Комітет Верховної ради у Франківську обговорив проблеми гірських шкіл


Сьогодні, 15 червня в Івано-Франківську відбулося виїзне засідання комітету Верховної ради з питань освіти та науки.

Присутні зібралися, щоб говорити на тему «Гірська загальноосвітня школа: стан, перспективи розвитку (на прикладі Івано-Франківської області)». На передодні засідання члени комітету відвідали гірські школи Прикарпаття, щоб побачити їхнє життя, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами заступника голови комітету Олександра Спілковського, на Івано-Франківщині працює 697 загальноосвітніх шкіл, з них 245 в гірській місцевості, а це – 34% шкіл області.

«Коли ми приймаємо рішення про закриття гірської школи, ми повинні насамперед думати про дітей і те, що ми втратимо й землю на якій знаходиться школа», - зауважив Спілковський.

Він додав, що у наступну середу, 21 червня буде велике засідання, де розглядатимуть питання про базову середню освіту.

Директор департаменту освіти та науки ОДА Віктор Кімакович зауважив, що в гірських районах велика кількість малокомплектних шкіл. А це ускладнює роботу вчителів і негативно відбивається на якості знань учнів. Також у таких школах важко організувати гаряче харчування для дітей.

«В області використовуються 77 шкільних автобусів для підвезення дітей. Є й школи, до яких просто неможливий підвіз дітей. Зокрема, в одну з таких шкіл продукти харчування підвозять гужовим транспортом, а діти ходять по п’ять кілометрів», - зазначив чиновник.

Чиновник додав, що у функціонуванні гірських шкіл, є ще ряд інших проблем. Зокрема, відсутність швидкісного інтернету, відсутність доброго дорожнього полотна в окремих районах, фінансування на утримання пришкільних інтернатів та інше.

Тож Кімакович запропонував передбачити кошти на ремонт гірських доріг, якими возять дітей, у програмі «Шкільний автобус» передбачити випуск автобусів підвищеної прохідності для загальноосвітніх шкіл, ввести додаткові коефіцієнти приведення кількості учнів та при наявності у гірських школах класів з кількістю учнів менше п’яти дозволити формування з'єднаних класів.