Керівник центрального парку Івано-Франківська Володимир Ротару: Хтось міського голову дезінформовує


Щороку шестигектарне озеро в мікрорайоні Пасічна – улюблене місце відпочинку для сотень іванофранківців - міліє і заростає осокою.

Що відбувається з цією рукотворною водоймою? Про це Стик розпитує директора комунальної організації «Парк культури і відпочинку ім.Т.Г.Шевченка», яке, власне, й має опікуватися цим водним плесом, Володимира РОТАРУ.

- Володимире Іллічу, багатьох мешканців міста турбує стан озера. Рівень води у ньому щороку знижується. Вас звинувачують у тому, що підприємство не рятує водойму. Це справді так?

- Так можуть говорити лише ті, хто не знає справжньої ситуації. А правда у тому, що гідроспоруди озера неодноразово оглядали фахівці-гідротехніки. Вони встановили, що його обміління пов’язане з поглибленням русла річки Бистриці Солотвинської, яка протікає поруч. Повені і паводки вимивають з русла річки гравій, понижуючи її дно, і вода з озера, за прикладом сполучених посудин, перетікає у річку. Через це рівень водної поверхні озера опускається. Додайте до цього ще й ту важливу обставину, що вода до озера майже не поступає. Водойма штучна. Раніше її живили водні потоки з річки, котрі поступали через спеціально збудовані водозабірні споруди, але час і відсутність догляду через безгрошів’я повністю зруйнували їх. На даний час два водозабори зруйновані повністю і вода в озеро не поступає.

Ми знаємо ці проблеми і звернулися до спеціалістів за допомогою. Вони розробили відповідну проектно-кошторисну документацію. Так ось, щоб врятувати улюблене місце відпочинку іванофранківців і наповнити озеро водою, потрібно здійснити цілий комплекс спеціальних заходів, загальна вартість яких становить близько семи мільйонів гривень.
Так що ті гарячі голови, котрі звинувачують наше підприємство у небажанні врятувати озеро, на мою думку, вводять в оману територіальну громаду і керівництво міста.

- Тоді яка ж організація утримує та експлуатує гідроспоруди озера? Хіба не Ваше підприємство?

- Відповідно до рішення сьомої сесії Івано-Франківської міської ради від 3 серпня 2006 року «Про припинення діяльності комунального підприємства «Івано-Франківський дендрологічний гідропарк»» функції з експлуатації та підтримки у належному робочому стані гідроспоруд декількох міських озер, в тому числі і у Пасічній, передали комунальному підприємству «Івано-Франківськводоекотехпром». Однак протягом шести років «Івано-Франківськводоекотехпром» нічого не робить, щоб виконати це рішення. На наші неодноразові письмові та усні звернення з приводу того, щоб утримувати гідроспоруди у належному стані, вони не реагують, мотивуючи це тим, що кошти на такі роботи міський бюджет їм не виділяє. Фактично поточне обслуговування гідроспоруд та очищення водного плеса від сміття проводить наше підприємство винятково своїми силами і за власні кошти.

Ми підрахували, що на утримання озер, які закріплені за нами, потрібно, як мінімум, 250 тисяч гривень на рік. І це лише на заробітну плату обслуговуючого персоналу – десятьох операторів гідроспоруд, одного інженерно-технічного працівника. Міський бюджет на оплату праці обслуговуючого персоналу таких коштів не надає.

Незважаючи на це, ми намагаємося рятувати водні плеса міста загальною площею сорок гектарів власними силами: облаштували береги, прибираємо сміття. Ми розробили, а сесія міської ради ще п’ять років тому затвердила, програму розвитку озер Івано-Франківська. Проте досі на ці цілі місто не виділило жодної копійки. Я ж не чарівник і не власник банку, а тому не можу махнути рукою і наповнити всі міські водойми по самі вінця…

- З озерами все зрозуміло. Всі хочуть, щоб вони були чистими, прозорими, заповненими водою і рибами, із сучасними місцями для відпочинку, але грошей на це не дають. А на інші цілі? Ваша організація, наскільки я знаю, доглядає й інші території - центральний міський парк на вулиці Шевченка, парк на вулиці Молодіжній. Чи виділяють якісь кошти на їх обслуговування?

- Ми обслуговуємо територію площею 92 гектари. На ці цілі з міського бюджету кожний рік нам переказують близько одного мільйона гривень. Масштаби діяльності нашого підприємства такі, що цих грошей вистачає лише на зарплату працівникам, і то не всім. Згідно з наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 9 жовтня 2007 року наш парк повинен мати у штаті, наприклад, 47 садівників, а фактично працює лише семеро, із 29 двірників - маємо тільки сімнадцять. Через недостатнє фінансування у нас працює 20 відсотків працівників від нормативної потреби. Так, для прибирання водного плеса потрібно десять операторів гідроспоруд, а через те, що немає грошей, не можемо прийняти на роботу жодного…

- І при цьому вартість робіт, які виконує Ваша комунальна організація, найнижча в місті… 

- Так, наприклад, ручне прибирання твердого покриття - сто квадратних метрів території – у нас у три-чотири рази дешевше, ніж в інших комунальних надавачів таких же послуг. А деякі організації за таку ж саму роботу беруть у двадцять разів більше, ніж ми, бо, мабуть, прибирають територію в норкових рукавицях і метуть золотими віниками…
Незважаючи на гостру кадрову проблему, за підсумками 2012 року наше підприємство збільшило надходження від господарської діяльності порівняно з 2011 роком на сто тисяч гривень. Однак з підвищенням цін на комунальні послуги, паливно-мастильні матеріали та інші витрати на утримання парку, наших власних коштів не вистачає. А тому нема ресурсів для поновлення та утримання основних засобів, придбання нової техніки, збільшення кількості працівників.

І все-таки, зауважу, що навіть за таких складнощів, у нас немає заборгованості з виплати зарплати, ми своєчасно сплачуємо податки і розраховуємося за енергоносії, не підводимо своїх постачальників.

Відколи я очолив підприємство, наперекір усім проблемам, ми влаштували розсадник рідкісних порід кущів і дерев, збудували вольєр для коней і овець, закупили тварин, відновили проведення концертів на літній естраді, облаштували декілька додаткових декоративних клумб, джерело, почали охороняти територію вночі. А на міському озері, що на вулиці гетьмана Мазепи, змонтували місця для питної води, встановили літній душ, де можуть освіжитися ті, хто купається чи відпочиває на березі.

- Що скажете у відповідь на слова міського голови Віктора Анушкевичуса про те, що після відпустки «можете шукати собі іншу роботу»?

- Думаю, що міського голову хтось дезінформує, навмисне викривляючи реальний стан речей на нашому підприємстві, або, можна припустити й таке, комусь дуже хочеться посісти моє місце. Іншої версії я не вбачаю. Бо чому тоді, не висуваючи претензій до моєї роботи, з боку керівництва міста та ще й під час моєї відпустки раптом лунають такі коментарі? І не просто для того, щоб зайняти посаду, а сприяти одній корупційній оборудці. А тут моя особистість цим хлопцям аж ніяк не підходить. Ми готуємо з цього приводу прес-конференцію і доведемо дану інформацію до територіальної громади та правоохоронних органів міста.

- Я знаю, що Ви активно працюєте у секторі громадських організацій, самі виступили засновником кількох недержавних об’єднань, зокрема обласного громадського антикорупційного комітету…

- Це моя громадянська позиція, бажання допомогти людям у кризовий час. Громадська робота забирає чимало часу і зусиль, особливо та її ділянка, яка стосується боротьби з корупцією. Юристи нашої організації опрацьовують скарги і звернення громадян, направляють листи у компетентні державні органи, щоб захистити людей від чиновницького свавілля. Ми також збираємо і перевіряємо факти неправомірних дій посадових осіб і будемо інформувати про це територіальну громаду міста та правоохоронні органи.