Лише 73% лісового фонду Прикарпаття перебуває на обліку


З метою збереження лісів та забезпечення раціонального використання лісових ресурсів, протидії незаконним рубкам і нелегальному обігу деревини під керівництвом голови облдержадміністрації Дениса Шмигаля відбулася нарада.

Участь у її роботі взяли керівники обласного управління лісового та мисливського господарства, управління екології та природних ресурсів ОДА, Державної екологічної інспекції Карпатського округу, лісогосподарських підприємств області та правоохоронних структур.

У рамках зустрічі йшлося про посилення заходів контролю за використанням та охороною лісів з метою протидії незаконним рубкам та запровадження електронного обліку деревини у формі відкритих даних.

Зазначалося, що Кабінету Міністрів України доручено підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект, в якому передбачити порядок реалізації деревини на конкурсних засадах; створення системи контролю та відстежування обігу деревини на ринку з моменту її заготівлі до реалізації шляхом функціонування загальнообов’язкової для всіх постійних лісокористувачів єдиної державної системи електронного обліку деревини; встановлення адміністративної та кримінальної відповідальності за неподання, несвоєчасне подання, подання завідомо недостовірної інформації до єдиної державної системи електронного обліку деревини.

Разом з тим, встановлюватиметься порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів, а також контролю за обсягом внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів.

До 1 листопада цього року на всій території України буде запроваджено електронний облік деревини. За словами начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Сахнюка, електронну систему обліку деревини запроваджено на усіх підприємствах, що належать до сфери управління Держлісагентства, починаючи з 2014 року. Проте лише на 73 відсотках лісового фонду здійснюється облік, адже решта – 27 відсотків – це ліси, користувачами яких є інші відомства, в яких непередбачено електронний облік.

Окрім того, управлінець розповів роботу рейдових груп, які здійснюють контроль за самовільними рубками лісових насаджень, та співпрацю з правоохоронними органами.

«Єдина електронна система обліку деревини – єдиний інструмент, що дозволяє відстежувати походження деревини від моменту заготівлі до реалізації кінцевому споживачу, - наголосив Денис Шмигаль. – Запровадження такого інструменту лісокористувачами дозволить максимально ліквідувати тіньовий ринок деревини. Тож, до 1 листопада маємо забезпечити всі умови для роботи електронної системи обліку, а лісогосподарським підприємствам наголосити, що здійснювати реалізацію деревини вони зможуть лише після введення в дію системи маркування деревини».

Денис Шмигаль також звернувся до керівництва управління лісового та мисливського господарства з пропозицією підготувати інвестиційно-розвитковий проект щодо збільшення кількості саджанців для висадки на вирубаних територіях прикарпатських лісів.