Лобіює інтереси мафії: Нардеп закликав не скасовувати пайову часть для забудівників


Депутат-мажоритарник із Прикарпаття Зіновій Андрійович (округ №87) різко розкритикував законопроект №1059 своєї колеги по фракції "Слуга народу" Олени Шуляк, що передбачає скасування сплати пайової участі для забудовників.

На круглому столі під час обговорення законопроекту нардеп назвав його недолугим та пожалкував, що Шуляк входить з ним до однієї фракції, пише ЧЕСНО.

Про нефаховість законодавчої ініціативи представниці "Слуги народу" Андрійович висловився і в соцмережах на своїй сторінці у Фейсбук. Ще одним постом у Фейсбук він закликав народних депутатів не підтримувати законопроект Шуляк, а також звернувся до голів громад із проханням переконати їхніх представників у Верховній Раді не голосувати за цей законопроект. 

Хоча сам депутат підтримував просування цього законопроекту на голосуванні 11 вересня. 

У коментарі Руху ЧЕСНО Андрійович пояснив, що під красивою назвою Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності" розгледів інтереси групи лобістів будівельної мафії. Йдеться про пункт законопроекту, який передбачає відміну сплати пайового внеску від забудовників на розвиток інфраструктури міст. Завдяки цим коштам у містах і селах з’являлися нові школи, дитсадки, медзаклади, розвивалася інфраструктура. 

Головне науково-експертне управління Апарату ВРУ дало цьому проекту закону негативний висновок. Водночас президент України Володимир Зеленський визначив цей законопроект як невідкладний.

Депутатка Шуляк, яка пропонує звільнити забудовників від сплати пайового внеску, є співвласницею й екс-гендиректоркою ТОВ "Мідленд Девелопмент Україна", що спеціалізується на управлінні нерухомістю.

Чому вона вважає такий непопулярний крок правильним та за які кошти планують надалі розвивати міста, – читайте в аналітичному матеріалі ЧЕСНО

Про позицію Шуляк Андрійович висловився так: 

"Людина – девелопер будівельної компанії, яка лобіює цей законопроект, зсилаючись на те, що нібито в сплаті пайового внеску є корупційна складова, що так вимагають європейські партнери тощо". 

Також народний депутат зізнався, що йому нелегко у протистоянні з депутатами, які є лобі недобросовісних забудовників. Окрім того, за його словами, Шуляк не хоче вступати в дискусію. 

"Вона каже: це моя позиція і так буде", – пояснив Андрійович. 


Фото з Фейсбук Зіновія Андрійовича

Нардеп розповідає, що зареєстрував поправку до цього законопроекту, в якій пропонує залишити пайову участь. Висловив також пропозиції про її збільшення: 

"Пропоную прописати чіткий відсоток – 5 % – для забудовників по всій Україні і розраховувати вартість від такої, що буде затверджена в Міністерстві регіонального розвитку, а не визначатися забудовником". 

Наразі граничний розмір пайової участі для забудовників не перевищував 10% загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта для нежитлових будівель і споруд та 4% – для житлових будинків (ст. 40 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності"). Хоча в Україні поширена практика, коли забудовники звертаються до місцевих рад із проханням зменшити розмір пайової участі або зарахувати як її сплату певні роботи, виконані поряд із будівельними об'єктами. Зокрема, Київрада зменшила розмір пайової участі для забудовників, які будують житлові будинки у Києві, удвічі – до 2%.

Нагадаємо, до обрання народним депутатом Зіновій Андрійович три каденції поспіль був головою міста Надвірна Івано-Франківської області. 

Сьогодні, 19 вересня, Верховна Рада має розглядати законопроект №1059 за основу та в цілому. Тож, стане відомо, чи вдалося депутатам скасувати пайову участь і чи зазнає початковий проект закону Шуляк правок. 

Нагадаємо, раніше проти цього законопроекту висловився франківська депутатка Оксана Савчук, пояснивши, що місто щороку втрачатиме мільйони податку.