Лікар-нарколог: що і чому п’ють калушани


В Калуші на обліку в нарколога перебуває 1150 хворих на алкоголізм — тобто 2% дорослого населення. Щороку від 20 до 30 осіб з цього списку помирає.

Проте кількість хворих на алкогольну залежність не зменшується. З року в рік недуга змушує звертатись по медичну допомогу ще 30-40 людей, пише Кalushnews.city.  Чому п’ють калушани, ми з’ясовували разом із лікарем-наркологом Калуського міського центру первинної медичної допомоги Богданом Семаньківим.

   Хто п’є і чому?

Більшість калушан, які перебувають на обліку з алкогольною залежністю, — це люди середнього віку: 30-40 років. Чимало з них — люди з вищою освітою. Вони або не змогли знайти гідне місце праці, або втратили його. Про таких кажуть: зламало життя. Згодом не витримують рідні. А коли людина втрачає підтримку близьких, виплутатись із алкогольних тенет дуже важко. Адже здебільшого на лікування в обласний наркологічний диспансер алкоголіка відвозять батьки, чоловік чи дружина, діти.

З 10 алкоголіків кожна третя — жінка

Серед калушан, які зловживають алкоголем, є і жінки. Із 7-10 хворих — дві-три жінки. 

— Жінки спиваються швидше. Адже чоловіки засвоюють алкоголь трохи повільніше.

Тому іноді чоловік може роками вживати спиртне і не стати алкоголіком. А жінці іноді достатньо кілька місяців щодня випити келех вина чи пляшку пива.

І якщо раніше вважалося, що цироз печінки — тільки чоловіче захворювання, то тепер від цієї недуги все частіше помирають і жінки.

Лікуватись ніде

— Найбільша проблема в тому, — каже Богдан Семаньків, — що хворих на алкоголізм просто ніде лікувати. Івано-Франківський обласний наркологічний диспансер переповнений — пацієнтами з наркологічною залежністю. Тож у кризовому стаціонарі допомагають тільки людям із важкою стадією сп’яніння. Тобто коли в п’яниці судоми або гострий психоз (як кажуть у народі, "білочка").

Вважається, що в інших випадках хворий на алкоголізм має лікуватися в амбулаторних умовах. Але хіба це можливо — стати здоровим в тих же умовах, в яких людина стала алкоголіком?

Сучасна медична практика пропонує різноманітні методи лікування алкоголізму. Це траволікування, гомеопатія, хімічний захист, вшивання чи кодування і навіть гіпноз. Але на різних пацієнтів вони діють по різному. Комусь буде достатньо пройти курс дезінтоксикації. Іншому ж будуть потрібні кілька місяців реабілітації, поєднання кількох способів лікування. Це залежить від бажання самого хворого. А допомагати йому потрібно не заборонами, а перебудовою свідомості.

Один із кращих методів позбавлення залежносмті, на думку лікарів-наркологів та психологів, — відвідування клубу анонімних алкоголіків. Там людина може поділитися своїми проблемами, зрозуміти, як насправді алкоголь руйнує життя. Але такого центру в Калуші немає, тільки в Івано-Франківську.

У Калуші теж п’ють «боярышник»

Тільки за 2017 рік ціни на алкоголь в Україні зросли майже на 21 відсоток. Проте менше пити не стали, ділиться спостереженням лікар.

— Замість магазинної горілки стали купувати "на точках" спирт невідомого походження. А ще — медичні спиртові настоянки. Про це розповідають колеги-аптекарі.

Серед найбільш популярних — настойка глоду. Але це ліки, які приймають при проблемах із серцем! І п’ються вони каплями, а не чаркою. Не дарма ж в Росії було зафіксовано більше ста смертей від "боярышника". Проте калуських алкоголіків це не зупиняє. Гляньте зранку, скільки пустих пляшечок біля аптек у смітниках чи просто під приміщенням. Але й відмовити у продажі аптекар клієнтові не може.

Чи може алкоголік перестати пити?

Нарколог Богдан Семаньків впевнений, що так. Допомагає підтримка рідних, зміна соціуму.

— Знаю кілька випадків, — пригадує лікар, — коли чоловіки пили "по-чорному", лікування у диспансері не допомагало. Але коли їм допомогли знайти гарну роботу, відповідно у них з’явилися певні обов’язки, пити вони перестали. Головне, щоб людина усвідомила, що в неї фізична і психологічна залежність.

Три стадії алкоголізму

Перша стадія: від одного до п’яти років

Людина вважає, що алкоголь не може їй нашкодити, бо вона контролює, що, коли і скільки п’є. Їй легко та добре, захоплення ніяк не відображається на здоров’ї, особистому життю, соціальній активності. Але поступово людина втрачає контроль над тим, що відбувається.

Друга стадія: 5-15 років

90% тих, хто звертається за медичною допомого, є саме в цій стадії. Людина, хоч і розуміє, що п’є надто багато, нічого не може зробити, щоб позбутися шкідливої звички тільки своїми силами. Алкоголік може легко випити півлітра горілки, він втрачає самоконтроль, зникає почуття сорому. На цій стадії починається необоротний процес деградації мозку.

Третя стадія: часові проміжки залежать від стану здоров’я алкоголіка

Алкоголік, який спершу міг випити ледь не три літри спиртного, тепер п’яніє і від малої чарки. У хворої людини діагностують алкогольний гепатит, цироз печінки — через постійну інтоксикацію. З’являються гострі психози — "білочки". 95% алкоголіків, які так і не звернулися за допомогою, помирають від важких захворювань. Але навіть і в такому стані людині, яка продовжує деградувати, можна допомогти. Проте це буде дуже тривалий процес.

Статистика, яка лякає

Згідно із офіційною статистикою, в Україні 700 тисяч алкоголіків. Щороку на облік ставлять близько 100 тисяч хворих із таким діагнозом. Звісно, на облік до нарколога потрапляють не всі, хто любить заглядати у чарку. А тільки люди, які або самі усвідомили, що в них проблеми, або ті, кого до медичної установи привели рідні.