Коломия з автореслінгом і Бумбоксом – як екстремали на аеродромі фестивалили


естиваль автомотоавіатехніки DriveforLifefest відбувся у Коломиї минулого вікенду, цьогоріч уже вп’яте, щоразу – на аеродромі малої авіації.

Дорогою на DriveforLifefest довелося змінити три маршрутки. Остання – фестивальна – привезла «Репортер» та інших охочих з центру Коломиї на аеродром.

Більшість людей тут – молодь, хоча є й старші, навіть дуже дорослі. На вході стоїть охорона, слід пройти контрольний пункт, де квиток (дводенний кош­тує 200 грн) обмінюють на стрічку. Одразу після входу висить карта фестивалю – територія летовища велика.

На фесті дві сцени: більша – для рок-музикантів, менша – для різних конкурсів, змагань та open-air з клубною музикою, що починається після півночі. Поруч величезний ангар для літаків, де можна заховатися від спеки, замовити прохолодний напій і подивитись, як майбутні парашутисти сідають у АН-2 і той злітає, здіймаючи куряву. Вже за кілька хвилин усі вони стрибнуть, плавно приземляючись і викликаючи захват у тих, хто на землі. Тут змагаються за кубок України з парашутного спорту.

Неподалік – парк атракціонів, туди вже сходяться ті, хто приїхав із дітьми, а за каруселями – великий фудкорт, де можна купити і шашлик, і шаурму, і решту всякого-ружного. Ціни на їжу та напої демократичні. Збоку тютюнова компанія облаштувала зону для курців, де можна посидіти у затінку і придбати цигарки. Курцям безкоштовно фарбують волосся та бороди балончиком – в оранжевий, салатовий, жовтий – тож їх одразу видно з натовпу.

За фудкортом – поле для авто­боїв,частина гостей лиш для цього й приїхала, бо тут єдині в Україні змагання – кубок України з боїв автомобілів (автореслінгу). Окрім того, на фестивалі змагаються у чемпіонаті України з автозвуку та за кубок України з Off-Road. А ще тут виставка ретро-автомобілів. До речі, два роки тому на фестивалі встановили рекорд – кілька десятків автівок вишикувалися на злітній смузі і склали слово «Україна».

Усі розважальні локації від наметового містечка відділяє смуга, де постійно злітають та сідають невеликі літаки. Покататися може кожен, коштує 15-хвилинний політ над Коломиєю 700 грн з людини. Ведучі зі сцени час від часу просять фестивальників не перебігати злітну смугу. Коли сонце сідає, літаки перестають літати, бо летовище не обладнане спеціальним освітленням. Зате у темряві за 250 грн можна політати на повітряній кулі, а за 500 грн – на аерошуті (парашут з двигуном). До сутінок ще дві години, пілоти просять більше не продавати квитки на літаки, бо у черзі вже з квитками стільки людей – аби хоч усі встигли.

Піднятися над містом захотів і «Репортер», тож сідаємо у літак до орендаря аеродрому Ігоря Табанюка.

«Більшість фестивалів – розважальні, а у нас тут усе пов’язано – мотоцикли, автомобілі, літаки. Фестиваль виник на аеродромі, це була ідея автолюбителя Михайла Вовка, він підійшов до мене і запропонував зробити тут фест, – розповідає Табанюк. – На летовищі мала бути невелика частина фестивалю, а локації були розкидані містом. Та через великі масштаби вирішили об’єднатися і проводити все тут – аби люди, відходячи від концерту, підходили до гонок, до літаків. Але це не єдиний фестиваль з літаками, щороку я організовую на аеродромі свято Івана Купала».

За словами Ігоря Табанюка, найскладніше тут – пояснити людям, що лізти під літак небезпечно, бо вони не розуміють, бігають смугою. Тому цьогоріч скоротили кількість літаків, зараз їх сім, усі приватні. Табанюк каже – вчора був на фестивалі в Одесі, а сюди прилетів сьогодні, і вже встиг показати Коломию зверху 45 людям.

Ближче до вечора на сцені з’являються музичні гурти. У перший день це італійці Funnets і Le bаsour, українські гурти Decorum, «Полюси», «Карна» та хедлайнери– «Друга Ріка», на яких усі довго чекали та довго не відпускали зі сцени.

Був на фестивалі і франківський гурт «Сни Дріади». Вони розпочали другий музичний день. Після них виступили білоруси з Mission Jupiter і українські гурти «Медовий Полин», Кazka, а пісні хедлайнерів Арсена Мірзояна та Бумбоксу багатотисячний натовп співав разом з музикантами.

Всього на фестивалі зібралося близько восьми тисяч людей, не всі добросовісно купили квитки, дехто ліз болотами й хащами – когось ловила охорона, а декому вдалося прослизнути непоміченим.

Концерт на головній сцені закінчився десь о другій, Бумбокс дві пісні співав на біс. Частина людей залишилися на ночівлю в наметах ще на ніч, а ті, кому в понеділок на роботу, – йшли до центру. Більшість не чекала на фестивальні автобуси, люди йшли пішки, жваво все обговорюючи. Обговорити було що.