському міському центру дозвілля дітей та юнацтва нежитлове приміщення загальною площею не менше 550 кв. метрів на першому поверсі об’єкта для розміщення дитячо-юнацького клубу. На перший погляд, рішення позитивне, однак низка обставин дозволяють засумніватися, чи настільки все однозначно.

Приховане рішення
Перші сумніви з’явились через обставини, за яких приймали це рішення. До порядку денного виконкому це рішення вносили з голосу, хоча про таємничого інвестора, який хоче щось будувати на вулиці Сахарова, йшлося на кількох засіданнях виконкому. Врешті-решт документ таки потрапив на розгляд, однак без конфузу не обійшлося. Журналісти попросили ініціатора внесення цього питання працівника юридичного відділу Віктора Буджака надати текст рішення, однак він відмовився. Зазначимо: коли це вигідно, то чиновники МВК декларують свою відкритість та готовність співпрацювати з пресою і в більшості випадків так і буває. Однак коли йдеться про фінансові, земельні чи архітектурні питання, то відповідальні за ці напрями особи забувають про відкритість. 
Як відомо, негативні тенденції в забезпеченні права на доступ до публічної інформації в нашому обласному центрі зафіксували експерти київського Центру політичних студій та аналітики, які назвали івано-Франківську міську раду найзакритішою серед усіх обласних центрів України. Звісно, бажання щось приховати лише стимулювало журналістів отримати цей документ, що їм і вдалося зробити.


Земля в обмін на нерухомість
Як випливає з інвестиційної угоди, інвестор зобов’язується передати Івано-Франківському міському центру дозвілля дітей та юнацтва приміщення з усіма необхідними ремонтами, підлогою, опаленням, підключеними мережами, тобто, як кажуть у таких випадках, «під ключ». Крім того, в приміщенні має бути актова зала площею не менше 200 кв. метрів. В обмін на це забудовник отримає майже 13 соток землі, яка належить згаданій комунальній установі. Після розгляду цього питання секретар міської ради Микола Вітенко заявив, що рішення вигідне для міста, адже воно дозволить створити центр дозвілля дітей, на який потрібно витратити щонайменше 5-6 мільйонів гривень. За словами Вітенка, місто немає коштів для зведення таких закладів, адже на сьогодні пріоритетом є будівництво дитячих садків.


Ущільнення кварталу
Журналіст «Галичини» відшукав цю земельну ділянку, яку незабаром мають забудувати. Зазначимо, що знайти її було непросто, адже адресу вказано у рішенні не достатньо чітко. Як з’ясувалося, земельна ділянка розташована впритул до спортивного комплексу «Електрон» всередині сформованого житлового кварталу. Безпосередньо на ділянці ростуть дерева, є залишки дитячих гойдалок, а також великий майданчик зі сміттєвими контейнерами, яким користуються всі сусідні п’ятиповерхові будинки. Ділянка поділена на дві приблизно рівні частини заїздом до спортивного комплексу. Звісно, що в процесі проектування майбутнього будинку цей факт можна врахувати і забезпечити проїзд до спортивної споруди. Цікавим є питання поверховості майбутньої будови. В інвестиційній угоді жодної згадки про поверховість будинку немає. Однак коли врахувати, що інвестор має передати під дитячо-юнацький клуб аж 550 метрів площі, то можна не сумніватись, що п’ятиповерхова споруда забудовника навряд чи його влаштує. Таким чином, у центрі кварталу серед п’ятиповерхівок може вирости висотка. Є ще низка інших «дрібниць»: у кварталі відсутня стоянка для автомобілів, а будівництво ще кількох десятків квартир неминуче загострить проблему паркування. Незрозуміло, куди подіти контейнерний майданчик. На перший погляд така дрібна проблема може відтак виявитись не такою вже простою. Приміром, після скандальної забудови кварталу на вул. Мазепи, 35-а влада досі не може придумати, куди подіти смітник. Найімовірніше, будуть зрубані і десяток дерев, які колись посадили мешканці цього кварталу. Але всі ці перестороги навряд чи зупинять інвестора в його бажанні забудувати цю територію.

Громаду проігнорували
Чи знають мешканці сусідніх будинків, що влада збирається ущільнити їхній квартал? Звичайно, що ні. Жителі дізнались про чергове «покращення» із сюжету телеканалу «24», який був єдиним, хто висвітлив цю тему. Жодних громадських слухань чи консультацій проведено не було. Тобто іванофранківці дізнаються про забудову постфактум, коли забудовник матиме пакет дозвільних документів і розпочне будівництво.

"Галичина"