Країни-члени НАТО засудили застосування сили проти мирних демонстрантів в Україні


Міністри закордонних справ країн-членів НАТО виступили із заявою щодо ситуації в Україні, в якій засудили застосування надмірної сили проти мирних демонстрантів у Києві.

Текст заяви після закінчення засідання зачитав генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

"Ми пильно стежимо за ситуацією в країні, ми засуджуємо використання надмірної сили проти мирних демонстрантів в Україні. Ми закликаємо всі сторони утриматися від провокацій і насильства", - заявив він.

Також союзники закликали Україну, як голову в офісі ОБСЄ, повністю підкорятися її міжнародним зобов'язанням щодо свободи вираження і зборів.

"Ми закликаємо уряд і опозицію почати діалог і розпочати процес реформ. Суверенна, незалежна і стабільна Україна, віддана демократії, верховенству права - ключ євроатлантичної безпеки", - йдеться в заяві.

Крім того, Расмуссен також наголосив на важливості партнерства України і НАТО.

"Союзники високо цінують український внесок у міжнародну безпеку. Наше партнерство буде продовжуватися на основі цінностей демократії, прав людини і верховенства права. НАТО залишається відданим підтримці процесу реформ в Україні", - зазначено у тексті заяви.

Варто зазначити, що перед початком засідання міністрів закордонних справ НАТО Расмуссен заявив журналістам, що в Україні необхідно дотримуватися демократичних принципів, в тому числі і в процесі прийняття рішень щодо можливих союзників.

Він зазначив, що в НАТО "повністю поважають рішення України щодо того, з ким укладати союз і до яких організацій належати або співпрацювати", однак сподівається, що даний процес прийняття рішень буде насправді демократичним.

"Перш за все, я засуджую застосування сили з боку поліції, свідками якого ми були. Я очікую від усіх партнерів НАТО, включаючи Україну, дотримуватися фундаментальних демократичних принципів, включаючи свободу зборів і висловлювань", - сказав генсек НАТО.

Нагадаємо, сьогодні, 3 грудня, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що найближчим часом до Брюсселя для проведення переговорів щодо Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом вирушить українська делегація, одночасно з якою інша делегація відвідає Москву для обговорення стратегічного партнерства з РФ.