Кандидат на 87 окрузі Михайло Іваночко: йду в парламент, щоб повернути довіру людей до депутата


Вже менше, як за три тижні прикарпатці обиратимуть нових Народних депутатів, які протягом наступних п’яти років представлятимуть їх інтереси в парламенті.

Про проблеми і перспективи покращення життя, план роботи у Верховній раді, війну і армію, кореспондентка Бліц-Інфо говорила із кандидатом в Народні депутати від 87 виборчого округу Михайлом Іваночком.

- Пане Михайле, чому вирішили йти у Верховну раду саме зараз? Що хочете змінити?

- Зараз в нас помалу відбувається реванш промосковських сил і я, як націоналіст, не можу цього допустити. Ми бачимо, як під брендом пропрезидентської партії  60-70% колишніх регіоналів хочуть повернутися до влади і українці врешті можуть отримати Медведчука прем’єр-міністром, того самого який розпочав свою «кар’єру» із знищення українців, а саме Василя Стуса. Цього не можна допустити в жодному разі. Я бачу перемогу Української держави, тільки коли при владі будуть справжні патріоти-націоналісти.

Одне із завдань народного депутата бути комунікатором між виборцем і виконавчою гілкою влади. Тож я йду в парламент, щоб показати результативну роботу депутата на своєму 87 окрузі. Адже депутат впливає на соціально-економічний розвиток округу. В перспективі старатимусь залучити якомога більше ресурсу для розбудови нашого гірського регіону. Попередній народний депутат за сім років практично нічого не зробив для людей, тож для мене важливо повернути довіру людей до депутата, котрий справді працюватиме на благо громади і керуватиметься виключно інтересами нації. Не всі депутати погані. Є ті, хто справно виконують свою роботу, а є безвідповідальні. Навіть в Івано-Франківській обласній раді можна чітко визначити тих обранців, хто працює і тих, кого як депутата можна тільки по світлині на сайті облради впізнати.

- Ви кажете, що відбувається реванш. Чому так сталося?

- На жаль безкарність і корупційні схеми за останні 5 років тільки зміцніли. Ніхто після Революції Гідності так і непокараний. Жоден вбивця майданівців, і вже жоден мародер, який розкрадав українську армію, жоден чиновник, який нажився на українцях не поніс відповідальності перед народом. Були тільки штучні піар акції і штучні "реформи".   

- Які проблеми округу бачите? Як плануєте їх вирішувати?

- В політиці я вже 14 років і це був свідомий вибір. Кожен з нас хоче щоб Україна була успішною державою з високим соціальним рівнем життя, однак для цього потрібно й щось робити не тільки розкидатися словами. Тож таким двигуном дій для мене стали українські націоналісти, а саме політична партія ВО «Свобода», членом якої я є з 2008 року. У свій час я був депутатом Ланчинської селищної ради, потім депутатом Надвірнянської районної ради, в 2014 став головою Надвірнянської РДА. Тоді, на хвилі Майдану, здавалося, що все вже буде добре, ми почнемо відбудовувати українську державу. За 9 місяців, будучи на керівній посаді, вдалося багато зробити. Вирішили і багато соціально-економічних питань: ремонт доріг,  співпраця з фермерами, щодо забезпечення продуктами закладів соціально-освітньої сфери та співпраця щодо легалізації оренди землі. Саме тоді надходження від оренди землі почали надходити в місцеві ради.

В Івано-Франківській обласній раді я представляю інтереси мешканців таких населених пунктів як  селище Ланчин, сіл: Саджавка, Красна, Середній майдан і Добротів. Крім того закріплений за містом Надвірна, оскільки цей округ не отримав депутата. На своєму політичному шляху від селищного до обласного депутата я отримав колосальний досвід. Тож проблеми району і округу добре знаю.

Перш за все – це безробіття. Нафтопереробний завод , який нараховував більше 6 тисяч працівників, зараз має на роботі тільки 800. Аналогічна ситуація зі скороченнями на лісопереробному комбінаті. Все розпродали в приватні руки.  Головним завданням націоналістів в Парламенті є усунення олігархів від влади. Тільки після цього можна буде говорити про відновлення стратегічних підприємств краю. Це глобальна проблема, яку я спільно з побратимами будемо намагатися усунути.

Що стосується першочергових дій, то це ремонт доріг, завершення довгобудів, які на Надвірнянщині почали будуватися ще з 90-х років. Наприклад школа в селі Красна Надвірнянського району, будівництво якої «заморозили» в 1997 році. Завдяки нашій співпраці з районною та обласною радами вдалося залучити на цю школу з бюджету більше 1 млн. грн. Зараз вже запустили третій корпус де навчаються діти. Втім це мізер від того, що може бути ,адже місцевий бюджет не безрозмірний. Той же Надвірнянський басейн, який обіцяв збудувати теперішній нардеп. Я не обіцяю, що це зроблю, але буду піднімати питання, а як будуть кошти то зробимо. Сьогодні молодь активно займається спортом і досягає значних здобутків, тож впевнений, що маючи басейн в нашому регіоні, ми отримаємо нових чемпіонів з плавання.

Пріоритетне для мене питання – це поводження  з твердими побутовими відходами, адже на сьогодні маємо велику екологічну проблему . Майже в кожному селі є стихійний смітник, засмічені річки та ліси. В 2014 році, будучи головою Надвірнянської РДА, мені вдалося знайти інвестора для будівництва сміттєпереробного заводу, але після того, як «Свобода» не пройшла до парламенту інвестор розірвав стосунки. Тож зараз у нас є домовленість з кандидатами-свободівцями з інших округів, щодо спільного просування великого проекту з будівництва сміттєпереробного заводу в новому парламенті. Прикарпаття – туристичний край і ми маємо очистити його від сміття.

Наступний момент – розвиток туризму. Потрібно залучати інвесторів, гранти, щоб розвивати економіку громад і туризм.  

Загалом є багато проблемних питань. Втім, першочергове завдання «Свободи» в новому парламенті - це усунення олігархів від влади. Ми пропонуємо три основні закони, які дозволять змінити економічну ситуацію:

  • повернення коштів з офшорів, а це 154 мільярди доларів;
  • скасування монополій і підтримання здорової конкуренції;
  • повернення українців додому.

Українські заробітчани - наш основний інвестор, тож свободівці пропонують звільнити заробітчан від оподаткування як мінімум на 5 років. Тоді буде наповнюватися місцевий бюджет і за ці кошти будуть ремонтуватися дороги, садочки, лікарні, школи. Треба дати їм можливість розвиватися і люди почнуть повертатися в Україну, адже тут буде вигідно працювати. Це основні меседжі від мене, як кандидата.

- Ви як волонтер часто навідуєтесь до наших хлопців на передову. Що зараз хвилює воїнів? 

- Прикро, що воїни не проголосували за свого побратима Руслана Кошулинського з яким пліч-о-пліч захищали Україну. Та зараз не про це. Ми маємо робити висновки з результатів виборів. Якщо вояки проголосували проти Головнокомандувача, значить вся його робота для армії була тільки піаром. Всі обурені, що Зеленський заборонив стріляти, фактично здав Станицю Луганську, РФ повернули в ПАРЄ. В міжнародній політиці поразка за поразкою.

Люди хотіли змін, а отримали те саме і навіть гірше. Нічого не змінилося. Порошенко, коли став президентом дав громадянство Саакашвілі і зробив переговорником у Мінську експрезидента Кучму. Що перше зробив Зеленськи? Та теж саме:  повернув Саакашвілі громадянство і знову призначив Кучму переговорником. Різниці жодної. Якби були відразу прийняли закон про люстрацію, який подавала «Свобода», все було б інакше. За нашим законом Порошенко не мав права балотуватися в президенти, адже він був в уряді Азарова. І таких недолюстрованих чиновників зараз багато при владі і є ризик, що буде ще більше. Наш закон пропонував усунення від влади кучмістів, кадебістів, комуністів, прихильників Януковича ,а зараз ми доповнимо список ще і ставлениками Порошенка, які «реанімували» кума Путіна Медведчука.

- Як на вашу думку потрібно розвивати армію? Як працювати з молоддю, яка не хоче служити?

- Основна проблема полягає в тому, що в нас не проводиться робота з молоддю. Немає пропаганди по телебаченню. Що в нас показують?  «Свати», «Квартал 95», якісь мелодрами замість нормального українського кіно. Наш кінематограф почав активно розвиватися і потрібно пропагувати українське. Для перемоги потрібна ідеологічна армія, в якій військо об’єднуватиме одна національна ідея. Як позитивний приклад можу навести ОДЧ «Карпатська січ», яка після розформування добровольчих батальйонів ввійшла до складу 93 ОМБ. Хлопці-січовики в більшости націоналісти, вони пропагувати українську національну ідею і це дало результат. Зараз 93 ОМ бригада найпотужніша в нашій армії. Тому, чим більше будуть проводитися ідеологічні вишколи, тим сильнішою буде армія, а з нею і Україна.

- Чи можна сказати, що Зеленський виграв, бо люди вже втомилися і хочуть якнайшвидше закінчити війну? Чи має «Свобода» чіткий план завершення війни?

- Українці хочуть завершити війну, але не знають як. Рецепт від «Свободи» дуже простий: ми маємо змінити Мінський формат переговорів на Будапештський. Хто нам гарантував безпеку, за відмову від ядерного озброєння? США і Британія. Тож тепер вони повинні виконувати свої зобов’язання. Президент США Трамп розуміє, що Москва ворог спільний для всіх, тому США це наш стратегічний партнер. А взагалі, хто ворог Москві – наш друг.

Другий момент – олігархи. Усунення їх від влади це також запорука перемоги. Адже вони керують стратегічними підприємствами і наживаються на війні. Ми знаємо всі незаконні оборудки, скільки відмили грошей. Прийшов части понести покарання і відповідати перед кожною українською родиною. В час, коли по Україні плач і сльози через військові втрати, олігархи холоднокровно продовжують свої торги на крові.  

Також важливе згуртування людей навколо спільної ідеї. Введення воєнного стану на мою думку неминуче, бо тоді вся економіка працюватиме на зміцнення армії. Треба діяти за прикладом Хорватії. Не можна здаватися. Треба боротися єдиним кулаком допоки не звільнимо свою територію. Інакше Української держави може не бути. Ми або сильні, або ніхто. В світі поважають тільки силу. Українці зупинили Москву в 2014 році, а далі боротьба продовжується і не тільки зброєю на східному фронті, ця війна гібридна бо вона має кілька напрямків знищення: економічний, інформаційний та ідеологічний. З історії українці повинні зробити один висновок: з москалем не можна підписувати жодних угод про перемир’я.

Знаєте, нещодавно в Ланчині мені знайомий сказав, що націоналізм вже не модний. Ми спілкуємося з людьми, пояснюємо, що зараз в парламент  ідуть промосковські сили. Питаємо людей, ви за Україну чи хочете бути сировинним придатком? Націоналісти об’єдналися і йдуть єдиним фронтом, голоси не будуть розпорошуватися і виборці розуміють, що їх голос не пропаде. Тож я думаю, що «Свобода» набере мінімум 10%, в нас буде потужна фракція і разом з іншими проукраїнськими партіями ми створимо коаліцію, яка працюватиме на благо України.

А щодо питання чи матиме округ 87 кандидата в Народні депутати від націоналістів то більше впевнений, що так, бо такий патріотичний край заслуговує на справжнього дбайливого представника в парламенті. Особисто для мене це  честь відстоювати свій рідний район як націоналіст на державному рівні.

Дякую за розмову! Слава Україні! Героям Слава!

Політична реклама