Колоритний ринок на Прикарпатті приваблює сотні іноземних туристів


Він відомий не тільки у нас, а й за кордоном. На ярмарку продають усе, що виробляють на околиці, — зі шкіри, металу, глини, дерева, вовни.

Виробники тільки Косівського району, при чому кожне село має конкретну спеціалізацію.  Наприклад, Річка славиться різьбленням, Соколівка та Яворів — ліжниками, Космач — писанками. Космацька писанка — виріб найвищого рівня, дуже дрібно писана. Якщо раніше Косівський базар приваблював своєю унікальністю, то тепер його популярність забезпечує насамперед цінова політика — ну, дуже дешево, пише tour.RK-Ukraina.com

Насправді Косівський ринок називається «Смоднянським», — така вивіска вітає кожного з приїжджих. Крім стихійної торгівлі є ще на ярмарку ятки, закріплені за певними майстрами, які виготовляють високохудожні твори, там також дуже широкий асортимент. Улюбленим місцем мисливців за дешевим товаром є також базар у Старих Кутах. Починається він ще раніше за Косівський і торгують там усіляким дрібним крамом: дерев’яними та плетеними виробами, які не потребують особливих художніх навичок.

Якщо Вас цікавлять українські вишиванки, ви будете вражені різноманітністю узорів та стилів виконання. Звичайні вишиті сорочки, вишиванки із дрібним узором, біла вишивка… Зокрема зверніть увагу на сорочки, вишиті бісером. Краса! Але врахуйте, що важить ця «краса» 3–4 кілограми. 

Зможете знайти тут і якісний ліжник. Він має бути добре збитий, так, щоб палець не проходив. І бажано, щоб основою була шерстяна, а не проста нитка, бо на ній усе «їде». Варто попробувати, щоб ворс не лишався в руках. В будь-якому разі, ліжник, крім естетичного вигляду має ще й лікувальні властивості.

А от один Косівський виріб Ви не знайдете більше ніде. Ця їстівна іграшка перетворилася на справжній виріб мистецтва та має цілковите право бути унікальним експортним товаром України. Щось на зразок бельгійського шоколаду чи французьких сирів. Мова йде про сирний коник.

Ще всесвітньовідома Косівська кераміка. Її прикметною ознакою є кольори — жовтий, зелений та коричневий. Але, як виявляється, раніше замість коричневого використовувався блакитний.

Косівські майстри творять прекрасні речі: плесканці, підсвічники, тарелі, макітри, кахлі… Роблять все вручну: від гончарного круга та розпису до кількаразового обпалювання в печі.