Квитковий патріотизм


Повставши проти злочинного режиму Януковича українці вимагали втілення європейських стандартів життя та забезпечення прав кожного громадянина у нашій державі. Саме тоді у нас зародився потужний волонтерський рух, а патріотизм перестав бути звичайною показухою на мітингах у вишиванках. Після Революції Гідності, здавалося, і влада і громадяни були готові жити за новими суспільними нормами, які передбачали неухильне виконання законів та загальноприйнятих європейських правил поведінки.

Але рік потому знову бачимо песимістичні настрої, люди нарікають на бездіяльність влади, але одночасно забувають і про особисту відповідальність кожного.

І яскравим прикладом такої «совкової» поведінки наших співгромадян є користування громадським транспортом. Причому, якщо в обласному центрі основні порушення стосуються перевізників, то на міжрайонних та міжобласних маршрутах безлад створюють у першу чергу самі пасажири. Так, усі ми маємо можливість спостерігати картину, коли автобус виїжджає за межі автобусної станції, то підбирає пасажирів, відсутність білета у яких не викликає сумніву.

Причин такої поведінки може бути багато, як приклад – небажання стояти у черзі до каси за квитком. Але результат завжди один – розвиток тіньового ринку в цій сфері. Безбілетний пасажир не тільки по суті бере участь в ухилянні від сплати податків, але й наражає себе на небезпеку отримати додаткові проблеми. Він не захищений від свавілля водія, адже не має документальної підстави на проїзд у транспортному засобі, не отримає жодної компенсації у разі травмування. Фактично, такий пасажир сам себе позбавляє прав, які йому передбачені законодавством, і до всього стає співучасником злочинного діяння. І лише купівля квитка перетворює «зайця-безбілетника» у добропорядного замовника послуги, який має право вимагати від перевізника належного рівня її надання. Тільки таким чином ми заставимо підприємців сплачувати податки у відповідності до заробітку.

Кожному із нас варто пам’ятати, що європейську Україну ми повинні будувати спільно. І починати потрібно з викидання сміття в урну, з дотримання правил дорожнього руху, а також і з купівлі квитка перед відправленням у «європейське майбутнє».

Володимир Джигіта, політолог