Лекції, кінопокази та дискусії: Що цікавого цього тижня в Івано-Франківську?


Вистави, презентації, лекції або ж кінопокази. В Івано-Франківську щодня відбувається багато різноманітних культурних подій.

Планувати дозвілля варто завчасно, тож кореспондентка Бліц-Інфо зібрала найцікавіші події цього тижня - з 3 до 9 грудня.

Зокрема, у понеділок 3 грудня о 13 годині у краєзнавчому музеї відкриють виставку «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971).

Вперше виставка була презентована у парламенті України . Урочисте відкриття виставки відбулося 6 листопада цього року за участі народного депутата України, Голови Комітету з питань культури і духовності Миколи Княжицького, Віце-маршалка Сейму Республіки Польщі пані Беати Мазурек та автора виставки. Тепер виставка «подорожуватиме» Гуцульщиною.

Світлина від Всеукраїнський демократичний форум.

Також о 13 годині в обласній філармонії до Міжнародного дня людей з інвалідністю Карітас організовує свято "Живу без обмежень".

Свято добра та милосердя покликано привернути увагу суспільства до людей з інвалідністю. Але найперше не до їх проблем та потреб, а до їхніх талантів, що є у кожного. Адже люди, які обділені здоров’ям, обдаровані певним хистом та здібностями. На святі діти та молодь покажуть різноманітні цікаві номери: пантоміму «Руки» , сценку «Приклад Йони», пісні, вірші та танці.

Світлина від Карітас Івано-Франківськ.

Цього дня, о 15 годині в громадському ресторані Urban Space 100 відбудеться презентація дитячого екологічно-соціального проекту "Eco City".

Проект «Eco City» представлений командою дітей, які вивчають Arduino робототехніку на безкоштовних гуртках в рамках проекту 'Навчимо 1000 дітей Arduino робототехніки в м.Івано-Франківськ" . В них є хороша ідея моніторингу якості повітря та оцінки особистого комфорту перебування в мікрорайонах м.Івано-Франківськ. Уявіть, що ви зможете в онлайн - режимі моніторити якість повітря та оцінювати власний комфорт перебування в різних районах міста. Якість повітря визначається лазерним модулем, який просвічує повітря, що всмоктується у вимірювальну камеру, контролер оцінює їх кількість в 1м3 і так визначає концентрацію мікрочастинок в повітрі. Чим більша концентрація, тим меньша якість повітря.

Світлина від Arduino Робототехніка.

Також о 15 годині в книгарні Є покажуть фільм із тифлокоментарем для незрячих "Віддалений гавкіт собак".

Документальний фільм "Віддалений гавкіт собак" (The Distant Barking of Dogs) данського режисера Сімона Леренга Вільмонта за півроку зібрав нагороди кількох кінофестивалів Європи - у Нідерландах, Швеції, Греції. У стрічці дансько-шведсько-фінського виробництва йдеться про життя 10-річного хлопця Олега на лінії фронту на Донбасі. 28 березня на київському міжнародному кінофестивалі Docudays UA, присвяченому темі захисту прав людини, відбудеться українська прем'єра стрічки.
Головні герої фільму - Олег і його бабуся Олександра, чи не єдині жителі селища Гнутове на Донеччині, що не втекли від війни, коли лінія фронту наблизилася до їхньої домівки. Не маючи куди втікати, вони спостерігають, як інші залишають село. "Віддалений гавкіт собак" - документальний фільм про крихкий світ дитини на межі між родинним затишком та артилерійськими обстрілами.

Світлина від Книгарня

Окрім того, в громадському ресторані Urban Space 100 о 18 годині відбудеться показ фільму Аліни Горлової «Явних проявів немає». Після перегляду, передбачене обговорення фільму.

Що залишається за лаштунками героїчних відео про наших воїнів в Україні? З чим вони змушені стикатися, сам на сам, у мирному житті, і де закінчується війна? Це історія жінки, яка повертається з війни. Розмовляючи з психологами, борючись із ПТСР та панічними атаками, вона намагається повернутися до нормального життя. Цей документальний фільм показує її шлях від початку реабілітації до повернення на роботу.

Світлина від Мандрівний Docudays UA на Прикарпатті.

 У вівторок, 4 грудня о 17:30 в студенському просторі Paragraph відбудеться дискусія "Творча Команда Прикарпаття". 

Команда сворює колектив, який у 2019 році буде реалізовувати соціальні та маркетингові заходи та змінить уявлення про сучасний футбольний клуб. Запрошуються всіх, хто хоче стати учасником команди, яка змінює уявлення про сучасний футбольний клуб, взяти участь у дискусії!

Світлина від МФК Прикарпаття.

Цього дня о 18:30 в книгарні Є презентують книжку Любов Відути «Ловці думок».

Між світами причаїлися дивовижні краї, у яких точиться незрима боротьба за рівновагу. Квадроси і вогнекрили, могутні маги й касти укладачів угод – всі вони ниточками пов’язані із Правителем, мудра воля якого забезпечує лад і викликає заздрість у темних сил. І коли двадцять найсильніших родів гинуть із волі зрадників, постати проти них може лише він – юнак, якому стерли пам’ять, але в якого не змогли забрати талант ловця думок. Він знаходить вірних друзів і пізнає могуть ворогів, мандрує між світами, розплачуючись чужими думками й емоціями, отримує найвищий дар – кохання – і віднаходить себе. Але боротьба ще попереду…

Світлина від Книгарня

У середу, 5 грудня о 17 годині в книгарні Є проведуть лекторій 15x4 Ivano-Frankivsk.

15x4 - це науково-популярний проект, який робить світ кращим, це некомерційні заходи у містах Європи та СНД. Ми проводимо безкоштовні освітні зустрічі, на яких розповідаємо по чотири науково-популярних лекції тривалістю у п'ятнадцять хвилин .

Цього разу заглибимося в такі теми: 

15 хвилин про сучасні методи відновлення слуху. Роман Фіщук. 
15 хвилин про 3-D друк. Влад Тимощук. 
15 хвилин про вивчення іноземних мов. Володимир Гошилик.
15 хвилин про міграційні виклики для України сьогодні. Іван Монолатій. 

Обов'язкова реєстрація.

Світлина від 15x4 Ivano-Frankivsk.

Цього ж дня, о 17 годині в просторі Вдома відбудеться показ фільму Манон Луазо «Мовчазна війна». Після перегляду, передбачене обговорення фільму.

Від початку конфлікту в Сирії тисячі жінок постраждали від зґвалтувань, що їх сирійський режим використовує як зброю у війні, коячи злочин проти людства. Жінки, які висловлюються в цьому фільмі, вирішили порушити мовчанку. Їхні свідчення – рідкісні, виняткові і дуже сумні. Вони – голоси невимовних злочинів режиму Башара аль-Асада. Манон Луазо почала створювати документальні фільми в 1997 році у Москві для каналів France 2, Arte, Canal+ – переважно про проблеми з правами людини, заборонені місця й заборонені землі на кшталт Чечні, де вона пропрацювала більш ніж десять років. Після Росії вона створила кілька фільмів в Афганістані, а також в Індії та Пакистані. Усі ці роки її пристрастю було розповідати ще не розказані історії, сприяти тому, щоб заборонені голоси були почуті.

Світлина від Мандрівний Docudays UA на Прикарпатті.

У четвер, 6 грудня о 16 годині в студентському простірі Paragraph психологічний кіноклуб запрошує до спільного перегляду та обговорення фільму "Полювання".

Вперше фільм продемонстрували 20 травня 2012 року у Франції на Каннському кінофестивалі. В Україні фільм у кінопрокаті не демонструвався, проте у 2018 році він продовжує входити до сотні найкращих фільмів. Цей фільм про Лукаса, 40-річного колишнього шкільного вчителя, що після розлучення почав інше життя — знайшов нову роботу, подругу, отримує хороші звістки від свого сина Маркуса. Однак раптово у нього все руйнується. Напередодні Різдва Лукаса звинувачують у розбещенні дівчинки Клари, доньки його найкращого друга...

Світлина від Центр когнітивної психології та психотерапії.

О 17 годині видавництво Фабула та Книгарня "Є" запрошують франківців на презентацію дебютного роману соліста гурту "Фіолет" Сергія Мартинюка “Капітан Смуток”.

Нічні трамвайні тріпи з казковими красунями, пилюка незвіданих шляхів автостопу, розбиті обличчя й душі, повії-філософи на автозаправках, колишні жінки, первістки, пам’ять і забуття, любов та ненависть, минуле й майбутнє, слово… мовчання, бунт і смиренність… Загадкова мета вестиме героїв химерними лабіринтами їхніх власних сподівань, страхів та ілюзій, а справжній сенс цієї мандрівки вони осягнуть лише наприкінці дороги, що сама — наче заново прожите життя.

Світлина від Фабула.

О цій же годині в університеті короля Данила франківцям розкажуть про довгу дорогу в Пакистан.

Для всіх, хто мріє одного разу потрапити до цієї частини Світу, мандрівники дадуть чимало практичних порад, а також покажуть багато красивих фото, адже обидвоє захоплюються знимкуванням.

Вхід вільний, проте реєстрація обов'язкова.

Світлина від Gorgany.

Вже о 18:00 в книгарні Є відбудеться презентація книжки «Меч “Щербець” та Українські ворота».

Пропонована книжка є путівником у світ українсько-польських взаємин з кінця XVIII століття й до сьогодні. На основі великої кількості джерел автор відкриває широку панораму співжиття обох народів, а також складних процесів формування української нації, що відбувалися за участі, паралельно та наперекір західному сусіду.

Говоритимемо про факти минулого, що проливають світло на події сучасності, розкривають широку панораму українсько-польських взаємин та тих складних процесів, що їх супроводжували протягом останньої чверті тисячоліття.

Світлина від Книгарня

А о 19 годині в Promprylad.Renovation відбудеться дискусія if.rb meetup #4.

Два спікери, один Promprylad.Renovation та багато розумних рубістів. Наш перший спікер Володимир Кабан приїде з міста Лева, щоб розповісти про GraphQL and Ruby on Rails. Другий спікер - іванофранківець Андрій Б'ялик, з яким поговоримуть про Ruby on Roda.

Світлина від If.rb.

На завершення тижня о 18:00 франківський драмтеатр покаже виставу "...майже ніколи не навпаки".

Колись Кирило Чев'юк знехтував великим коханням, одружившись за велінням хазяйського гаманця, тим самим наклавши на свою родину своєрідне прокляття. Щастя та спокій не знайде жоден з роду Чев'юків.

"...майже ніколи не навпаки" - третя частина театральної трилогії Ростислава Держипільського за культовими творами Марії Матіос.