Лідер гурту "Rock-Н" Віктор Янцо: В піснях головне музика, а не тексти


20 березня в Івано-Франківську відбудеться грандіозна подія для всіх шанувальників гурту "Рокаш", він же "Rock-Н". Хлопці дадуть перший концерт в обласній філармонії.

"Рокаш" є унікальним колективом, який не має собі рівних на вітчизняній рок-сцені, адже пісні команди поєднали у собі класику і рок на закарпатській говірці. Такий музичний стиль музиканти називають "Subcarpathian rok" (підкарпатський рок).

Про майбутній концерт у Франківську, творчість та плани на майбутнє кореспондентка Бліц-Інфо поспілкувалася з лідером, солістом і автором композицій гурту "Rock-Н" Віктором Янцо.

Віктор розповідає, що гурт був створений у 2008 році, але хлопці тоді ще експериментували, пробували різні стилі.

«Ми грали різну музику, шукали себе. Співали українською, англійською, французькою. З часом почали експериментувати з фольклором. На це нас надихнула участь у проекті «Свіжа кров». Там ми жартома запропонували продюсерам заспівати пісню, яка написана у фольклорному напрямку – «Вінко червеноє». Вона була написана для фестивалю вина в Закарпатті і навіть стала його офіційним гімном. І коли ми виконали цю пісню, музичні продюсери сказали: це ваша фішка, орієнтуйтеся на неї. Так ми зрозуміли, куди нам далі розвиватися і надалі писали тексти і музику, використовуючи закарпатську (русинську) бесіду та базуючись на закарпатському фольклорі», - пригадує музикант.

Не менш цікава і історія створення назви гурту. За словами Віктора Янцо, саме слово «рокаш» на закарпатській говірці означає «гурт», «купу», «спільноту».

«Назви наш гурт не мав, тож жартома ми вирішили назватися «Рокаш». Потім я подумав, що у цьому слові дуже гарно відображається сам колорит Закарпаття. Окрім того тут є корінь «рок» і нам це підходить по стилістиці гурту. Вирішили писати латиницею Roсk-H, тобто наголосити, що це саме рок, а Н – математично висота. Виходить «високий рок». Але потім вирішили писати назву і кирилицею і латиною, адже обидва варіанти відображають нашу суть», - каже музикант.

Що ж стосується самих пісень гурту, то за словами фронтмена, раніше це були осучаснені народні тексти, а тепер авторські композиції в народному дусі.

«Раніше я брав народні збірники і осучаснював тексти, заміняв архаїзми сучасними словами. Тоді нам дуже часто закидали, що ми псуємо народні пісні. Я таким людям пояснював, текст є один, але в різних селах ці пісні по-різному співають, то чому погано, що ми створили свій авторський варіант на народний текст.  Згодом, я настільки проникся духом народної пісні, що почав вже сам писати не тільки мелодії, але й тексти. Наприклад останні композиції «Оксано», «Катерино».  В народі таких пісень не існує, це вже я придумав свої композиції в дусі народних», - розповідає Віктор Янцо.

Окрім того, зізнається лідер «Рокаша», іменні пісні мають одну перевагу над іншими. Адже люди хочуть в пісні щось для себе почути, чи знайти себе. І якщо вони чують пісню, де співається про її ім’я, то з радістю її поширюють, діляться з друзями, шукають, які ще пісні є в цього гурту. А це, на думку Віктора, найкоротший шлях до сердець слухачів.

Та все ж Віктор Янцо запевняє, що для «Рокаш», найголовнішою і первинною є все ж музика, а не текст.

«Знаєте, як  говорять, що з пісні слів не викинеш. Проте це не про нас. У мене спочатку з’являється мелодія, музична гармонія, ціла композиція, а тоді я починаю підкладати під неї тексти. Дивлюся, щоб було зручно співати. Буває, що люди, слухаючи нашу музику, не дуже розуміють про що ми співаємо, але це не заважає їм сприймати музику. Ми розуміємо, що існує мовний бар’єр і слухач, який не розуміє мову, не буде сприймати пісню, бо не розуміє, про що в ній співається. Та якщо ти ставиш акцент на музичну мову, на мелодію, то можна підставляти туди будь-яку мову: «русинську бесіду», англійську чи французьку. Від цього пісня не стає гіршою. І це головний шлях до успіху. Адже є багато прикладів світових хітів, коли слухач сприймає музичну мову і наспівує, навіть не розуміючи про що співає»,- пояснює композитор.

Минулого року «Rock-H» відсвяткував 10 річницю творчості. До цієї дати гурт відіграв ряд концертів, які стали своєрідним підсумком творчості за цей час. А вже 20 березня «Рокаш» вперше дасть великий концерт в Івано-Франківську.

«Нас дуже добре сприймають на Львівщині, Закарпатті,  Києві. А от Чернівецька чи Івано-Франківська область хоч і ментально ближчі до нас, проте тут якось не складається з концертами. Дуже приємно, що організатори запропонували нам виступити в Івано-Франківську. На концерті ми покажемо свій доробок за 10 років і потішимо слухачів новими композиціями. Тож раді будемо бачити всіх на концерті», - анонсував Янцо.

Що ж стосується планів на майбутнє, то Віктор Янцо зізнається, що не любить загадувати далеко наперед. Каже, що краще говорити про досягнене і працювати, бо планувати можна багато, але це не означає, що плани втіляться у життя.

«Для нашого гурту головне мати можливість надалі працювати і створювати якісний музичний продукт та доносити його до слухачів. І головне не зупинятися. Я вірю, що всі найкращі композиції «Рокаша» ще попереду», - підсумував лідер гурту.