Копійка до копійки: які доходи у членів Кабміну


1 квітня сплив термін подачі електронних декларацій за 2017 рік для всіх чиновників. Як завжди, ці документи відкрили багато цікавого: серед наших політиків знайшлися ті, кому дуже щастить у лотерею, а також поціновувачі дорогих ювелірних прикрас.

«Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як змінилося матеріальне становище членів Кабінету міністрів України порівняно з 2016 роком.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман за 2017 рік задекларував 79,9 мільйона гривень особистих доходів. Сюди увійшли зарплата прем'єра, дохід від здачі майна в оренду та від відчуження нерухомого майна, а також дохід від розміщення коштів у банківських рахунках. Порівняно з 2016 роком матеріальне становище Гройсмана покращилося на 9,2 мільйона гривень.

Із міністрів більше за всіх коштів задекларувала в. о. голови Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун – 63,2 мільйона гривень (зарплата і відсоток із рахунків у банку). Однак її доходи за рік зменшилися на 2,2 мільйона гривень. Негативна динаміка в особистих статках минулого року була також у міністра аграрної політики Тараса Кутового (-2,9 мільйона гривень), віце-прем'єра Геннадія Зубка (-139 тисяч гривень), міністра Кабміну Олександра Саєнка (-120,1 тисячі гривень), міністра з питань окупованих територій Вадима Черниша (-1,8 мільйона гривень), міністра інформаційної політики Юрія Стеця (-85,8 тисячі гривень), міністра спорту Ігоря Жданова (177,9 тисячі гривень) та віце-прем'єра Павла Розенка (-451,2 тисячі гривень).

Решта членів Кабміну своє матеріальне становище лише поліпшили. Наприклад, особисті доходи голови Міністерства енергетики Ігоря Насалика склали 38,7 мільйона гривень, що на 2,9 мільйона гривень більше, ніж роком раніше. У декларації міністр вказав дохід від отримання зарплати, відчуження рухомого майна, здачі майна в оренду, а також відсотки від банків.

Найменше особистих коштів у віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка – лише 639 тисяч гривень. Щоправда, за рік чиновник поліпшив свої статки на 210 тисяч. Згідно з декларацією, дохід чиновник отримує лише від зарплати.

 

 

У більшості членів уряду також значно покращилося матеріальне становище родини. Наприклад, у сім'ї Гройсмана (в декларації вказані дружина Олена та син Давид) стало на 16,8 мільйона гривень більше. Загалом у сім'ї прем'єра задекларований 101 мільйон гривень, у тому числі зарплата дружини, дохід від її підприємницької діяльності, допомога при народженні дитини, відсотки в банку, дохід від відчуження рухомого майна.

Найбільше грошей, згідно з декларацією, в родини міністра внутрішніх справ Арсена Авакова (в декларації вказана лише дружина Інна) – 174,7 мільйона гривень. Дохід сім'ї Авакова складається із зарплати подружжя, відсотків у банку, роялті та доходу від відчуження цінних паперів. За рік матеріальний становище сім'ї міністра покращилося на 156,9 мільйона гривень.

Гірше справи стали йти в сімей Супрун (-6,5 мільйонів гривень), міністра закордонних справ Павла Клімкіна (-535,8 тисячі гривень), Саєнка (-121,4 тисячі гривень), Розенка (-194,9 тисячі гривень).

Значно покращила своє матеріальне становище сім'я Черниша – на 3,9 мільйона гривень. У декларації, де вказані дружина Яніна та син Вадим, зазначені зарплати, відсотки, допомога при народженні дитини, дохід від підприємницької діяльності та дивіденди.

Детальніше – на інфографіці.

 

 
Слово і Діло аналізувало, хто з членів Кабінету міністрів України задекларував найбільше доходів.