Іванофранківців запрошують на унікальну соборну коляду


24 грудня у франківському драмтеатрі розповіли особливості прем’єри різдвяних набутків «Коляда та й плєс. Ізпрежди віка…».

Театрали запрошують франківців на прем’єру завтра - 25 грудня, а також -4,9,14,19 січня 2020 року, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами директора Івано-Франківського драмтеатру Ростислава Держипільського франківський драмтеатр пропонує унікальну соборну коляду, де традиції гуцульського плєсу поєднано із такими ж давніми традиціями бурсацького вертепу з Великої України.

«Коли приходять різдвяні свята, людям хочеться відпочити. Тому ми вирішили подарувати такий подарунок франківцям і гостям міста. Ми зробили унікальну, на мою думку, композицію, бо в основу дійства взяли автентичну коляду з Криворівні»,- ділиться Держипільський.

Хормейстр Наталя Байдак зауважила, що через колядки та спів прославлятимуться давні традиції. Загалом планується використання понад 20-ти колядок.

«Колектив драмтеатру несе за собою добре зберігання традицій і найголовніше - передання їх з покоління в покоління. Хочеться, щоб це дійство було благословенним для нашого люду»,- наголошує Байдак.

Інсценізацію цих різдвяних набутків здійснив Ростислав Держипільський, взявши за основу епохальні праці Володимира Шухевича «Гуцульщина», Станіслава Вінсента «На високій полонині», а також новелу Василя Стефанюка «Побожна» та віднайдені в архівних матеріалах музично-драматичне дійство XVIII - го століття - вертеп, вперше опублікований наприкінці ХІХ - поч. ХХ століття.

До слова, у різдвяних набутках залучений весь колектив театру.