Кринична вода Прикарпаття містить нітрати?


Традиційно на Прикарпатті осінь відзначається затяжними дощами. Цього року погода внесла певні кліматичні корективи, а тому спостерігається суха і відносно тепла осінь. Втім, працівники санітарно-епідеміологічної служби застерігають, що при можливому збільшенні кількості опадів є ймовірність підтоплення територій населених пунктів, що може спричинити погіршення якості води, яка використовується населенням для господарсько-питного водопостачання.

Високим є ризик забруднення питної води у випадках, коли як джерело водопостачання використовують грунтові води, які піднімають на поверхню за допомогою шахтних та трубчастих колодязів, пише ЗК.

При забрудненні грунту нечистотами і хімічними речовинами існує небезпека потрапляння їх у грунтові води. Вони є найменш надійним джерелом водопостачання з гігієнічної точки зору і, водночас, найбільш розповсюдженим у сільських населених пунктах та й на території приватного житлового сектора в містах.

В умовах підтоплення територій у колодязній та джерельній воді може спостерігатися збільшення вмісту амонійних солей, нітритів і нітратів. Надходження останніх у воду колодязів відбувається внаслідок забруднення грунту, через який фільтрується вода, що живить джерело водопостачання.

Джерелами забруднення грунту можуть бути компостні ями, гноєсховища, вигреби дворових вбиралень, майданчики підземної фільтрації, склади мінеральних та органічних добрив, що утримуються з порушенням вимог санітарного законодавства.

З підвищеним вмістом нітратів у питній воді пов'язують виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у немовлят, які перебувають на штучному вигодовуванні, і дітей до 3 років, для яких молочні суміші розводять водою з колодязя з підвищеним вмістом нітратів. Нітрати мають широкий спектр токсичної дії. Їх вживання призводить до негативних змін у стані здоров’я дитини. Токсична дія цієї сполуки полягає у гіпоксії (кисневому голодуванні тканин). Діти, у яких виникає таке отруєння, страждають проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець погіршується надходження кисню в тканини, а тому шкіра дитини набуває сіро-синього відтінку.

Клінічними симптомами цього захворювання є акроціаноз (посиніння носо-губного трикутника, мочок вуха, кінчиків пальців в дитини), ціаноз слизових оболонок, задишка, підвищене серцебиття, згодом – запаморочення, судоми, можливим є і летальний кінець.

Сьогодні в Україні вже зареєстровані випадки отруєння дітей, ймовірно, пов'язані з приготуванням дитячого харчування на воді з індивідуальних колодязів, де вміст нітратів перевищував гігієнічні нормативи. Згідно з постановою головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010 р. №16 «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей», працівники управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області в м. Івано-Франківську постійно проводять відбір проб води з індивідуальних криниць у селах Хриплин, Вовчинець, Крихівці, Угорники.

Цього року відібрано 126 проб води з індивідуальних криниць на вміст нітратів, де проживають діти до 3 років. У багатьох пробах води вміст нітратів перевищує гранично допустимі норми. А тому ми пропонуємо використовувати для приготування страв для дітей бутильовану воду.

Для запобігання виникнення захворювань дітей на водно-нітратну метгемоглобінемію необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

- для приготування їжі дітям віком до трьох років використовувати лише воду з джерел централізованого водопостачання, тобто воду, яка подається в будинки через міську водопровідну мережу, або бутильовану воду, придбану в торговельній мережі;

- для приготування страв та сумішей дитячого харчування використовувати криничну воду тільки в тих випадках, коли вона перевірена в лабораторіях Державної санітарної служби в м. Івано-Франківську на вміст нітратів (вул. Рєпіна, 6, вул. Шевченка, 4);

- при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, синюшності шкірних покровів, задусі, прискореному серцебитті, судомах) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.