Колишній головний лікар "Смерічки" хоче повернутись на посаду через суд


Сьогодні, 21 серпня в Апеляційному суді Івано-Франківської області почали розгляд апеляції за позовом екс-директора Ворохтянського кістково-туберкульозного санаторію "Смерічка" Романа Мисюги.

Мисюга подав апеляцію на рішення Яремчанського міського суду. Зокрема йдеться про відмову суду в задоволенні його позову щодо скасування рішення про розірвання трудового договору та звільнення Мисюги з посади директора санаторію, інформує кореспондентка Бліц-Інфо

Справу розглядає колегія суддів Девляшевський, Малєєв, Горейко.

На думку колишнього головного лікаря його було звільнено з порушенням трудового договору. На початку засідання суддя Горейко заявив, що знає адвоката апелянта, оскільки разом вчилися, тож суд поцікавився в учасників справи чи довіряють вони складу суду. І апелянт і представник ДОЗ ОДА сказали, що довіряють і відводів немає. Тож суд приступив до розгляду апеляції.

Зокрема Мисюга вважає, що рішення Яремчанського суду несправедливе, адже обставини справи не були обгрунтовані.

"Судом першої інстанції не надали уваги звіту держаудитслужби. Помилковим є і рішення суду, що саме відповідач, тобто департамент ОДА мав право його звільняти. Тож позивач просить скасувати попереднє рішення суду і задовільнити його апеляційну скаргу",- зачитав суддя.

У свою чергу Мисюга заявив, що суд першої інстанції дуже поверхнево розглянув справу.

"Я розумію, що можна сказати, що це сталося з вини директора, але у мене бухгалтерка без вищої освіти. І в попередні роки нам не вказували на цю надбавку, тож ми її не виплачували".

Тоді суддя поцікавився, чи директору вказували з ДОЗ, що треба виплачувати цю надбавку.

"Мені заступник сказав, що з цього бюджету неможливо дати кошти на погашення цієї заборгованості, адже йшлося про 800 тисяч. Для цього необхідно щоб Департамент звертався до облради. Це єдиний припис Держаудитслужби, який я не виконав",- сказав Мисюга.

У свою чергу суддя запитав, екс-директора, чому на його думку профком рекомендував його звільнити, адже це його працівники.

"Це не весь профком, а кілька людей і голова профкому, яка на мене ображена. Це моя думка",- заявив Мисюга.

Тож суддя поцікавився, хто призначав його на посаду і хто мав би підписувати рішення про звільнення. Мисюга сказав, що призначало Управління охорони здоров'я, а звільнив Департамент.

"Департамент подав в облраду, щоб заключити зі мною договір. Але комісія прийняла рішення звільнити і не укладати новий договір",- пояснив екс-директор.

Водночас представник ДОЗ ОДА Олег Іванів зауважив, що апелянт говорить неправду, адже Держаудитслужба написала, що не виконані шість приписів, а не один. Втім Роман Мисюга сказав, що виконання приписів були в процесі.

Тоді Іванів зауважив, що згідно статуту, Мисюга міг змінити головного бухгалтера, якщо вона його не справлялася з роботою за його словами. На це екс-директор сказав, що не мав ким замінити.

Опісля адвокат Мисюги Володимир Банах зауважив, що рішення про звільнення все ж було незаконним, адже в 2014 році до статуту санаторію внесли правку, що головний лікар звільняється рішенням облради.

"Тому ми вважаємо, що рішення про звільнення мала прийняти облрада",- сказав адвокат.

Зважаючи на слова адвоката, суддя поцікавився у представника ДОЗ пояснити чітко, в чому була причина звільнення.

"Він зайво перерахував єдиний соціальний внесок і мав відкоригувати це звітом, але не зробив цього. Також він не звернувся до ДОЗ щодо перерахування коштів, але не зробив цього",- пояснив Іванів.

Тоді суддя попросив чітко пояснити, хто мав право звільнити чи призначити на посаду нового директора.

Олег Іванів пояснив, що у 2008 році призначення відбувалося управлінням охорони здоров'я. Після прийняття нового статуту, потрібно було підписати новий договір, з обласною радою. Втім, постійна комісія облради відхилила таке рішення. 

В підсумку суд дав сторонам можливість надати всі докази і оголосив перерву до 7 вересня 11.30.