Калуш закупив обладнання для операцій хворих на глаукому на катаракту


Днями у Калуській ЦРЛ вперше було прооперовано хворих на катаракту та глаукому.

Лікарня підписала контракт із кандидатом медичних наук, лікарем-офтальмологом вищої категорії Київського медичного центру Володимиром Мельником. Він і оперував хворих. А лікар-офтальмолог Калуської ЦРЛ Наталія Чав’як (Бук), яка проходила навчання у київській клініці Володимира Мельника упродовж 2-х років, йому асистувала, — повідомляє «Калуський нафтохімік».

Нині у лікарні встановлено обладнання на 350 тис. гривень, зокрема — спеціальний офтальмологічний стіл, операційний мікроскоп, апарат для визначення сили кришталика ока і спеціальний стерилізатор для інструментів. Встановлювало обладнання приватне підприємство, пишуть Вікна.

Гроші за проведення операцій пацієнти сплачуватимуть на відповідний рахунок для погашення позики, взятої на придбання офтальмологічної апаратури. Мінімальна вартість операції — 4,5 тис. гривень.

За словами районного лікаря-офтальмолога Ярослава Бука, якщо упродовж 2-х років, як це домовлено, кошти за апаратуру не будуть повернуті, обладнання все одно залишиться у власності лікарні. Партнер погодився на повернення грошей у пізніший термін.

До кінця року, можливо, лікарня отримає ще один апарат — факоемульсифікатор, який дає змогу, не розрізаючи око, видаляти мутний кришталик і вставляти штучний.

Наступні операції проводитиме Наталія Чав’як. Наступний етап проведення операцій на глаукому на катаракту відбудеться 2 серпня. Нині уже записалося 7 осіб.