Кошулинський має реальні шанси вийти в другий тур президентських виборів, — соціолог


Єдиний кандидат у Президенти від націоналістичних сил Руслан Кошулинський має реальні шанси потрапити до другого туру президентських виборів, адже він уже на старті матиме сумарний рейтинг Олега Тягнибока та Дмитра Яроша, що в поєднанні з тими виборцями, котрі не визначилися, може досягати 8 %.

Таку думку висловив директор Центру інформаційних проблем територій Національної академії наук України, експерт із соціальної психології Петро Жук, повідомляє “Депо“.

“Після заяви Яроша про відмову від участі в президентських перегонах і підтримку кандидатури Руслана Кошулинського вимальовується цікава картина. Останнім часом президентський рейтинг Тягнибока коливався в межах 3…3,5 %, а Яроша — 1…1,5 %. Крім цього, близько 50 % виборців ще не визначилися. Тому можна говорити, що Кошулинський, котрий за фактом ще не почав виборчу кампанію, може розраховувати на стартовий рейтинг близько 8 % (сумарна підтримка Тягнибока й Яроша плюс виборці, котрі ще не визначилися)”, — розповів соціолог.

Петро Жук наголосив, що при доволі високій підтримці Руслан Кошулинський має чи не найнижчий антирейтинг серед націоналістів.

“В уяві українців Кошулинський сприймається, як ще одне нове обличчя серед претендентів на крісло глави держави. На ньому практично немає негативу: він не вирізнявся ні одіозними заявами, ні якимись скандалами. До того ж будь-яка критика завжди падає, перш за все, на офіційних лідерів політичних сил. Тому зараз він має навіть більший електоральний потенціал, ніж Тягнибок, Ярош або будь-який інший голова політичної партії “, — упевнений експерт.

За його словами, саме тому Кошулинський як єдиний кандидат від націоналістів має найбільший потенціал електорального зростання.

“При вдало проведеній кампанії може статися такий же несподіваний кумулятивний ефект, як на місцевих виборах 2015 року у Львові. Тоді кандидат у мери Кошулинський при стартовому рейтингу 2…3 % в підсумку набрав 36,86 %. Тобто в 12 разів більше. При цьому партійний результат “Свободи” у Львові становив всього 9,57 %, що майже в чотири рази менше, ніж у Кошулинського. Як бачимо, Кошулинський одного разу вже зумів вийти за рамки партійної ніші”, — нагадав Петро Жук.

При цьому він не виключив, що тоді багаторазового мера Львова Андрія Садового від поразки врятував лише той факт, що Руслан Кошулинський включився в кампанію “надто пізно, коли вона вже йшла повним ходом”.

“Звісно, на це були об’єктивні причини: опонент Садового на той момент проходив службу в лавах ЗСУ. Але тепер затягування зі стартом кампанії нічим не виправдане. Президентські вибори — це не той калібр, що місцеві. Якщо націоналісти хочуть отримати результат і зробити хороший заділ на парламентські вибори, то повинні вже розгортати штаби, а не тягнути з узгодженням єдиного кандидата до кінця року. Тоді Кошулинський може мати реальні шанси потрапити до другого туру”, — резюмував Петро Жук.

Як уже писав “Вголос”, під час Маршу слави УПА в Києві 14 жовтня лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок відмовився від участі в президентських виборах, а натомість запропонував висунути єдиним кандидатом від усіх націоналістичних сил колишнього віце-спікера ВРУ Руслана Кошулинського.