Маркіян Прохасько вирушає в Антарктиду, щоб написати книжку


Про людей, які покинули все і вирушили підкорювати Антарктиду, про щоденну працю українських вчених, що допомагають розкрити таємниці найпівденнішого материка, про зміни на шостому континенті та що вони віщують нам? Це та багато іншого розповість Маркіян Прохасько у своїй майбутній книзі.

Аби знайти відповіді на запитання, письменник перетне Атлантичний океан та потрапить на антарктичну станцію «Академік Вернадський». А вже на початку 2020-го року унікальне видання з’явиться у «Видавництві Старого Лева».

Що ж змусило письменника вирушити до Південного континенту? За словами Маркіяна, тему Антарктиди він почав досліджувати ще п’ять років тому. Почалося все з романтичного зачарування природою континенту і переросло у справжнє захоплення геополітичним потенціалом материка. Адже процеси, які там відбуваються зараз та відбуватимуться у майбутньому, впливатимуть як на зміни клімату, так і на можливий розвиток історії людства. «Антарктида – це найбільша «біла пляма», яка залишається на Землі, – каже Маркіян. – Південний континент  – це високі гори, заховані під безкраєю сніговою пустелею, що омивається трьома океанами. І ніхто ж насправді достеменно не знає, що там, під льодом, під “білою плямою”».

«Україна має всі шанси впливати на долю Антарктиди, - продовжує автор. -  Крім того, вона належить до не такого вже й великого кола країн, які мають на континенті свої дослідні станції. Більше того, українські дослідники працювали в Антарктиді не лише у радянський період на станціях СРСР, а й були у перших експедиціях до Південного континенту. Тож коли наприкінці вересня цього року з’явилася інформація про 24-ту українську експедицію, мені здалося доречним запропонувати ідею створення книги про Антарктиду Євгену Дикому – очільнику Національного антарктичного наукового центру. Йому сподобалася концепція книги. Але ми одразу погодилися, що я сам назбираю всі кошти на свою участь у експедиції.  Якщо мені вдасться – зможу поїхати». 

І Маркіянові вдалося! На цей момент збір потрібної суми для поїздки майже завершено. Експедицію підтримало «Видавництво Старого Лева», а також інституції, медіа, приватні особи. Вже у січні 2019 року письменник вирушить за одним із маршрутів: із України у Нідерланди, звідти - у Чилі і у Антарктиду до станції «Академік Вернадський»;  або ж спочатку полетить у Іспанію, звідти - у Аргентину і до Антарктиди.

Звісно, це буде не перша книга про Антарктиду в Україні, про що слушно зауважує сам автор. Проте українських книг про шостий континент все ще вкрай мало. Видання Маркіяна буде україномовним, книгу доповнять фото й особисті враження автора, історії науковців та відчайдухів, що присвятили своє життя та діяльність Антарктиці. Як зазначає автор, зосередиться на репортажах, дослідженнях та популяризіції науки.

Символічно, що книга про Антарктиду вийде у «Видавництві Старого Лева» на початку 2020-го року – до 200-річчя відкриття Південного материка.

Довідково: Маркіян Прохасько - письменник, журналіст, колумніст. Народився в Івано-Франківську, з дитинства живе у Львові. Вивчав історію та журналістику в Українському католицькому університеті. Працював у львівському виданні “Твоє місто”. Публікувався у виданнях “Zbruc”, “The Ukrainians”, “Українська Правда”, “День”, “Галицький кореспондент”, “Курс”, “Медіакритика”, “Український журнал” та інші. У 2018 році написав книгу “Нестримна сила води”, що вийшла у "Видавництві Старого Лева".