Легенди Станиславова. Пограбування по-франківськи


Це один із найбільш загадкових злочинів в історії нашого міста. Подія швидко обросла різноманітними чутками, плітками, легендами. Навіть сьогодні, багато років потому, ветерани тодішньої міліції вперто відмовляються щось коментувати з цього приводу.

Один відставний полковник відповів коротко: «Злочинців знайшли, справу закрито». Втім, є підстави сумніватись у його відвертості, пише Репортер.

Франківець Олександр Волков у міліції не служив, але добре пам’ятає цю історію та розмови, що точились у місті. Газети, радіо не повідомили тоді про злочин жодним чином. А писати, говорити було про що!

У жовтні 1974 року в Івано-Франківську пограбували цент­ральну ощадкасу на Мазепи, 14, мало того – вбили охоронця. У місті подейкували, ніби він знав грабіжників і сам уночі відчинив їм двері. Винесли величезну суму грошей (десятки тисяч) та облігації державного займу СРСР. Цінні папери можна було обміняти на ті самі гроші в будь-якій касі країни. Але всі вони мали наскрізну нумерацію, за якою облігації можна було ідентифікувати. Злочинці це швидко зрозуміли і викинули їх на Набережній. Ймовірно, жбурляли на ходу з автівки, адже міліціонери збирали ті папери по всій вулиці, починаючи від мосту.

Підозрювали, що серед бандитів був хтось із працівників банку, адже сейфи не зламали, а відкрили. Отже, мусили бути ключі. Жодних свідків не знайшли. Каса кілька днів стояла зачиненою, а потім запрацювала, ніби нічого й не сталося.

Фото з архіву Зеновія Соколовського