Карантин не допомагає: У прикарпатському селі на кір захворіли ще дев'ятеро школярів


На Франківщині через спалах кору зачинили школу, та виявилося, що всі діти були щеплені.

Приїхала комісія з МОЗу і з'ясувала, що місцеві медики дітям кололи зіпсовані вакцини. Вони їх неправильно зберігали і не мали права використовувати. Втім у сільській амбулаторії висновки столичних перевіряльників категорично спростовують, пише Бліц-Інфо з посиланням на Вікна-новини.

12-річний Любомир лише оговтується від хвороби. Висипка зійшла лише кілька днів тому. доти майже три тижні не виходив з дому, як і його восьмирічна сестричка. Обоє хворіли на кір одночасно. Мама каже, що навіть не одразу зрозуміла, що за недуга. Адже обох дітей вакцинувала вчасно і була впевнена, що підхопити кір вони не можуть.

Два тижні тому у селі Петранка на карантин зачинили школу, тоді недуга раптово вклала в ліжка понад півсотні учнів, десяток довелося шпиталізувати. Лікарів здивував той факт, що 90% цих дітей щепили від кору у серпні у сільській амбулаторії однією партією вакцини. З’ясувати причини спалаху навіть приїхала комісія з МОЗу.

Напередодні у Міністерстві заявили про виявлені під час перевірки порушення.

"Могли бути порушені умови зберігання вакцин у зв’язку з тим, що відключалося світло, пов’язане з надзвичайними ситуаціями на досить тривалий період часу. Але у журналі списання препаратів у зв’язку з тим, що були порушення, нема зафіксовано, що була списана вакцина", – пояснює перший заступник генерального директора ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України" Віктор Ляшко.

Ще одна причина спалаху кору – непрофесійність медиків, які вакцинували дітей.

"Медичні працівники допускали певні програмні помилки при уведенні: кололи не в те місце, не під тим кутом. Це також могло повпливати на загальний імунний статус", – додає чиновник.

Головний лікар сільської амбулаторії Богдан Ониськів відразу береться захищати своїх працівників. Каже, самі з’ясовують, чому стався спалах. Та поки що причини не знайшли.

Школа, де масово захворіли діти, досі зачинена. Карантин триватиме принаймні до понеділка. Протягом тижня ще дев’ятеро учній захворіли на кір, п’ятеро з них – мали щеплення.