Легенди Франківська. Таємна історія комсомолу


Цю історію розповів Сергій Вересов, який у 1968 році закінчив у Франківську школу № 1.

Тоді вона містилась на вулиці Грушевського, у приміщенні теперішньої сьомої школи, пише “Репортер”.

За кілька днів до завершення навчального року випускникам урочисто видали пам’ятні альбоми. Усі захоплено роздивлялись свої фото, коментували, хто вийшов красунчиком, а хто страшненьким. На обкладинку ніхто навіть не подивився.

А наступного ранку стався величезний скандал. До директора прибігли кілька батьків, переважно партійні функціонери та офіцери КДБ. Вони вимагали передрукувати альбоми, адже виявили кричущу помилку.

Школа називалась імені 30-річчя ЛКСМУ – Ленінської комуністичної спілки молоді України. Але на обкладинці школу обізвали імені 300-річчя комсомолу.

«Це ідеологічна диверсія! – кричали на стареньку директорку батьки-апаратчики. – По-вашому виходить, що комсомол заснували ще у XVII столітті. Може, Богдан Хмельницький теж був комсомольцем? Вимагаємо негайно переробити альбом і покарати винних!».

Але в друкарні відмовились безкоштовно друкувати нову обкладинку, мотивуючи тим, що у шкільній заявці фігурувало «300-річчя». Був варіант повторно виготовити альбоми, але за гроші, і то не пізніше, ніж за 2-3 місяці.

Ані коштів, ані часу школа не мала, на носі був випускний, тому прийняли соломонове рішення. Дітям наказали принести всі альбоми назад, після чого вчитель хімії у шкільній лабораторії видалив золотисту фарбу з останнього нулика. Батькам пообіцяли, що при першій ліпшій нагоді зроблять нормальні альбоми, а поки що користуйтесь цими.

Далі настала гаряча пора вступних іспитів, діти роз’їхалися по всій країні, ніхто нічого не перероб­ляв. Цікаво, що згодом майже всі випускники 1968 року відновили фарбу на останній цифрі та, переглядаючи старі альбоми, із посмішкою згадують цю кумедну історію.