Керівництво Палацу Потоцьких презентувало проєкт пристосування хірургічного корпусу


На п’ятому засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини міста при Управлінні архітектури, дизайну та містобудівної діяльності ІФ міської ради розглянули проєкт пристосування корпусу «А» палацу Потоцьких.

За словами директора КП ПІК «Палац» Володимира Гайдара, корпус «А» – це один із шести окремо стоячих корпусів Комплексу. Збудований у XIX ст., вже виключно, як госпітальний (хірургічний).

«Згідно актів технічного огляду, він перебуває у задовільному стані. Інші будівлі і споруди є в незадовільному та в аварійному технічному стані. Тому в першу чергу плануємо його пристосовувати. Заплановане пристосування - під конгрес-центр. Це досить широке функціональне поняття, яке дасть нам змогу забезпечити проведення там різного роду лекторіїв, навчальних заходів, конференцій, семінарів, круглих столів, воркшопів, тощо. Це забезпечать чотири відреставровані універсальні зали корпусу з можливістю різних варіантів меблевої трансформації. Дана функція також передбачає можливість для ночівлі учасників подій, що проводяться в конгрес-центрі. Такий формат дуже підходить «Українській академії лідерства», яка готова до нас заходити, коли буде реалізовано проєкт в повній мірі, – розповів Володимир Гайдар. – У загальній зоні у нас з’явиться скляний ліфт на металевому каркасі (для осіб з обмеженими фізичними можливостями, людей похилого віку, інших маломобільних груп населення). Також коридори та санвузли спільного користування. Окрім житлової зони із власними санвузлами у правому крилі буде зона буфету і кухні. Та інженерний блок. Це перший поверх. На другому теж маємо загальну зону, універсальні зали, ліве/праве крило – житлові, зали, санвузли. Тобто, маємо дві частини, які можуть функціонувати окремо».

Архітектор зазначив, що йде мова про два проєкти: один стосується реставрації даху, фасадів і столярки, а другий (який зараз закінчують) стосується саме реставрації з пристосуванням приміщень корпусу А під нову функцію – конгрес-центр.

Члени консультативної ради вирішили підтримати запропоноване проєктне рішення з об’єднанням лівого і правого крила сучасною легкою конструкцією з нейтральним за характером скляним фасадним вирішенням з тильної сторони з мінімальним втручанням в існуючі конструктиви корпусу.

На основі цього концепту – нейтральні функціональні прибудови, які б могли поєднати всі корпуси комплексу в єдиний функціональний «організм», можливо опрацювати загальний концепт реставрації з пристосуванням
комплексу палацу в цілому під сучасні потреби.