Критичні періоди під час вагітності – консультація акушера-гінеколога


Вагітність – це найбільш приємний та очікуваний період життя кожної жінки. Але вона може бути ускладнена певними обставинами. Найчастіше проблеми трапляються у критичні періоди.

Критичні періоди   – це певні періоди вагітності, коли найбільш  висока небезпека її переривання. Ці терміни є загальними  для переважної групи жінок, що відносяться до різних груп  ризику.

Для кожного  критичного періоду  притаманні характерні  причини переривання вагітності.

  • Перший  триместр

Перший  критичний  період наступає  у 2-3 тижні вагітності. В  цей час жінка може ще не здогадуватись про те , що в  її організмі починає розвиватись  нове життя. Плідне яйце в цей час  фіксується до слизової оболонки матки.  Цей процес може бути порушений з кількох  причин : травми ендометрію , запальні захворювання , рубець  на матці , аномалії будови матки, зовнішні фактори ( прийом ліків , стрес).

В 8-12 тижнів основними  причинами проблем є гормональні  порушення. Також можуть спровокувати  викидень певні аномалії хромосомного та  генетичного характеру розвитку плода. Таким  чином відбувається мимовільний викидень - природній  відбір.

  • Другий  триместр

Другий  критичний період  припадає на 18-22  тиждень вагітності. В  цей час матка починає активно  рости водночас з плодом , який  починає чинити тиск на шийку матки , що  може привести до істміко-цервікальної недостатності.  Це такий стан шийки матки , коли вона вкорочується і не в змозі  утримувати плід в порожнині матки.

Також  в цьому  періоді виникають  ризики через неправильне  розташування плаценти – занадто  низьке прикріплення чи передлежання. Переривання  вагітності також можуть спричинити різні інфекції, які передаються  статевим шляхом.

  • Третій  триместр

На 28-32 тижні  вагітності: приходиться  наступний період інтенсивного  росту плода і матки. В ці терміни  жінки ризикують розвитком передчасних  пологів або перериванням вагітності, через  настання пізнього гестозу, плацентарної недостатності   чи відшарування плаценти.

Також є критичні періоди для кожного органу і систем . Існують моменти найбільшої чутливості певного органу до дії шкідливих факторів та ризику основних вроджених вад  розвитку. Для нервової системи вразливим періодом розвитку вроджених вад є 3-5 тижнів, вух  - 4,5 -9,5 тижнів, зубів – 6-8 тижнів, серця – 3,5- 6 тижнів, піднебіння – 6-8 тижнів, кінцівок – 4,5-7 тижнів, зовнішніх статевих органів  – 7,5-10 тижнів, очей – 4,5-8,5 тижнів .

Що потрібно  робити у ці періоди ?

Майбутня мама у критичні періоди вагітності повинна бути вкрай обережна, уникати фізичних навантажень, стресів, переживань, негативу. Потрібно налаштуватись на позитив, а  в разі появи якихось неприємних відчуттів, відразу ж звернутись до лікаря.

Ведення вагітності в медичному центрі "Оксфорд Медікал" – це комплексне спостереження за здоров'ям мами і майбутньої дитини, професійний підхід і дбайливе ставлення на всіх етапах вагітності. Сучасна імпортна діагностична апаратура, багаторічний досвід і висока професійність лікарів, уникнення втомлюючих черг з можливістю попереднього запису, привітний та чуйний персонал – основні причини, чому варто звернутися саме в «Оксфорд Медікал»!

Олександра Бойчук – лікар акушер-гінеколог, лікар УЗД

медичного центру «Оксфорд Медікал Івано-Франківськ»

вул Василіянок 1, вул. Незалежності 93А

+38(067) 3 777 299, +38(050) 3 777 299

На правах реклами