Літня прикарпатка судиться з сільрадою за родинне обійстя


Сьогодні в Апеляційному суді Івано-Франківської області мали почати розгляд справи за позовом мешканки села Нижній Березів до сільського голови про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,25 га для обслуговування будинку.

Варто зауважити, що ця справа тягнеться з 2013 року, інформує кореспондент Бліц-Інфо. 

Літня мешканка села Нижній Березів, що на Косівщині  Марія Арлахова після смерті тітки, хотіла отримати свою земельну ділянку і будинок. Проте виявилось, що сільрада незаконно змінила цільове призначення ділянки з обслуговування житлового будинку і господарських споруд на землі для ведення особистого сільського господарства і відала третій особі Костюку Г.Д.

Жінка виграла справу в Косівському районному суді, а потім і апеляційний суд в 2013 році визнав нечинним рішення сільради в частині відмови у наданні дозволу позивачці на виготовлення проекту землеустрою. А також зобов'язав сільську раду розглянути питання, щодо надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,25 га для позивачки. 

Проте на цьому боротьба старенької жіночки не завершилась, адже сільський голова не виконуючи рішення суду, виніс на розгляд сесії аналогічне питання і прийняв таке ж рішення, яке скасував суд . Виконавче провадження закрили, а земля біля самого будинку залишилась у власності третьої особи, тоді як бабусі виділили 15 сотих землі далеко від дому. Та миритися з несправедливістю літня жіночка не збирається, тож знову пішла до суду.

За словами пані Марії, вся ця ділянка належала її матері. Проте під час пологів мама померла і залишила все майно новонароджені донечці. Дівчинка жила з батьком та його новою дружиною, а згодом переїхала на Донбас де вийшла заміж. Весь цей час землею користувалась її тітка. Декілька років тому пані Марія повернулась на малу батьківщину і оселилась в Коломиї. Відразу після смерті тітки, жінка заявила про свої права на землю і будинок, проте виявилось, що ділянку вже забрали до земель запасу сільради і віддали Костюку Г.Д. 

В розмові з кореспондентом Бліц-Інфо пані Марія розповіла, що сільський голова принципово не хоче віддавати їй її землю.

"Він мені так і сказав, що поки я голова, ти цю землю не отримаєш. Обзивав мене різними словами", - зі сльозами на очах ділиться літня жінка.

Справу розглядає колегія суддів: Мелінишин, Пнівчук і Максюта. На судове засідання з'явились позивачка з адвокатом та представник сільради, проте через відсутність одного судді, колегія засідання відклала.