Люди, які пишуть лівою рукою, таки розумніші – вчені


Існує чимало чуток, легенд та міфів, що ходять довкола людей, які все роблять лівою рукою.

Деякі дослідження вказують на те, що шульги помирають раніше, інші фіксували у них порушення поведінки, навіть було припущення, що такі люди більше п'ють, пише УП

Хоча ці твердження значною мірою оскаржуються і навряд чи підтверджуються, існує один міф, який має певну вагу: шульги розумніші, ніж правші. Є навіть припущення, що лівші частіше бувають геніями.

Вчені пояснюють, що те, якою рукою ми пишемо, є проявом функції мозку і, отже, пов'язане з пізнанням.IFL Science публікує витримки досліджень для перевірки цієї теорії.

Шульги мають більшу праву півкулю мозку, що допомагає їм краще орієнтуватися, коли справа доходить до просторового усвідомлення та уявлень про об'єкти.

Крім того, вони мають більший розмір мозолистого тіла (corpus callosums, пучок нервових клітин, який з'єднує дві півкулі мозку).

Шульши мають більший розмір мозолистого тіла (corpus callosums, пучок нервових клітин, який з'єднує дві півкулі мозку)

Це означає, що шульги мають підвищений зв'язок між обома сторонами головного мозку, тому вони, як правило, обробляють інформацію швидше, ніж правші.

Зв'язок між рухом і математикою був вивчений раніше, і кожен тест мав різні підходи до вимірювання математичних здібностей, тому IFL Science для отримання більш надійних результатів переглянула ряд експериментів.

Досліди проводили на 2300 студентах різного віку. Експерименти мали різний рівень математичної складності. Вчені використовували одну анкету для всіх, щоб результати можна було порівняти.

В анкеті було задано ряд питань про те, які руки люди використовують для різних видів діяльності.

Результати тестів показали, що шульги, краще за правшів, вирішують складні завдання.

Коли ж завдання вимагало простої математики, всі мали приблизно однакові результати, бо  не було різниці у продуктивності.

IFL Science відзначає, що важливо не судити людей лише по тому, якою рукою вони пишуть, оскільки тільки третина людей з надмірно розвиненою правою півкулею мозку є шульгами.