Лекції, тренінг та презентації: Що цікавого цього тижня в Івано-Франківську


Вистави, презентації, лекції або ж кінопокази. В Івано-Франківську щодня відбувається багато різноманітних культурних подій.

Планувати дозвілля варто завчасно, тож кореспондентка Бліц-Інфо зібрала найцікавіші події цього тижня - з 21 до 27 січня.

У понеділок, 21 січня о 19:00 в ромадському ресторані Urban Space 100 відбудеться лекція Олени Чернишової: "Мобільність як послуга –– концепція майбутнього чи утопія?".

Поговоримо про те, як інновації у сфері транспорту змінювали наші міста та формували закономірності пересування людей в минулому і зараз. Про те, що таке мобільність як послуга (Mobility as a Service) і чому муніципалітети Гельсінкі, Відня та Сінгапуру створюють мобільні додатки і краудсорсингові платформи, а також, як вони їх використовують. Дізнаємося з якими проблемами стикаються українські міста і пошукаємо відповіді на питання, чи концепція “мобільність як послуга” вирішує проблеми мешканців і менеджерів міста, чи створює нові.

Світлина від Urban Space 100.

Вже у вівторок, 22 січня о 18:00 актори франківського драмтеатру зіграють виставу "Змішані почуття".

Кращі роки життя, перспективи та кращі почуття – все у минулому… Принаймні саме так думає Крістіна Мільман, оглядаючи спаковані валізи та роздаючи робітникам останні настанови щодо виносу меблів з квартири. Вона переїздить у небуття. У голові та квартирі повний безлад, котрий чудово доповнить Герман Льюіс, у якого кардинально інше бачення майбутнього та… нестерпний характер. Отож, на Вас чекає справжній вибух почуттів у світлій комедії про світло в кінці тунелю.

У середу, 23 січня, о 17:00 у приміщенні Гранд-кафе кінотеатру «Люм’єр» відбудеться показ фільму "Операція "Арктика".

Пригодницький фільм відкриває глядачеві двері в казковий та водночас небезпечний світ Північного полярного кола. Засніжений острів у льодовиках Арктики, троє дітей і небезпека. Аби вижити, їм доводиться боротися з негодою, рятуватися від білих ведмедів та шукати їжу. Ніхто з дорослих, що лишилися на материку, не знає, де шукати дітей. Це справжня драматична боротьба за виживання, яку мають виграти дві дівчинки і хлопець. Фільм про мужність, відповідальність та становлення особистості. Стрічка зачіпає тематику адаптація дітей у новому середовищі та колективі, взаємовідносини дітей у сім’ї, виживання в екстремальних умовах.

Світлина від Карітас Івано-Франківськ.

Цього ж дня, о 19:00 в громадському ресторані Urban Space 100 відбудеться мотиваційна лекція «Наші на карті світу».

Що спільного у винахідника вакцини від бубонної чуми, першопрохідця Антарктики та художника «діснеївських» мультфільмів? Те, що усі вони – українці. Історії неймовірних науковців, митців, спортсменів та політиків з українським корінням зібрала в одну книгу журналістка Уляна Скицька.

Однойменна книжка «#НАШІ на карті світу» — це 80 історій про надзвичайних людей: українців за походженням чи місцем народження. Книжка стала логічним продовженням телепроекту журналістки Уляни Скицької і розповідає про українців, яких визнав увесь світ, що змінили хід історії, чиї досягнення дивують та вражають. Серед героїв – як наші сучасники, (наприклад, львів’янин мореплавець Павло Резвой чи одесит альпініст Владислав Терзиул), так й діячі початку ХХ ст. (наприклад, вінничанин винахідник ліків від туберкульозу Зельман Ваксман).

Світлина від Urban Space 100.

У четвер, 24 січня о 17 годині в Центрі сучасного мистецтва відкриють виставку живопису Марини Яндоленко​.

Моє літо часто в горах, де трави запашні і весь час зелені, де метелики неймовірні і різнобарвні квіти, де ящірки і вужі, птахи, звірі. Моє літо – це подорожі-зустрічі, кава з друзями-художниками, книги, фарби, мальовничі краєвиди, пленери і багато створених нових картин. Подорожами я везу літо додому.

Світлина від Центр сучасного мистецтва.

У суботу, 26 січня о 10:00 у просторі Вдома проведуть тренінг "Гендерні ролі та гендерна рівність в Україні".

Для чого? Поміж причин насильства є відчуття однієї з сторін конфлікту, що вона чимось краща чи правильніша за іншу, тобто відчуття нерівності. Іншою причиною можуть бути стереотипи щодо гендерних, соціальних чи біологічних стереотипів - відчуття, що хтось щось "зобов'язаний" робити, і, якщо цього не робить, треба змусити. На цьому тренінгу ми й поговоримо про те, які уявлення щодо "зобов'язань" є в наших головах та головах інших людей.

Участь - безкоштовна, за обов'язкової попередньої реєстрації, кількість місць обмежена.

Світлина від ВДОМА.
На завершення тижня, о 14:00 в галареї Атр на Мур відбудеться презентація дитячої книжки "Господарство бабусі Ганнусі".

Це видання є авторським доробком арт-терапевта БФ "Ти-Ангел" Марічки Пазинюк, яка відповідає за проведення мистецьких занять у відділенні дитячої онкогематології Івано-Франківської ОДКЛ.

"Ця розмальовка особлива. Ми вирішили створити її для чудових сміливих діток, які змушені протистояти всім перешкодам, що з’явилися в їхньому житті. Ми спробували влаштувати дітям маленькі уявні канікули у бабусі в селі, де вони зможуть досхочу набутися поруч із живою природою, розгадувати авторські загадки та розмальовувати світ навколо себе у яскраві барви!" - говорить автор малюнків Марічка Пазинюк.

<img alt="Світлина від Галерея " Арт="" на="" Мур""."="" data-cke-saved-src="https://scontent.fdnk1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/50283479_2189037451156523_3317993155353116672_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent.fdnk1-1.fna&oh=714f8b18110b06a39529c0b4bf45e09e&oe=5CC4D3B1" src="https://scontent.fdnk1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/50283479_2189037451156523_3317993155353116672_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent.fdnk1-1.fna&oh=714f8b18110b06a39529c0b4bf45e09e&oe=5CC4D3B1" style="height: 827px; width: 580px;">

Окрім того, о 18:00 на сцені франківського драмтеатру покажуть мюзикл "Гуцулка Ксеня".

Мюзикл "Гуцулка Ксеня" - це поєднання сучасної технології з українською автентикою. Зокрема, серед костюмів можна буде побачити унікальну колекцію гуцульських гунь Руслани Гончарук. А родзинкою сценічного рішення стане лазерне шоу від команди “Show Service”. За сюжетом, до Ворохти зі США прибувають українські емігранти, щоб знайти молодому хлопцеві наречену в Карпатах. Батько заповідав йому мільйон доларів, але за умови, якщо він знайде на історичній батьківщині «свідому українку» і одружиться з нею. 

Композитор Ярослав Барнич увійшов в історію української музики як основоположник модерної української оперети. Його називали «українським Лєгаром». Це був композитор європейської школи і стилю. Музика з оперети Ярослава Барнича звучатиме у сучасному аранжуванні, яке створив головний диригент Франківського драмтеатру Богдан Ткачук. А танцювальні номери, які присутні у виставі, мають у собі багато елементів сучасної хореографії, зберігаючи при цьому автентичний український лейтмотив.