Казкова вежа за мотивами "Часодіїв" з'явиться в Івано-Франківську


Ювілейне 15-те Свято ковалів у Франківську пройде під девізом «Час на нашому боці» за мотивами циклу фентезі «Часодії» письменниці Наталії Щерби, яка живе у Франківську.

Про це «Репортеру» розповів організатор свята ковалів, меценат Віктор Вінтоняк.

«Часодії» — серія книг письменниці Наталії Щерби, написана в жанрі підліткової фантастики. Головною героїнею серії є юна чарівниця Василина Огнєва, що потрапила в особливий світ, де всі вміють керувати часом.

Учасники фестивалю традиційно щороку дарують місту скульптуру, спільно створену за три дні свята. Цьогоріч такою скульптурою стане – казкова вежа франківського Бастіону за мотивами «Часодіїв».

Фантастичний світ циклу із шести книжок «Часодії» буде втілений на Святі ковалів у вежі Бастіону. Під час фестивалю ковалі викують казкові елементи для трьох годинників, які розмістять на вежі.

Віктор Вінтоняк каже, що таким чином у Франківську з’явиться чергова туристична атракція. Адже у книжок Наталі Щерби – велика кількість шанувальників у всьому світі.

«Ми даємо ковалям лише словесний опис елементів і вони на власний розсуд оберуть, як їх відобразити, – говорить Віктор Вінтоняк. – Адже усі шість книжок «Часодіїв» виходили без ілюстрацій. «Час на нашому боці» – вічна філософська тема про те, як побороти час, як його зупинити і опанувати. Також для шанувальників «Часодіїв» 6 травня відбудеться фото- та автограф-сесія з Наталею Щербою».

Відтак організатори сподіваються на велику увагу до Свята ковалів від численних фанатів Щерби.

«Є часове коло, яке має 12 елементів, – пояснює Наталя Щерба. – Ці елементи і створять ковалі — ключі, стріли, крило кажана, крило феї. Наприклад, золотий ключ символізує непідвладність часу, срібний — боротьба із самим собою, бо срібло — це дзеркало. Таких ключів – сім».

У Франківську ще не було жодної повноцінної презентації книжок авторки, хоча Наталя Щерба живе в Івано-Франківську, а її «Часодіїв» успішно видають за кордоном — у Росії, Польщі, Словаччині, Чехії. Сьогодні готують до виходу книжки в США та Італії. Тож у Франківську світ «Часодіїв» презентують вперше.

Авторка розповідає, що вже написала казку про дзеркало часу і вежу франківського Бастіону. Але книжка вийде лише наступного року.

«Ця казка народжена у Франківську, – каже Наталя Щерба. – Вона стане сиквелом (від англ. sequel, «продовження») до «Часодіїв», з прив’язкою до нашого міста. Це можна буде цікаво подати». 

Ймовірно, що казкова вежа буде не єдиним втіленням «Часодіїв» у Франківську. Віктор Вінтоняк додає, що є ще ідея створити в парку ім. Шевченка зону за мотивами фентезі.

«У нас є ще один чудовий проект, пов’язаний з часом – сонячний годинник Сергія Полуботька. І його продовженням може стати проект «Час на нашому боці», – каже Вінтоняк.