Мандрівки Прикарпаттям: Срібний курорт Гуцульщини — Шешори з водоспадами


Мальовнича Івано-Франківщина багата на казкової краси куточки природи. Одним із них є неповторне село Шешори — курортне поселення з чудовими гірськими пейзажами, які включають у себе всі складові елементи карпатської краси: прекрасні гори, неймовірні водоcпади, стрімкі ріки.

Знаходиться село Шешори у Косівському районі, фактично у підніжжі Карпат і тягнеться впродовж кількох кілометрів вздовж р. Пістинька, пишуть karpaty.life

Короткий огляд історії села

Уперше село Шешори згадане в письмових джерелах у 1427 р., проте саме поселення існувало на цій території задовго до цього, чудова місцевість віддавна приваблювала людей: знаряддя праці, знайдені на території села, за словами дослідників, належать добі кам'яного віку.

Не зважаючи на те, що сьогодні в основному село відоме як курорт, воно має не менш захоплюючу історію. Свого часу саме тут діяли опришки, зокрема загін на чолі з Григорієм Мозоруком з Прокурави. У період Другої Світової селяни чимало допомагали воїнам УПА та партизанам (на згадку про це в селі насипана символічна могила січових стрільців). 1936 рік позначився тим, що жителі Шешорів за власні кошти спорудили пам'ятник Тарасові Шевченку. Саме в Шешорах жила і працювала майстриня народної творчості і лауреатка державної премії ім. Т. Г. Шевченка Ганна Василащук, авторка численних тканих рушників. Її експонати зараз знаходяться у музеї в приміщенні середньої школи, у якому зібрані такі зразки народної творчості як вишивки, килими, топірці, писанки, трембіти та ін.

Косівський район, відпочинок в селі Шешори

Переваги відпочинку в селі Шешори

Сприятливий клімат створює усі умови не тільки для неповторного відпочинку, але й для суттєвого оздоровлення (чому сприяє і природа, і наявні тут оздоровчі комплекси). Також у Шешорах є туристичні бази розраховані на тих, хто полюбляє відпочивати спокійно і з комфортом (наприклад турбаза літнього типу «Сріблясті водоспади», побудована ще у 1968 році). Задоволеними будуть навіть найвибагливіші відпочивальники, адже туристів тут чекають хороший сервіс, приємні ціни і сучасні номери. У селі розміщені декілька закладів для відпочинку, два туристично-оздоровчі комплекси, а також санаторій-профілакторій «Шешори», який спеціалізується на лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, суглобів, хвороб периферійної нервової системи, а також серцево-судинних захворювань.

Для усіх, хто бажає ознайомитися ближче із гуцульською культурою, є можливість орендувати приватне помешкання або садибу, оформлені в етнічному оригінальному стилі. Уважні господарі потурбуються про всі потреби туристів і допоможуть у всьому.

Відпочинок в Карпатах, с. Шешори

Куротний відпочинок в Шешорах

Для любителів автентики

Поціновувачів ручної роботи зацікавить інформація про те, що в с. Шешори є чимало умільців, які можуть створити справжнє мистецьке диво. Особливо популярними і поширеними у селі є ткацтво, ліжникарство (ліжники — це гуцульські килими із вовни), різьбярство. Добре зберігся тут гуцульський музичний фольклор, а також інші гірські традиції та ремесла.

Водоспади Шешорів

Зазначимо, що з географічним розташуванням Шешорам надзвичайно пощастило. Поселення простягнулося вздовж Пістиньки — гірської річки, помережаної значною кількістю водоспадів — Срібних, найкрасивіших та найбільших водоспадів передгір'я Карпат. Найкрасивішими вважаються Великий та Малий Гуки Шешорські (водоспади отримали свою назву через те, що дуже «гучать» — так кажуть про водоспадний шум місцеві жителі). Великий Гук має п'ятиметрову висоту спадання води і наділений статусом гідрологічної пам'ятки.

Срібні водоспади (скупчення невеличких водоспадів, а саме три неймовірні каскади до 5 м кожен) знаходяться вниз по течії і вражають своєю красою не менше. Завдяки переливанню струменів води через камені, які утворили цей каскад водоспадів, вода виграє на сонці сріблястими потоками. Саме це явище й подарувало водоспадам їхню назву. Взимку це диво природи не менш привабливе і цікаве — краплі води потроху замерзають, утворюючи неповторної краси льодові скульптури, кожна з яких — різної форми. Складається враження, що природа демонструє людям свою майстерність і хоче цим показати, що її уміння нікому не вдасться перевершити.

Карпати, Шешорські водоспади

Водоспади Шешорів, Карпати

Річка Пістинька

Сама р. Пістинька — дуже вдале місце для купання влітку, адже не зважаючи на те, що вода у ній гірська, вона дуже тепла. Також вважають, що вона збагачена численними мінералами і тому сприяє покращенню здоров'я.

Гірські хребти та вершини довкола Шешорів

Довкола знаходяться чимало гір: Росохата, Кінь, хребет Брусний, Радул, Млаки, Пасічний. На заході від села розташовані хребти Карматура (із г. Скильч) та Кошелювка (із г. Лебедин), а на сході можна побачити хребет Кам'янистий.

Ці гірські масиви довкола покриті буковими та смерековими лісами. Такі мішані ліси захоплюють туристів тишею та спокоєм, які зрідка порушуються лісовими мешканцями. Важливим є і те, що тут ростуть чимало видів лікарських рослин, які віддавна використовувалися гуцулами для профілактики та лікування фактично усіх хворіб. Прогулянки цими лісами подарують мандрівникам неабияке задоволення, адже кожен їх куточок неповторний по-своєму і в кожну з пір року уміє причарувати до себе раз і назавжди.

Урочище Лебедин

Цікавим є те, що недалеко від Шешорір (за якихось 5 км) розташована г. Лебедин, на якій, на висоті 650 м, знаходиться гірське природне озеро з аналогічною назвою. Особливо приваблює туристів той факт, що глибина озера і по сьогодні не виміряна, за деякими версіями сягає 20 метрів. Саме з озером Лебедин пов'язують чимало легенд, одна з яких оповідає про пару закоханих, які вирішили втопитися тут, щоб їх не змогли розлучити батьки, які противилися цьому шлюбові. Загалом площа заповідної території урочища Лебедин — 45 га, також тут росте багато видів лікарських рослин. Усі бажаючі також можуть прогулятися територією Національного парку «Гуцульщина».

Озеро Лебедин в Шешорах

Шешори, озеро Лебедин

Урочище Петричила

Знаходиться у Карпатах недалеко від с. Прокурава та Шешор. У заповіднику мешкають кілька видів диких тварин, які безпечно гуляють територією і з зацікавленням спостерігають за туристами. Проте родзинкою урочища є сірководневе джерело. Саме сюди з'їжджаються мандрівники, щоб зцілити хворі суглоби та зміцнити нервову систему. Не обходиться і без легенд — за словами місцевих жителів, у бездонному озері щасливчики зможуть побачити навіть русалок. Для тих, хто бажає тут поселитися на певний період, є кемпінг і затишні й комфортні котеджі. Сьогодні цей заповідник під охороною держави.

Зелений туризм в селі Шешори

Сьогодні Шешори — оптимальна місцевість і чудовий осередок для зеленого туризму, справжнє гуцульське село, яке ідеально підлаштоване під потреби туристів і постійно розвивається та вдосконалюється в цьому напрямку. Недоторкана природа, наявність великої кількості природних пам'яток роблять відпочинок тут незабутнім: усі, хто побував у Шешорах, приїжджають з відпочинку здоровими та щасливими. Можна ще довго розповідати про цю місцевість та доброзичливих і гостинних гуцулів, але картина все одно залишиться неповною, тому що описувати словами неповторність гір неможливо. Оптимальний варіант — облишити усі свої марудні справи і приїхати відпочивати саме у Шешори. Ви жодного разу не пошкодуєте про свій вибір, тому що відпочинок у Карпатах наповнить вас енергією, задоволенням, позитивом і бажанням ще не один раз сюди повернутися.

Як дістатись до Шешорів

Існує кілька варіантів. З Івано-Франківська можна доїхати автобусом до Коломиї, а там зробити пересадку на автобус до Шешорів. Можна дістатися потягом відразу до Коломиї, а звідти — автобусом до Шешорів. З Києва до Коломиї ходить, наприклад, поїзд 457Ш “Київ-Рахів” — дорога від столиці до необхідної станції займе 14 годин. Також можна добратися потягом до Чернівців, звідти — автобусом до Косова, а з Косова — в Шешори.