Кандидат на голову Новицької ОТГ Михайло Срібняк: перший місяць буде важким, але ми наведемо лад


23 грудня відбудуться перші вибори в Новицькій об’єднаній територіальній громаді. Жителі Новиці, Підмихайля, Зеленого Яру, Добровлян, Бережниці, Середнього та Старого Угринова будуть обирати голову та депутатів ради своєї громади.

Наприкінці листопада завершився термін реєстрації кандидатів на сільського голову та в депутати сільської ради Новицької ОТГ.

З п’яти кандидатів очолити новостворену Новицьку ОТГ може  діючий голова Калуської районної ради Михайло Срібняк.

Ви є одним з кандидатів на голову Новицької ОТГ, чому вирішили йти на вибори?

В державі сьогодні відбувається  дуже важлива реформа децентралізації, завдяки якій громади стають самостійними, отримують можливість розвиватися. Зараз сформувалася Новицька громада, і перед нею постає не тільки багато перспектив, але і ряд викликів. Переконаний, що мій управлінський та життєвий досвід тут може стати в нагоді.

Задля доброго результату, ми зараз повинні використати всі можливості і переваги, які надає держава в рамках реформи.

Окрім того, вважаю, що географію ОТГ потрібно розширювати, долучати до об’єднання й інші населені пункти.

Впевнений, що перспектива нашої сільської ради – це об’єднання з Новицькою ОТГ. Я ставлю собі таке завдання.

Які проблеми у районі на Вашу думку зараз найважливіші?

Найбільша проблема, як і по всій країні – дороги. Дороги надзвичайно страшні, у деяких місцях майже немає проїзду.

Інша проблема – нещодавно у Новиці згоріла дерев’яна церква – найбільша дерев’яна церква у Західній Україні. Її потрібно відбудувати. Ми виділили 50 тисяч гривень з районного бюджету.Знаю, що ще 100 тисяч виділено з обласного бюджету. Спільними зусиллями ми повинні відбудувати церкву.

Ще одна з проблем Новицький навчально-виховний комплекс на сьогодні не має спортзалу. Незважаючи на те, що там спостерігається динаміка росту населення, бо за чисельністю дітей Новицький НВК займає друге місце, займатися спортом дітям не мають де. Тому ми покладаємо величезну надію на допомогу області та Києва, а також докладемо своїх зусиль, щоб найближчим часом цей спортзал добудувати. Проектно-кошторисна документація готова. Необхідно близько 9,5 мільйонів гривень на його спорудження.

Які першочергові завдання Ви поставите перед собою, як голова ОТГ?

Насамперед потрібно сформувати потужну команду. Адже, що б хто не говорив, які «веселкові пісні» не проспівували, зрозуміло, що спочатку буде дуже складно. Стати головою ОТГ це не те саме, що стати головою райдержадмінстрації, де уже є структура, яка працює. ОТГ бере на себе функції райдержадміністрації і сільської ради, отже тут необхідна професійна управлінська команда. Якщо б вибори проводились весною, восени чи влітку – тоді стояли б інші завдання, а коли ми починаємо вибори тоді, коли завершується бюджетний рік і приймається бюджет – тут обов’язково необхідна професійна команда.

У мене така команда є. Це ті люди, які готові одразу приступити до роботи.

Зрозуміло, що перший місяць буде важким, але ми наведемо лад.

Великий обсяг роботи постане у земельній сфері. Потрібно усі землі, які  знаходяться за межами населених пунктів, повернути у власність громади. Це гроші громади - наш бюджет. Ми розуміємо, що держава сьогодні дає певні дотації, але прийде час і їх не буде, а нам потрібно буде утримувати все самостійно.

Крім того працюватимемо над залученням інвестицій, грантових коштів. А тому в команді повинні бути молоді люди, поряд з професіоналами я хочу бачити молодь, яка робитиме свій внесок. Вони ефективно працюють з проектами, програмами та над залученням інвестицій.

Наскільки чисельним має бути штат?

Я вважаю, що чисельність штату категорично не можна робити великою, бо зараз бачу, що є ОТГ, у яких по 60-70 працівників. Ми на таке не підемо. Не можна дозволяти собі таку розкіш, тому що необхідно забезпечувати людей зарплатами, особливо працівників освіти та медицини.  Ми знаємо, що освіта за делегованими повноваженнями забезпечується тільки за принципом учитель – учень, а на дошкільну, позашкільну освіту, обслуговуючий персонал, на ті речі, які робитимуться у соціально-економічному розвитку потрібно шукати грошей.

Основним питанням населених пунктів є ремонти доріг. Як в разі обрання плануєте вирішувати цю проблему? Які дороги найбільше потребують ремонту?

Найбільші проблеми- це дорога до Середнього Угринова, до Бережниці і дорога Підмихайля-Вістова. А також регіональна дорога Новиця - Зелений Яр. Щодо неї я думаю, що Управління капітального будівництва допоможе найближчим часом її зробити. Люди повинні мати змогу добратися до центру. А в Зеленому ярі немає ні магазину, ні ФАПу, ні школи – усі їдуть до Новиці.

Щодо тих доріг, які не мають твердого покриття, неасфальтовані, на мою думку ми повинні зробити усе для того, щоб відкрити кар’єр. Я розумію, що на сьогодні існує мораторій на вивіз піщаної суміші, створена природоохоронна зона на річці Лімниця, але це наша велика біда. Я думаю, що кар’єр допоміг би закрити питання ремонту доріг без покриття.

Дорога до Угринова зроблена частково, лише до музею Степана Бандери, але на мою думку це неправильно. Села Старий Угринів, Середній Угринів вартують того, щоб там була асфальтована дорога, адже це знане місце не тільки в Україні, а й за її межами. Сюди їдуть не лише мешканці нашого району, а й туристи з цілої України та закордону. Приїжджаючи зараз, вони дивуються нашому бездоріжжю.

Я уже звертався з цим питання і в Кабінет Міністрів, і до Верховної Ради. І готовий, використовуючи свої знання та досвід, залучати обласні кошти, паралельно працювати з Кабміном для виділення додаткових коштів, а також залучати грантові проекти для вирішення питання.

Якою має бути медицина в ОТГ?

У нас на території ОТГ є дві амбулаторії. Ми попрацювали над тим, щоб у Підмихайлі незабаром з’явилась нова модульна амбулаторія, для якої одночасно виділять автомобіль. Для цієї території з великою протяжністю дуже важливо мати свою амбулаторію з транспортом.

Що плануєте робити в освітній галузі для ОТГ?

На сьогодні з п’яти шкіл, які розміщені на території ОТГ: чотири школи І-ІІІ ступенів і одна школа І-ІІ ступеня. Поки коштів вистачає. Близько 20 мільйонів гривень виділяється на освіту. Я думаю, що реорганізації, принаймні на перших порах, ми не робитимемо. Якщо виникне питання щодо кількості учнів - спільно з громадою шукатимемо шляхи вирішення.

Поряд з цим необхідно створювати НВК, тобто школи-садки, у яких би й люди були працевлаштовані і діти отримували дошкільну освіту.

Як долатимете проблему безробіття та створюватимете робочі місця в ОТГ?

В першу чергу потрібно залучити інвестора, щоб він вкладав кошти та відкривались підприємства. Необхідно розвивати фермерське господарство. На мою думку на нашій території краще створювати кооперативи, маленькі фермерські господарства.

Також буду працювати над включенням музею Степана Бандери, Чорного лісу в туристичні маршрути, приймати туристів та надавати їм послуги.

Як зараз вирішується питання зі створенням ЦНАПу в Новицькій ОТГ?

На моє переконання, потрібно створювати ЦНАП не лише в Новиці. Маємо зробити максимально комфортні умови для всіх жителів громади. Люди звикли, що сільська рада поряд, і остерігаються, що в ОТГ отримати будь-яку довідку буде проблематично. Саме тому ми обрали логістичний напрям Добровляни, тому що туди є пряме сполучення.

Ці речі уже напрацьовані і ми готові рухатись в цих напрямах, щоб громадянам було комфортно отримувати послуги, які забезпечує їм держава.