Калушанка шиє унікальні дитячі книжки


Ідея створювати казки з тканини прийшла до калушанки Ольги Чолінської, коли її донька повернулася зі школи і розповіла, що вчителька з трудового навчання виготовила буклет з полотна.

Так і з’явився «Колобок», який котиться з боку на бік, «Рибки», які можна ловити на вудочку з магнітом і розвивальна книжка про світлофор. Ще одне захоплення калушанки — іграшки з капрону, інформують "Вікна".

Ольга Чолінська змогла реалізувати себе не тільки за обраним після школи фахом. Жінка постійно експериментує та шукає нові напрямки:

"Скільки себе пам’ятаю, я завжди шукала себе у творчості. Багато малювала, ще зі школи. Причому малювала все, що бачила. Це був пошук себе. Був період, коли виготовляла картини зі шкіри. Це були квіти – троянди, ромашки, кали, лілії. Шила сумки, виготовляла обручі та різноманітні гумочки на волосся. Навіть робила букети з повітряних кульок".

Коли перебуваєш у декреті, таланти проявляються з більшою силою, розповідає Ольга Чолінська. Саме тоді виготовила першу книжечку для своєї донечки:

"Це цікава історія. Якось прийшла моя дитина зі школи і сказала, що вчителька з трудового навчання зробила дуже цікавий буклетик з полотна. Донька запитала, чи я можу їй теж такий зробити. Я не знала, як це робиться, та вирішила спробувати. Стала шукати свої техніки. За основу взяла підкладку від плаща, обшила її з двох боків. По краю пришила стрічку, а потім — усі деталі. Ось і вийшла перша книжечка".

Загалом таких книжок уже є вісім. Є книжки з окремими казками, приміром, «Курочка ряба». Крім деталей персонажів, які можна зняти, там ще є вишитий текст. А казку «Колобок» захотіла донечка Ольги — це була її улюблена казка. Колобок котиться з боку на бік, є всі дійові особи. А наприкінці казки Колобок закочується Лисичці в рот. Є збірка казок, по дві сторіночки на одну казку: «Три поросятка», «Рукавичка», «Ріпка». Ольга Чолінська розповідає і про інші книжки:

"Також я виготовила розвиваючі пізнавальні книжки: «Рибки» — їх можна спіймати вудочкою на магнітик; «Божі корівки» — всередені великого сонечка є багато маленьких і на кожному жучку є цяточки. Це для того, щоб діти вчилися рахувати. Є ще книжка, яка навчає правилам дорожнього руху. На переході, по якому рухається котик, є світлофор, на якому перечіпаються кружечки: червоний, жовтий і зелений. Загалом кожна книжка — це моя фантазія".

На виготовлення однієї книжечки потрібно приблизно тиждень. Оскільки майстриня робить книжечку, в якій не менше 12 сторінок. Це дуже клопітка робота: все потрібно обшити і пришити.

Ще одне захоплення калушанки — іграшки. На виготовлення однієї витрачає близько двох-трьох годин:

"Загалом у моїй колекції вже більше сотні іграшок. Оскільки в мене дівчатка, то роблю ще меблі для ляльок Барбі. Використовую картон, який обшиваю синтепоном. Коли була маленька, в мене таких іграшок не було".

Ідеї черпає в основному в дітей, які приходять на гурток в Центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді:

"Цьогоріч у мене було кілька  виставок, зокрема в Івано-Франківському театрі ляльок, у двох бібліотеках Львова. І на кожне відкриття приходили діти. Саме завдяки їм з’явилася серія мультяшних героїв, адже вони запропонували зробити Лунтика або Смішарика. Я подумала: а чому би ні? Ось так уже з цієї серії є 15 робіт. Це суто герої казок і мультфільмів".

Довідка. Оля Чолінська народилася 18 серпня 1989 року у селі Станькова, що на Калущині. Закінчила Станьківську загальноосвітню школу. Відтак вступила до Калуського коледжу культури і мистецтв на спеціальність «образотворче і декоративно-прикладне мистецтво». Навчання продовжила у навчально-науковому інституті мистецтв Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника. Два роки працювала у Верхнянській школі вчителем малювання. Паралельно рік у Войнилівському центрі художньої творчості. На сьогодні очолюю гурток «Виготовлення іграшок-сувенірів» у Калуському центрі художньої творчості дітей, юнацтва і молоді. Заміжня. Виховує двох донечок – Іринку (10 років) та Марічку (4 роки).