Куди франківці можуть здати опале листя


Деякі громадяни, помилково вважають, що в сміттєвий контейнер можна скидати все що заманеться. Насправді, контейнери призначені виключно для збору твердих побутових відходів.

Це стосується як індивідуальних контейнерів, якими забезпечуються домогосподарства так і контейнерів, що розташовані на контейнерних майданчиках загального користування.

Згідно з визначеннями, даними в Законі України «Про відходи» побутові відходи – це відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов'язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення; тверді відходи - залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, товарів, продукції, що не можуть у подальшому використовуватися за призначенням, наприклад залишки продуктів харчування, побутових речей, пакувальних матеріалів і т.п.

Опале листя, гілля, бур’яни не відносяться до складу побутових відходів і не підлягають збиранню, зберіганню, вивезенню та захороненню разом з побутовими відходами.

Правилами благоустрою міста Івано-Франківська (зокрема пунктом 10.2) встановлено, що на території міста Івано-Франківська заборонено викидати великогабаритні та ремонтні відходи, в тому числі листя, гілля, дорожні змети та інші подібні відходи в контейнери для збору твердих побутових відходів, на контейнерні майданчики, де вони розміщені, або на прилеглі до них території.

Отже, викидати листя в контейнер для побутових відходів не можна. Також не можна його спалювати. То що ж робити із опалим листям, радить АТП - 0928.

Найкращим способом утилізації листя є його компостування. Компост (нім. kompost, італ. composta, від лат. compositus — «складовий») — органічні добрива, що утворилися внаслідок розкладання органічних речовин мікроорганізмами.

Причому робити це можна різноманітними способами. Найпростіший – просто насипати листя навколо стовбурів дерев чи кущів та присипати тонким шаром грунту. Навесні це буде чудове добриво для вашої яблуні чи груші. Є й складніші способи, яких безліч описано в літературі та і в інтернеті. Садові магазини пропонують до продажу вже готові компостні ящики, в яких з рослинної сировини можна отримати збагачену грунтову суміш для домашніх рослин, вазонів тощо.

Для тих же, хто не бажає «бавитись в агронома» - є спеціалізовані підприємства, котрі безоплатно приймають опале листя і переробляють на добриво. В місті Івано-Франківську таким є ПрАТ «Зелене господарство» (м. Івано-Франківськ, вул. Коновальця 411а, тел. +38 (0342) 759172). Щоправда листя повинно без сміття, і привозити його потрібно самостійно.