Лікування нежитю: Доктор Комаровський пояснив, як правильно шморгати носом


Нежить виявляється двома способами. Це коли гіперсекреція слизу, тобто "соплі струмком" і набряк слизової оболонки носа "не продихнеш". В обох випадках треба видалити слиз і відновити носове дихання. Найпростіший для цього спосіб - це сякання.

Про це розповів доктор Комаровський, пише Gazeta.ua.

"Багато мам стискають ніс хусткою і змушують дитини інтенсивно дути. Якщо в даному процесі перестаратися, то слиз може піти не назовні, а в пазухи носа і в слухову трубу, що збільшує виникнення отиту і синуситів", - зауважив лікар.

Тож лікар назвав кілька правил, як усе робити правильно:

1. Не напружуйтеся і не дуйтеся до випинання очей і синяви особи. Спокійно, без надриву. Краще частіше, але з меншою інтенсивністю.

2. Збільшуючи швидкість видиху за допомогою часткового перекривання ніздрів, будьте обережні. Ризик ускладнень тим вищий, чим дитина молодша. Якщо у дитини хоч коли-небудь були отити або синусити - ніс не стискати. Швидкість видиху цілком можна збільшити, перекриваючи по черзі одну з ніздрів.

Видалити слиз можна також втягнувши його в себе. Після чого вони ковтнути або виплюнути. Цей помірний процес цілком безпечний і ефективний. Але:

- постійне втягування в себе слизу може викликати звичку, якщо нежить не минає протягом декількох тижнів.

- слиз, яка потрапляє з носа в глотку - потрібно виплюнути або проковтнути. Дітям важко проковтнути. Тому якщо слизу багато, потрібно мати яку-небудь посудину для спльовування або достатню кількість гігієнічних серветок.

- заковтування слизу абсолютно безпечний процес і не призводить до порушень роботи шлунково-кишкового тракту.

Для зовсім маленьких дітей існує ще один спосіб - це відсмоктування слизу спеціальними пристосуваннями.

Найоптимальніший спосіб промивання носа у дітей - використання фізіологічного розчину (На один літр води - 9 грам солі). Ним можна промивати ніс, а можна капати. Дітям до року - по 1-3 краплі, старше року - 3-5 крапель. Процедуру можна робити часто, навіть кожні 15 хвилин.