Квашена капуста та чорний шоколад: ТОП-5 продуктів проти весняного авітамінозу


Традиційно протягом зими у більшості людей організм відчуває нестачу вітамінів А, С, В9, Р и D. На початку весни ця нестача відчувається найбільш гостро.

Запас вітамінів за зимовий період вичерпався, а синтетично вирощені овочі та фрукти, які можна купити у супрмаркеті, на жаль, не дають стільки поживних речовин та мінералів, як це рблять сезонні продукти, пише Канал Україна.

Тож, аби поповнити запас вітамінів весною та протидіяти сезонному авітамінозу, варто додати в раціон їжу з вмістом потрібних речовин. 

ТОП-продуктів, які допоможуть впоратися з авітамінозом:

Квашена капуста

Квашена капуста – головне джерело вітамінів як узимку, так і ранньою весною. Вона містить такі вітаміни: А, С, В, РР, Е, Н, кальцій, магній, фосфор, залізо, йод, цинк і так далі. Квашена капуста підвищує імунітет, активізує обмін речовин, покращує роботу кишечника, знижує рівень холестерину. 

Однак людям з проблемами шлунково-кишкового тракту не варто їсти її занадто багато через вміст великої кількості органічних кислот.

Грейпфрут

Грейпфрут – фрукт, який відмінно допоможе впоратися з наслідками авітамінозу, адже в ньому містяться всі вітаміни, яких нам не вистачає ранньою весною - А, C, В1, В і Р. Ще грейпфрут багатий органічними кислотами, клітковиною і вважається відмінним продуктом для дієти. Крім того, він відмінно прискорює обмін речовин та сприяє швидкому схудненню.


 

Чорний шоколад

Також сильно ми відчуваємо нестачу вітаміну Р ( це не один вітамі, а ціла група біологічно активних речовин). Багато цього вітаміну міститься в какао-бобах. Так всього один шматочок гіркого шоколаду (з вмістом какао-бобів не менше 75%) покриває добову потребу у вітаміні Р.

Сухофрукти

Чорнослив, родзинки, курага і фініки – продукти, у яких міститься багато клітковини і відсутніх навесні вітамінів С, Р і В. Якщо ви любите солодке і частенько зловживаєте цукерками і тістечками, то сухофрукти можуть стати корисною заміною, яка поповнить запас вітамінів, які вичерпалися протягом тривалої зими.

Риб'ячий жир

Вітамін А (ретинол) – потужний антиоксидант, необхідний  організму для нормальної роботи імунної системи. Найкраще вітамін А засвоюється з овочів і фруктів(особливо моркви, шпинату, абрикосів, томатів, петрушки і кропу). З продуктів тваринного походження джерелом вітаміну А є печінка тріски, вершкове масло і яєчні жовтки. Але у великих кількостях ці продукти загрожують не тільки підвищеним рівнем холестерину, але і зайвою вагою. Тому ідеальний вихід з положення - риб'ячий жир.
Крім великої кількості вітаміну А, в ньому також багато відсутнього навесні вітаміну D. А ще міститься корисна жирна кислота Омега-3.

Утім, організм кожної людини по-своєму реагує на ті чи інша продукти харчування, тож у випадку, коли відчувається нестача вітамінів навесні, порадьтеся з лікарем, стосовно того, якими способами краще поповнити нестачу вітамінів в організмі.