«Криза» Webmoney.UA: Що очікувати користувачам системи?


Як повідомляли інтернет ресурси, 11 червня в київському офісі системи моментальних інтернет-платежів Webmoney.UA пройшов обшук та були вилучені всі електронні носії інформації (сервера) компанії. Окрім того, згодом, стало відомо, що обшук провели і в помешканнях кількох топ-менеджерів компанії.

Перевірку проводили представники податкової служби.

WebMoney або WebMoney Transfer представляє собою електронну систему розрахунків. Юридично, в системі відбувається передача (трансфер) майнових прав, облік яких здійснюється за допомогою спеціальних розписок - "титульних знаків", номінованих в прив'язці до різних валют і золота. Тому WebMoney не є електронною платіжною системою.

Власником і адміністратором системи є зареєстрована в Лондоні компанія WM Transfer Ltd (на офіційному сайті немає інформації про фізичних осіб - власників компанії). Зобов'язання компанії WebMoney.UA в Україні гарантує ТОВ "Українське гарантійне агентство".

До вечора 12 червня прес-служба Міністерства доходів і зборів підтвердила інформацію про візит податківців в офіс WebMoney в Києві. На сайті відомства, з посиланням на центральний офіс по роботі з великими платниками податків Міністерства доходів і зборів, соообщает, що співробітники Головного оперативного управління спільно з колегами Головного слідчого управління фінансових розслідувань Міністерства доходів і зборів виявили "значні порушення в роботі ТОВ Web Money Transfer на території Україна. "На банківських рахунках підприємств, які нібито входили в злочинну схему, заблоковано понад 60 млн. грн. Втім, співробітник прес-служби Міндоходов Андрій Соколов, будучи у відпустці, зазначив, що в оприлюдненій ЗМІ інформації є неточності, не уточнивши, які саме.

Тим часом користувачі гривневих інтернет-гаманців в коментарях до інформації в електронних ЗМІ почали повідомляти про те, що WMU неможливо вивести на банківську картку для подальшого отримання готівкових грошей, обміняти на будь-яку іншу електронну валюту, включаючи титульні знаки WebMoney в доларах, євро та ін., і розрахуватися за товари і послуги.

Міністерство доходів і зборів не повідомляє про те, в чому саме обвинувачується компанія. Судячи з відомчої приналежності візитерів, котрі вилучили комп'ютери в офісі WebMoney в Києві, мова може йти про відмивання грошей і несплаті податків. За словами юриста великої юридичної компанії, що побажав залишитися неназваним, в цій ситуації можливі два варіанти розвитку подій: або власники WebMoney.UA зможуть довести (в тому числі в судовому порядку) правомірність своєї діяльності в Україні, або їм доведеться піти з країни. В останньому випадку користувачам електронної системи розрахунків навряд чи вдасться повернути свої гроші. Правда, існує ще один варіант - відповідно до нової редакції Кримінально-процесуального кодексу, у разі визнання керівництвом компанії податкових порушень та сплати відповідних податкових зобов'язань, звинувачення з неї можуть бути зняті, і компанія зможе продовжити свою діяльність. Яскравий приклад подібного сценарію - прецедент з інтернет-магазином Rozetka.

Варто нагадати, що у компанії WebMoney.UA давній негласний конфлікт з НБУ. З 2009 року регулятор відмовляється погоджувати правила роботи даної системи інтернет-розрахунків в Україні. У жовтні 2012 року парламент прийняв закон, що посилює контроль за функціонуванням систем "електронних грошей". Емітувати їх відтепер можуть лише банки.

Раніше в одному з коментарів для ЗМІ прес-служба НБУ повідомляла, що правила роботи WebMoney в Україні не узгоджені Національним банком відповідно до вимог, встановлених законодавством України щодо діяльності платіжних систем, операторів послуг платіжної інфраструктури або операцій з електронними грошима. Тому, діяльність WebMoney в Україні є неврегульованою. НБУ неодноразово рекомендував банкам та іншим юридичним особами вжити заходів для припинення надання послуг з використанням WebMoney.

У самій компанії WebMoney.UA стверджують, що в Нацбанку свідомо затримують затвердження правил роботи системи в інтересах окремих учасників ринку.

Після декількох днів мовчання свою позицію оприлюднив Нацбанк. "Правила WebMoney Transfer не узгоджені Національним банком України відповідно до порядку, встановленого законодавством України. Таким чином, WebMoney Transfer не має права здійснювати свою діяльність в Україні", - нагадує регулятор. Варто відзначити, що українське представництво WebMoney неодноразово впродовж кількох років намагався узгодити правила своєї системи і отримати відповідну ліцензію. Однак, компроміс з регулятором так і не був досягнутий.

Нові подробиці справи WebMoney також були озвучені Міндоходами. В даний час відомство проводить досудове розслідування. Керівництво компанії підозрюється у протиправних діях згідно частини 1 статті 200 КПК (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) і частини 3 статті 209 КПК (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом).

"Якби компанія WebMoney звинувачувалася за статтею 212 (ухилення від сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів), у відповідача була б можливість оплатити спірну суму податку до пред'явлення повідомлення про підозру і тим самим уникнути застосування реальних санкцій кримінально-правового характеру до посадових осіб компанії. По такому шляху слід йти, якщо компанія згодна з претензіями податкової і вважає, що довести свою правоту в судовому порядку буде важко ", - відзначає старший юрист ЮБ ЕПАП Сергій Гребенюк.

"У разі якщо WebMoney звинуватять за частиною 3 статті 209, можливості заплатити штраф і таким чином уникнути кримінального покарання у посадових осіб компанії вже не буде, - попереджає Сергій Гребенюк. - Оскільки мова йде про відмивання доходів в особливо великих розмірах, покаранням може стати позбавлення волі на строк від 8 до 15 років ". За оцінкою старшого партнера адвокатської компанії Кравець та партнери Ростислава Кравця, спроби довести причетність українського підрозділу WebMoney до легалізації отриманих злочинним шляхом доходів будуть вельми скрутними, оскільки головний офіс компанії розташований за кордоном. "Якщо компанії все ж буде винесено обвинувачення, справа набуде політичний аспект, - підкреслює Ростислав Кравець. - Адже в цьому випадку до відповідальності потрібно залучати не тільки посадових осіб WebMoney, а й чиновників, які дозволяли протягом багатьох років працювати на ринку компанії, що веде , з їхньої точки зору, злочинну діяльність ".

Профільні асоціації представників інтернет-бізнесу також вважають претензії податківців до WebMoney безпідставними. "Компанія діє в правовому полі України, є відкритою і публічною, платить податки і користується багаторічним довірою більше 2 млн. клієнтів, - відзначає голова правління Інтернет-асоціації України (ІНАУ) Тетяна Попова. - Але в даний час кошти користувачів WebMoney заблоковані, що веде до значної втрати довіри до будь-яких працюють в Україні систем інтернет-платежів ".

За оцінками операторів ринку інтернет-комерції, події вже стали дуже поганим прецедентом для платіжних систем. "Якщо WebMoney не працюватиме кілька днів, а тим більше тижнів - буде підірвано довіру до будь-яких електронним грошам, що скоротить число їх користувачів, - вважає директор інтернет-магазину abo.ua Іван Марченко. - Це відіб'ється, насамперед, на бізнесах подібних систем, а традиційний онлайн-рітейл втратить не більше 1-5% обороту ". У середовищі інтернет-комерції справу WebMoney вже отримало широкий резонанс. "Будь-яке втручання контролюючих органів в роботу онлайн-бізнесу жваво обговорюється серед керівників інтернет-магазинів, - розповів Іван Марченко. - WebMoney займає невелику, але стабільну частину в структурі платежів інтернет-рітейлу, і її втрата досить чутлива для ринку. Крім того, WebMoney - популярний спосіб оплати аутсорсингових послуг для інтернет-магазинів, таких як наповнення контентом, розробка додатків, банерної реклами ".

"Проблема з WebMoney корениться в недостатньо чіткому врегулюванні діяльності систем електронних грошей в Україні на законодавчому рівні, - зазначає Сергій Гребенюк. - Так як через припинення діяльності WebMoney страждає широке коло контрагентів, для врегулювання конфлікту необхідний діалог між владою і бізнесом". Відсутність рішення, що враховує інтереси операторів і користувачів систем електронних грошей, може обернутися згубними наслідками для електронної комерції в цілому. "Якщо компроміс не буде досягнутий, ринок електронних платежів в Україні може з часом перейти під контроль закордонних операторів, - застерігає Тетяна Попова. - Адже спроби відрегулювати галузь IP-телефонії в Україні вже призвели до відходу власних операторів і широкому поширенню зарубіжної системи Skype. Аналогічна ситуація також склалася в сегменті соціальних мереж ".

Співрозмовники ЛІГАБізнесІнформ на умовах анонімності зазначають можливу зацікавленість у тиску на WebMoney.ua представників компанії-конкурента, за якою стоять інтереси людей в уряді і Національному банку. "Є чітка установка - прибрати з ринку всіх" чужих ". Є, мовляв, НСМЕП та GlobalMoney - от і користуйтеся!", - Розповідає фінансист, що побажав залишитися неназваним. Мало того, додає він, зачисткою ринку електронних грошей держрегулятори не обмежаться. Вже готується друга хвиля фіскальної атаки, мішенню якої виступлять учасники ринку Форекс. Оскільки форексний операціями в Україні, згідно із законодавством, можуть займатися тільки банки, - всім іншим учасникам, схоже, уготована сумна доля.

В інтерв'ю кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ президент холдингу Internet Invest Group Олександр Ольшанський висловив свою точку зору на події навколо системи WebMoney в Україні.

  • Чому податкова влаштувала перевірку саме зараз - на це питання я відповісти не можу, але думка про те, що це якимось чином пов'язано з міжнародною злочинною схемою, по-моєму, висмоктана з пальця. Так, між WebMoney, НБУ та податкової має місце давно тривалу суперечку (згідно з офіційною заявою Міндоходов, діяльність WebMoney не відповідає вимогам закону про платіжні системи, - ред.). Суперечка цей знаходиться в юридичній та правовій площині. Справа в тому, що НБУ вимагає, щоб системи електронних грошей реєструвалися в Нацбанку, але сам НБУ при цьому їх зараз не реєструє (в офіційній заяві НБУ говориться, що WebMoney Transfer не має права здійснювати свою діяльність в Україні, - ред.). Тобто він тимчасово призупинив реєстрацію, і це "тимчасово" триває вже 3,5 роки. До моменту "тимчасової" призупинення НБУ було зареєстровано всього три системи електронних грошей, одна з яких є по суті дисконтної. Таким чином, в Україні сьогодні легально існує тільки дві системи.
  • З іншого боку, WebMoney діють в рамках абсолютно іншого правового механізму - механізму переуступки права вимоги боргу. Цей механізм дійсно існує, він прописаний у Цивільному кодексі: так, будь-яка особа може переуступити іншій особі право вимагати борг. І фактично WebMoney не є системою електронних грошей, а електронною системою обліку прав вимоги боргу. Сенс цього механізму полягає в наступному: припустимо, у вас є якийсь депозит у банку, і ви можете комусь видати довіреність (або розписку) на право вимагати частина цього депозиту. А та людина, у свою чергу, може передати її комусь третьому, і так далі. Таким чином, хоча зовні це виглядає схоже на платіж грошей, але з юридичної точки зору йдеться про передачу прав вимоги боргу. Визнавати подібного роду довіреності грошима, по-моєму, передчасно. Але далі тут починається дуже складна юридична казуїстика: НБУ і податкова намагаються довести, що це - електронні гроші, а WebMoney доводять, що це - довіреності та розписки.

Координатор комітету з питань банківської інфраструктури та платіжних систем Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Володимир Єременко констатує, що WebMoney намагається обійти чинне законодавство з платіжних систем.

«11 червня на банківських рахунках було арештовано більше 60 млн грн, які є власністю 2.5 млн користувачів і забезпечують зобов'язання системи перед ними», - йдеться в заяві WebMoney, опублікованому на офіційному веб-сайті компанії.

Компанія спростувала звинувачення у використанні системи WebMoney для ухилення від сплати податків. «Затвердження офіційних джерел про те, що система WebMoney використовується для ухилення від сплати податків, абсурдно, оскільки сплата податків і зборів є обов'язком кожного конкретного громадянина чи суб'єкта господарювання, незалежно від того, яку саме форму розрахунків вони використовують для одержання доходів - готівка, безготівкові гроші або інші фінансові активи », - підкреслюють у компанії.

Оператор також спростував припущення про можливу участь системи WebMoney у фінансових пірамідах. «Правила системи завжди забороняли організацію та участь у фінансових пірамідах, а спроби порушення цього правила завжди негайно присікаються», - йдеться в заяві.

НБУ неодноразово попереджав WebMoney в тому, що його діяльність незаконна.

Про це заявив незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка

«Із внесенням законодавчих змін будь-яка платіжна система, що функціонує в Україні повинна контролюватися регулятором, функції якого покладені на Нацбанк. У першу чергу це пов'язано з питанням захисту прав споживачів, а простіше коштів пересічних громадян. Як правило, такі системи анонімні і дозволяють проводити розрахунки, не сплачуючи при цьому податки. Тому ситуація склалася на сьогодні з WebMoney є закономірною і прогнозованою. Регулятор виправдано вводить контроль і хоче моніторити розрахунки. Але як це він може здійснити, якщо система не відповідає українському законодавству? », - Сказав експерт.

Заїка переконаний, що і надалі слід очікувати жорстку позицію регулятора з контролю за «електронними грошима».

Система миттєвих інтернет-розрахунків WebMoney вже 17 червня, повідомляє «Кореспондент», почала виконувати свої зобов'язання перед клієнтами, про це повідомили представники компанії.

"Поки відновлено контроль тільки на "першій палубі", але і це вже наша маленька перемога. З понеділка всі наші зобов'язання перед тими, хто так довго чекає, будуть виконані. Ми продовжуємо робити все можливе і неможливе для того, щоб забезпечити повний контроль на нашому з вами кораблі", - заявили в компанії.

 

Артем Печарський, спеціально для "Бліц-інфо"