Калуш став лідером експорту на Прикарпатті


Головне управління статистики в області повідомляє, що обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності області у січні–червні 2019р. становили 440,1 млн.дол. США, імпорту – 362,3 млн.дол. США.

Порівняно з січнем–червнем 2018р. обсяги експорту зменшилися на 3,8%, імпорту – на 10,9%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 77,8 млн.дол. США, коефіцієнт покриття експортом імпорту – 1,21.

Партнерами області у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти зі 101 країни світу. Серед міст та районів області найбільша частка експорту товарів належала суб’єктам м.Калуша (47,3% загальнообласних обсягів) та обласного центру (29,9%). Вагомими були обсяги експорту з Тисменицького (6,4%), Рогатинського (3,4%), Рожнятівського і Долинського (по 3,2%) районів та м.Коломиї (1,4%).

Питома вага решти міст обласного значення та районів області склала від 0,9% у Надвірнянському районі та м.Болехові до 0,1% – у Богородчанському районі. У порівнянні з січнем–червнем 2018р. обсяги експорту товарів з Городенківського району (насамперед продуктів рослинного і тваринного походження) збільшилися в 1,6 раза, Рогатинського (продуктів рослинного походження та виробів зі скла) – в 1,5 раза, Коломийського (продуктів рослинного походження) – на 36%, Галицького (деревини і виробів з деревини,
виробів з чорних металів) – на 26,5%, м.Яремче (деревини і виробів з деревини) – на 20,6%. На 13% зросли відвантаження за межі країни з тТлумацького, на 9,3% – з Богородчанського районів, на 7% – з м.Івано- Франківська, на 3,8% і 3,3% відповідно – з Долинського району та м.Болехова, на 2,3% – з Косівського району.

Водночас, зменшилися відвантаження товарів за межі країни з м.Коломиї (на 36,3%) (насамперед текстильних матеріалів та текстильних виробів і деревини та виробів з деревини), Верховинського (на 21,8%) (деревини та виробів з деревини) району, а також Калуського, Рожнятівського районів та м.Калуша (на 16,2%–11,1%), Тисменицького і Снятинського районів (на 2,4% і 1,3%).

Найбільші обсяги надходжень з-за меж країни отримали суб’єкти господарювання міст Калуша (47,4% загальнообласних обсягів), Івано-Франківська (31,3%) та Тисменицького району (8,2%). Частка обсягів імпорту до Рожнятівського району та м.Коломиї склала 2,1% і 1,8% відповідно, Долинського і Калуського районів – по 1,4%, Рогатинського та
Надвірнянського – по 1,1%. Питома вага надходжень до решти міст обласного значення та районів становила 0,8%–0,1%.

У порівнянні з січнем–червнем 2018р. обсяги імпорту товарів зросли у містах Яремче і Болехові та більшості районах області. Зокрема, у 7,1 раза зросли обсяги товарів, які отримали з-за меж країни суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності Верховинського (за рахунок засобів наземного транспорту), у 3 рази – Городенківського (засобів наземного транспорту, продуктів переробки овочів), у 2,8 раза – Косівського (засобів наземного транспорту) районів, у 2,6 раза – м.Яремче (в основному механічних та електричних машин, засобів наземного транспорту), у 2,2–2,1 раза – Тлумацького, Богородчанського, Галицького (насамперед засобів наземного транспорту) районів та м.Болехова (шкур необроблених, шкір вичинених, засобів наземного транспорту), в 1,8 раза – Надвірнянського (засобів наземного транспорту, електричних машин, продукції хімічної промисловості), в 1,7 раза – Коломийського (засобів наземного транспорту) районів.

Майже на 30% збільшилися обсяги імпорту у Снятинському, на 4,1% – у Рогатинському районах. У решті міст та районів області надходження з-за меж країни зменшилися, зокрема, у 5,6 раза у м.Бурштині (в основному в результаті скорочення обсягів імпорту мінеральних продуктів), на 23,3% – у м.Коломиї, на 22,9% – у Калуському, на 15,6% – у Рожнятівському районах, на 14,1% та 13,8% – у містах Калуші та Івано-Франківську, на 5,2% – у Тисменицькому районі.