Лічниця в «Підгірках»: Калуська ЦРЛ наближає медпослуги до людей


Уже понад 30 років лікарня у калуському мікрорайоні «Підгірки» є одним із потужних медичних закладів не лише бойківського Підгір’я, а й усього Прикарпаття.

Який профіль – такий анфас

На думку головного лікаря Калуської ЦРЛ Івана Красійчука, з-поміж найголовніших складових доброго імені лікувального закладу, вже майже три десятки років підпорядкованого Калуським міській і районній раді та центрові госпітального округу, можна означити, по-перше, кваліфікований колектив медичних працівників лікарні, по-друге, широкий спектр надання медичних послуг фахівцями і, по-третє, взаєморозуміння і консолідація зусиль у сфері охорони здоров’я адміністрації медзакладу і міської та районної влади, пише газета Галичина.

Іван КРАСІЙЧУК, головний лікар Калуської ЦРЛ:

– У нашій лікарні на 500 ліжок – 1 074 медпрацівники. У медзакладі є фактично всі відділи – кардіологічний, нейрохірургічний, пульмонологічний, хірургічний, травматологічний, урологічний, гінекологічний та ін., а ще – пологовий будинок і дитяча лікарня, які й мають бути в центральній районній лікарні. Але є й нові підрозділи. Два місяці тому для покращення якості і розширення спектру допомоги амбулаторним хворим та наближення медпослуг до пацієнтів ми у структурі Калуської ЦРЛ відкрили консультативну поліклініку. Тут працюють фахівці нашої лікарні. Добре відомо, що люди часто-густо по допомогу звертаються безпосередньо в стаціонари. і це заважає роботі медичних фахівців у відділеннях. Тож для того, щоб ці процеси упорядкувати, ми призначили низку лікарів, які працюють у новоствореній поліклініці. Є вибір – одержувати безплатну первинну допомогу на рівні своєї поліклініки або звернутися за незначну оплату до наших фахівців.

– Іване Олексійовичу, а що визначає візитівка очолюваного Вами лікувального закладу, образно кажучи, його анфас?

– Щонайперша наша гордість – колектив лікарні: від моїх заступників і до санітарок. Мій перший заступник – Валерій Паляниця, заступник – Микола Дмитерчук, начмед – Наталія Кінаш, заступник із сестринства Реріна Демос та ін. Я знаю, що можу покластися на цих працівників. І організація роботи у медзакладі, і його стан, і забезпечення і т. д. – нічого не робиться без людей. Найсучасніше медобладнання без людини мертве, це просто купа металу. Наразі ми не маємо проблем із забезпеченням лікарськими кадрами, але вже з часом нам може бракувати медсестер і санітарок. Зрозуміло, що не від добра люди шукають кращих заробітків за кордоном. Та заплатити більше не можемо. Але після реформування і створення некомерційного підприємства з ширшими правами і можливостями система фінансування стане іншою і ситуація зміниться.  

Також уже традиційно імідж нашої лікарні чи її основні риси визначають різноманітні хірургічні профілі закладу із застосуванням сучасних новітніх технологій – малоінвазивний, гінекологічний, нейрохірургічний і т. д. Наші фахівці охоплюють майже увесь регіон – від Болехова і Долини до Рожнятова і Брошнева-Осади. І вже традиційно – Жидачівський район сусідньої Львівщини. Гордість Калуської ЦРЛ – пологовий будинок. Звісно, деяке медобладнання вже застаріло і потребує оновлення, але крок за кроком – залежно від надходження коштів – вирішимо і ці питання.

і ще: ніяка медицина не може розвиватися без підтримки місцевої влади. І Бог так дав, що вже багато років відчуваємо таку підтримку – відтоді, як міським головою Калуша був сьогоднішній міністр палива та енергетики ігор Насалик. Приємно, що зі зміною керівництва міста ставлення до медицини не змінилося. Бо і чинний міський голова Ігор Матвійчук сприяє розвитку і реформуванню медицини. Маємо добру підтримку всього депутатського корпусу. Наприклад, якщо б депутати міськради не прийняли вчасно рішення, то колектив медиків був би впродовж чотирьох місяців без зарплати. Була б така ситуація, яка недавно виникла у Косові чи Верховині і т. д. Безплатне медикаментозне забезпечення жителів Калуша, до речі, це також добра воля міського голови і депутатів...

Очевидне – ймовірне

Після недавнього листопадового «телеінспектування» Калуської ЦРЛ і його потужної підтримки з боку любителів команди «фас!» у соціальних мережах ми і собі спеціально навідалися до медзакладу. Було цікаво після кількарічної перерви побачити, яка вона сьогодні – лічниця у Підгірках? Тож щонайперше можемо оте огульне галасування навколо «ганьби міста» образно означити «кіном на замовлення» чи «сучасним міфотворенням». У таких випадках кажуть: «іди й дивись...». Зрештою, судіть самі.

Комп’ютерна томографія. У 2010 році, коли Калуш було визнано зоною екологічного лиха, для ЦРЛ завдяки сприянню міського голови Ігоря Насалика придбали комп’ютерний томограф німецького виробництва. Попри те, що це обладнання експлуатують уже майже десять років, воно сьогодні, як наголосив головлікар медзакладу, вважається одним із найкращих в області. Для діагностики приїжджають хворі не лише з Прикарпаття, а й з інших областей.

– Апаратура дороговартісна, а її обслуговування потребує коштів, – каже іван Красійчук. – Якось, коли треба було придбати нову «трубку», яка вийшла з ладу через час амортизації, ми заплатили за неї 2 млн. 700 грн. Ціна була значно вищою — понад 4 млн. грн., але завдяки співпраці з виробником її вдалося знизити на 2 млн. грн. У перші роки жителі міста за комп’ютерну томографію не платили ні копійки. А нині калушани і жителі району проплачують по 400 грн., інші – 1000 грн. Ургентних хворих обслуговують поза чергою, але всіх – за направленням лікаря. Завідує рентгенівським відділом Анатолій Яворський. 

Функціональна діагностика. Богдан Токарчук очолює відділ функціональної діагностики: «Ми проводимо обстеження органів порожнини – стравоходу, шлунка, дванадцятипалої, прямої і товстої кишок. Окрім цього, виявляємо запальні захворювання – гастрит, коліт, виразковий коліт, поліпи, виразки, ерозії, доброякісні утворення і т. д. Але займаємося не лише діагностичними процедурами, а й лікувальними. Маємо обладнання, яке виключає оперативне втручання, а також спеціальне пристосування для миття і знезараження такого обладнання. Не кожна районна лікарня області таким забезпечена». Є у відділенні і кабінет УЗД.

Аптечний склад. У приміщенні лікарняного аптечного складу зберігаються медикаменти, які використовують для лікування пацієнтів Калуської ЦРЛ. З 2010 року в медзакладі діє програма безплатного медикаментозного забезпечення жителів Калуша, яку запровадив ще колишній міський голова Ігор Насалик, а міська рада щороку при формуванні бюджету закладає кошти для закупівлі медикаментів і засобів медичного призначення – від 12 до 16 млн. грн. На одного хворого, за інформацією керівництва лікарні, виділяють 92 грн. на день. Для порівняння: у багатьох районах області – 3 грн., 5 грн., 10 грн., 15 грн., а 20 грн. – то вже дуже хороший показник.

«Цього року ми були на 70-80% забезпечені необхідними медикаментозними препаратами, – розповідає завідувач аптечного складу Орест Юрчак. – Попри те, що кінець року у всіх лікарняних закладах нелегкий, він у нас не найважчий. Ми завжди формуємо запас, а також можемо придбати деякі необхідні медикаменти і за кошти благодійного фонду. Для зручності приміщення складів згідно з чинними нормами зберігання розташовані на трьох поверхах. А також – склад медикаментів на випадок військової агресії. Він у нас є одним із найбільших в області. Вже маємо фінансування і на наступний рік – 14 млн. грн. з міського бюджету».

Консультативна поліклініка. Підрозділ відкрито два місяці тому в структурі ЦРЛ і він підпорядкований першому заступникові головлікаря Валерію Паляниці, а старша медична сестра – Оксана Швед. Поліклініка надає послуги за помірну оплату і жителям сусідніх районів. Все офіційно – каса, чеки. Сума за одну послугу символічна – не більше 100 гривень. Медпослуги у сучасних комфортних кабінетах надають фахівці всіх профілів. Якщо потрібно шпиталізувати – шпиталізують. Хворі мають вибір – безплатно за місцем проживання, або за означену плату у консультативній поліклініці Калуської ЦРЛ. Безпосередньо у приміщенні працює четверо медпрацівників, а ще 14 спеціалістів залучають за потреби й можуть будь-коли викликати. Головний лікар пояснив, що завдяки цьому не лише залучають додаткові кошти для медзакладу, а й відбувається оптимізація працівників. До речі, на час відвідин поліклініки – 12 грудня – її працівники нам сказали, що жодних затримок із зарплатою немає – вже одержали аванс за грудень. і загалом медзаклад не має і упродовж року не мав жодних проблем з виплатою заробітної плати своїм працівникам. Така оптимізація у Калуській ЦРЛ і справді оптимістична.

Безконтактна літотрипсія. Роман Гірчак, завкабінетом: «Кабінет літотрипсії створили 2011 року для безконтактного дроблення каменів у нирках і сечоводі. Схожого обладнання не має жоден районний лікувальний заклад України. Проводимо 200-250 дроблень на рік. Надто великий показник. А ефективність такої методики становить 85-90%».

МРТ-діагностика. «Це обладнання також Калуська ЦРЛ придбала 2010 року, – розповів іван Красійчук. – Є патології, які краще видно на комп’ютерній томографії, а є – на магнітно-резонансній (МРТ. – І. Л.). Апарат високоякісний. Маємо дуже хорошого фахівця – Юрія Григорова, висновки якого цінують на рівні України. Сам лікар бере участь у наукових форумах і удосконалює свої навики. Черги на таку діагностику є на три-чотири місяці, але ургентних хворих обслуговуємо позачергово».

Операційний блок – серце лікарні. Завідує ним Микола Гринів. Це місце, де у ЦРЛ проводять всі оперативні втручання різного профілю. А хворих,  жителів Калуша, забезпечуємо безплатно всіма належними медикаментами і виробами медичного призначення. 

Денис Притуляк, завідувач нейрохірургічного відділу: «Наш відділ розрахований на 30 ліжок для хворих з нейрохірургічною патологією. Працює п’ятеро лікарів-нейрохірургів. Маємо все необхідне сучасне оснащення для проведення оперативних втручань. Приїжджають хворі не лише з нашої області».

Павло Долик, лікар акушер-гінеколог, кандидат медичних наук: «У нашій лікарні гінекологія представлена у двох відділах – у гінекологічному та у відділі малоінвазивної хірургії. Більшість втручань проводимо латероскопічно, малоінвазивним шляхом. Тільки великі пухлини оперуємо іншим способом. Операційна забезпечена по максимуму. Але, звичайно, є ще куди рухатися і запроваджувати нове. Адже у Калуському районі статистика гінекологічних захворювань порівняно з іншими районами гірша».

Колиска життя – так образно після оглядин хочеться назвати пологове відділення, яке очолює Ярослав Кінаш, а головна акушерка – Надія Василів. Пологовий будинок є свого року візитівкою ЦРЛ, бо його добре знають не лише на Калущині. «Причиною того, що до нас приїжджають народжувати мами не лише з Калущини, а й з інших районів області, є безпечні пологи, – переконаний 

Я. Кінаш. – Ми цілодобово забезпечуємо породіль акушерами-гінекологами, анестезіологами, гінекологами, неонатологами та ін. Маємо необхідне медичне обладнання сучасного акушерства. А також створюємо всі необхідні умови для перебування у пологовому відділенні як для породіль, так і для їхніх рідних. Майже 30% породіль у нашому відділенні – іногородні. Для калушан усі послуги – безплатні. А інші платять як благодійний внесок за повне медикаментозне забезпечення пологів чи операцій до тисячі гривень. Звичайно, сьогодні ми забезпечені всім необхідним обладнанням, проте ще деякого обладнання потребуємо зокрема у пологовому відділенні №2». А головлікар Іван Красійчук називає три головні причини привабливості пологового відділення: кваліфікація лікарів, умови перебування пацієнтів і людяність медпрацівників.

Можна сказати чимало добрих слів і про інші відділення Калуської ЦРЛ. Та одне очевидне: лічниця у «Підгірках» реформується, стає щораз сучаснішою, комфортнішою і привабливішою, а головно – безпечною.