Маршрут вихідного дня: Замки, музеї та 420-літній костел у Надвірній


Бліц-Інфо продовжує рубрику «Маршрут вихідного дня» - тут розповідаємо про цікаві місця, які зовсім поруч.

Їдучи з Івано-Франківська в Карпати ми завжди проїжджаємо Надвірну. Втім, мало хто знає, що тут можна побачити безліч цікавих речей – ратуша, дерев’яна церква під гонтом, 420-річний костел, колись найпотужніший на Прикарпатті Пнівський замок, та навіть руїни Надвірнянського замку.

Тож якщо ви не хочете їхати далеко від міста, а вдома не сидиться, то цей маршрут саме для вас.

Пнівський замок

В 2 кілометрах на південний захід від центру міста є справжній карпатський замок Пнів. Він з'явився у 16 столітті біля підніжжя Старгори під час занепаду Галицько-Волинського князівства. Замок був побудований польськими феодалами угорського походження – Куропатвами. Замок виконував одночасно кілька важливих функцій. Оскільки його зводили в основному руками підневільних селян старовинного села Пнів, то звідти і пішла його назва.

У 19 столітті, після серії руйнувань, замок втратив своє первинне значення. Місцеві жителі стали розтягувати стіни замку на будматеріали. До сьогоднішніх днів добре збереглася лише північна стіна замку та декілька веж. Загалом замок був у формі п’ятикутника, а товщина зовнішніх стін сягала до 1,8 метра.

Основною легендою, пов’язаної з замком, є наявність величезної мережі підземних ходів. За одними даними, вони пов’язували замок з іншими вежами, розташованими далі в селищі. За іншими – ходи вели аж до Манявського скиту, що знаходиться більш ніж в 30 км. І хоча ці відомості не підтверджені, але те, що під замком є підземелля – це точно.

Де знаходиться: село Пнів, Надвірнянського району

Музей нафтопромислів Галичини

Музей нафтопромислів Галичини, що розташований у селі Пнів Надвірнянського району, відкрили у 2013 році. У ньому на власні очі можна побачити, як видобували нафту та газ у XVIII ст.

Експозиція складається з двох окремих частин – внутрішньої, у приміщенні та зовнішньої – просто неба.

Найстарішим експонатом є установка групового приводу насосів. Представлена також установка для ручного буріння свердловин, нафтові копанки, клепані резервуари. Є й сучасне обладнання. Це верстат-гойдалка, фонтанна арматура, польова гребінка.

Водночас у приміщенні представлені раритетні фото та документи тих часів, макети нафтових установок і колекція гасових ламп.

Всі експонати реальних розмірів. Деякі з них навіть у робочому стані й продовжують працювати.

Де знаходиться: село Пнів, вулиця Січових Стрільців

Надвірнянський замок

Від Надвірнянського замку залишились тільки руїни, збереглись тільки фрагменти вежі у північно-східній частині замку. Вони розташовані в міському парку.

На момент першої згадки про Надвірну у 1589 році замок вже існував. Припускають, що його збудував хтось із роду Потоцьких у першій половині 16 століття. За іншою версією, фортифікації у межах сучасної Надвірни існували ще у 13 – 14 століттях.

Існує думка, що після того, як в кінці XVI століття замок був зруйнований татарами, нові власники з роду Куропатвів перенесли свою резиденцію в Пнів.

Де знаходиться: місто Надвірна, парк Івана Франка

Музей історії Надвірнянщини

Музей історії Надвірнянщини розташований у центральній частині міста. Створили його на межі 1995-1996 років. Експозиція музею розміщена у 12 залах двоповерхового приміщення та в підвалі.

Під час створення музею будинок для нього обрали не випадково: за німецьких окупантів тут розміщувалося Гестапо, а в період з 1944 по 1956 роки – НКВС-КДБ. Власне тому однією з найбільш драматичних і вражаючих експозицій Музею історії Надвірнянщини є експозиція у підвалі будинку. Це кілька кімнат, на стінах яких чудом збереглися послання ув’язнених та кров жертв радянського режиму.

У музеї також можна побачити бивень мамонта, козацькі люльки, фотографії та особисті речі січових стрільців, листи в’язнів нацистських і радянських концтаборів, «познайомитись» з вояками Української повстанської армії та їх непростими долями, дізнатись більше про сучасних захисників України.

Де знаходиться: місто Надвірна, майдан Шевченка,43

Ратуша

Першу ратушу у Надвірній побудували у 1601 році, але донині вона не збереглась. Під час великої пожежі у серпні 1914 року згоріла верхня частина будівлі, яка відновили у першій половині XIX ст. При реконструкції в 70-х роках XX ст. був добудований мансардний дах і ратуша стала триповерховою.

Форма ратуші – прямокутна. Сам фасад не відзначається великою кількістю елементів декору. Проте, строгість ратуші пом'якшують неширокий ризаліт головного фасаду і ламані лінії даху, а також оригінальна вежа з дашком-шатром, зробленим у гуцульському стилі.

Де знаходиться: місто Надвірна, майдан Шевченка,39

Церква Воздвиження Чесного Хреста 

Дерев'яна церква Воздвиження Чесного Хреста перенесена в Надвірну з Манявского монастиря, який був закритий в 1793 році. Відтоді носила ім'я Благовіщення Пресвятий Богородиці. Згоріла під час Першої світової війни в 1914 році, але була відновлена в первинному виді. Воздвиженська церква належить УГКЦ та є характерним зразком гуцулської школи народної архітектури. 

Де знаходиться: вулиця Княгині Ольги

Костел Успіння Пресвятої Богородиці

Крім греко-католицької церкви в Надвірній діяв римо-католицький костьол Святої Трійці. Спорудили його в 1599 році брати Кувропатви. Це найстаріша культова будівля в місті. У 1713 році проведено перебудову храму, але нинішнього вигляду костел набув у 1937 році. Після того, у 40-х роках минулого століття храм багато років був закритий, а приміщення використовувалось складське та виробниче. Восени 1991 року двері костелу знову відкрили для прихожан. У цей час костел отримав назву Успіння Пресвятої Богородиці. 

Де знаходиться: вулиця Грушевського

Як доїхати:

Можна їхати власним авто – по трасі Н-09. Дорога з Івано-Франківська займе близько години.

З автовокзалу Франківська ледь не щогодини відправляються автобуси. Окрім того, неподалік вокзалу завжди є приватні перевізники, які везуть туристів до Буковелю через Надвірну.

LЧитайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: