Художник з Городенки у молитві створив 11 кольорів, які змінюють стан і колір


Обкладинка квітневого номера американського журналу «The Jouornal of Organic Chemistry» ілюстрована малюнком мешканця міста Городенки Віталія Боклащука.

У збірнику наукових статей — публікація групи науковців Національного університету імені Тараса Шевченка «Скручування та обертання сульфамідного зв’язку: синтетичне, квантове хімічне та кристалографічне дослідження», про синтез безперервного потоку як однієї із ключових технологій хімічного виробництва, що рухатиме суспільство вперед до зеленого та сталого світу. Один із авторів — доктор хімічних наук Олександр Григоренко, який і запропонував Віталію Боклащуку ілюструвати публікацію інформує "Голос України".

На зображенні — синтез безперервного потоку тонких хімічних речовин.

Обкладинка журналу «The Jouornal  of Organic Chemistry»

Віталій — випускник хімічного факультету КНУ. Із колишніми викладачами зв’язок підтримує, хоч за фахом працював недовго. На ілюстрації до журналу відобразив процес деформації між сіркою та азотом. Техніка виконання — олія. Підрамник — ручної роботи. Пігменти художник синтезує сам. Віталій зазначає:

«Звісно, цікаво потрапити на обкладинку такого престижного журналу. Таке міні-досягнення стимулює. Та ще й поєднання моїх уподобань – хімії та живопису».

Віталій із дитинства ріс дуже допитливим хлопчиком. Каже, що батьки не втручалися у його світогляд, сам шукав для себе цікаві речі. В 1994 році неабияк зацікавився книжкою з домашньої бібліотеки «Енциклопедія юного хіміка». Містичні зображення жінок під різним освітленням, колби, пробірки з рідинами спонукали замислитися: що ж це за така наука таємнича. Так захопився хімією.

Вступив на хімічний факультет КНУ. Знання з хімії неабияк знадобилися в новому захопленні — живописом. Піддався своєму покликанню. Використав методи дослідження у мистецтві: вивчає пігменти фарб. Вдалося зробити серію фарб, які змінюють колір під різним освітленням.

Процес дослідження фарб

Загалом є такі фарби, що змінюють забарвлення від доторку з водою, від тепла, зазначає Віталій:

"А тут, якщо лампове освітлення, фарба стає малинового кольору, природне – жовтого. Так може бути чотири різних. Винахід — на рівні патентування. Думаю, що ідея зацікавить митців. Працював рік, щоб вийшло 11 кольорів, які змінюють стан і колір. Створюю серію картин. А ще головне в тому, що ті фарби я робив у молитовному стані. Ідеї підказує Господь при медитації. Поєднати віру і мистецтво, науковий підхід, — і це приведе до благодатного світу. Мистецтво – це етична площина, якої нема в науці. І навпаки — наука пізнавальна. Сам вибрав шлях, постійно в пошуку істини, що й привело в цю точку. Доторкнувся майже до того абсолюту щастя».



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!