Керівникам ОСББ в Івано-Франківську розповіли про зміни в законодавстві


Сьогодні, 30 січня в Івано-Франківську департамент житлової, комунальної політики та благоустрою провів зустріч з керівниками ОСББ, ОК та ЖБК.

За словами начальника управління житлової політики Генадія Пономаренка, такі зустрічі організовують, аби розповісти керівниками ОСББ про актуальні зміни в законодавстві, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Цього року буде дуже багато змін, які варто врахувати з початку року. Зокрема, це стосується нарахування житлово-комунальних послуг. Окрім того, розкажемо про програми підтримки ОСББ та взаємовідносини між управителями житлового фонду та надавачами послуг з постачання та розподілу газу", - зауважив Пономаренко.

Чиновник зазначив, що згідно рішення виконавчого комітету керівники ОСББ мають право складати адмінпротоколи за статтею 150 КУпАП (Порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями), які в подальшому винесуть на засідання комісії. Остання може накласти штраф на порушника. Мова йде про порушення правил користування жилими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під'їздів, прибудинкових територій, порушення правил експлуатації жилих будинків, жилих приміщень та інженерного обладнання, безгосподарне їх утримання, а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і жилих приміщень, використання їх не за призначенням, псування будинків, жилих приміщень.

З травня самі мешканці будуть визначати форму надання комунальних послуг. Для цього потрібно укласти індивідуальний і колективний договір. Відтак мешканці можуть вибрати будь-яку фірму та заключити з нею угоду.

Технічний директор «Івано-Франківськгазу» Ігор Височанський розповів, що керівникам ОСББ потрібно заключити договір на обслуговування внутрішніх мереж. Втім, їх варто чітко розмежувати - до будинку та після, адже підземні мережі і так знаходяться на балансі та обслуговуванні їхнього підприємства. Загалом обслуговування внутрішніх мереж обійдеться будинку у 3500 гривень на рік, або 64 гривні з квартири.

Також мова йшла про обслуговування газових мереж та перевірку димведканалів. За словами Височанського, у місті є 679 ОСББ, з них документи про перевірку подали 464, а 215 проігнорували звернення.

"Де встановлений одна газова плитка та відсутні загальнобудинкові лічильники ми встановлюємо безкоштовні квартивні лічильники", - додав Височанський.