Іванофранківців запрошують на перегляд фільму про депортованих українців


В неділю, 8 вересня, о 12.00 в приміщенні Народного дому "Княгинин" відбудеться показ документально-художнього фільму «Евакуйовані назавжди»

Стрічка розповідає  історію депортованих із Закерзоння українців, які сьогодні проживають в с. Терновиця Тисменицького р-ну Івано-Франківської області.

Саме це село в 1950-80-хх роках було потужним осередком підпільної Греко-Католицької Церкви всієї околиці. Кінострічка представляє нам життя українських родин на своїх етнічних територіях Надсяння, Підляшшя, Західної Бойківщини, Лемківщини, історію депортації та історію Української Греко-Католицької Церкви на цих теренах.

Трагічні сторінки сіл Піскуровичі та Дверник оживають перед нами з уст самих очевидців цих подій. Поневіряння депортованих в Радянській Україні, оселення в с. Терновиця Пільна. Незважаючи на тяжку працю, переслідування, голод, страшенну вбогість – відносини між жителями села були прикладом взаєморозуміння, милосердя і підтримки один одного. Першим, хто відгукнувся на духовні потреби жителів цього села був о. Зіновій Кисілевський – ревний священик, який залишився вірним УГКЦ.

Також у приміщенні фойє діє невелика експозиція документів, книжок, картин, одягу, ляльок, виготовлених мастринею Іреною Криницькою, які надали п. Степан Криницький, обласна організація Всеукраїнського товариства "Лемківщина" та церква Кирила і Методія (лемківська церква).

Захід присвячено 75-тій річниці початку депортації українців з їхніх автохтонних земель, який відзначається по всій Україні.

Вхід вільний.